Primarni zavihki
Arhivirano
Živilec/živilka
Izbrane kvalifikacije
Ime kvalifikacije | Ime kvalifikacije: Živilec/živilkaDodaj v primerjalnik |
---|---|
Tip kvalifikacije | Tip kvalifikacije: Srednja poklicna izobrazba |
Vrsta kvalifikacije | Vrsta kvalifikacije: Izobrazba |
Vrsta izobraževanja | Vrsta izobraževanja: Srednje poklicno izobraževanje |
Trajanje izobraževanja |
Trajanje izobraževanja:
3 leta
|
Kreditne točke | Kreditne točke: 180 kreditnih točk |
Vstopni pogoji |
Pogoji za vključitev:
|
ISCED področje |
ISCED področje:
Tehnika, proizvodne tehnologije in gradbeništvo
|
ISCED podpodročje | isced podpodročje: živilska tehnologija |
Raven kvalifikacije |
Raven SOK:
SOK 4 |
Imetnik spričevala je zmožen:
- pravilne priprave na delo,
- izdelave različnih živilskih izdelkov,
- pakiranja in ustreznega shranjevanja živilskih izdelkov,
- uspešne ponudbe in prodaje izdelkov,
- sodelovanja v skupini ter komuniciranja s sodelavci in strankami,
- uporabe informacijsko komunikacijske tehnologije,
- varovanja zdravja in okolja ter racionalne uporabe naravnih virov energije in surovin,
- upoštevanja higienskih, varnostnih in drugih živilskih predpisov,
Izbirno:
- nabave, prevzema, skladiščenja in transporta surovin za izdelavo gotovih jedi,
- izdelave mesno zelenjavnih jedi,
- izdelave peciva in močnatih gotovih jedi,
- pasteriziranja, steriliziranja oziroma hlajenja in zamrzovanja gotovih jedi,
- priprave surovin za izdelavo testenin,
- izdelave različnih vrst testenin,
- sušenja, pasteriziranja, hlajenja oziroma zamrzovanja izdelkov,
- pakiranja in skladiščenja testenin,
- priprave in predelave različnih vrst žit,
- upravljanja strojev in naprav za predelavo žit,
- priprave jedi iz različnih vrst žit,
- pakiranja in skladiščenja izdelkov iz žit,
- priprave sadja in zelenjave za predelavo,
- izdelave različnih sadnih izdelkov,
- izdelave različnih zelenjavnih izdelkov,
- pakiranja in skladiščenja izdelkov,
- priprave surovin za izdelavo brezalkoholnih pijač,
- izdelave brezalkoholnih pijač,
- izvedbe postopka konzerviranja brezalkoholnih pijač,
- pakiranja in skladiščenja brezalkoholnih pijač,
- priprave surovin za proizvodnjo piva,
- izdelave slada in varjenja piva,
- nadziranja fermentacije in zorenja piva,
- polnjenja piva,
- sprejema surovin in predelave grozdja v mošt,
- nadzorovanja in usmerjanja procesov pri predelavi grozdja,
- uporabe strojev in naprav v vinarstvu,
- polnjenja, pakiranja in skladiščenja vina,
- sprejema in skladiščenja ter priprave surovin za predelavo,
- izdelave žganih pijač,
- uporabe strojev in naprav za izdelavo žganih pijač,
- polnjenja, pakiranja in skladiščenja žganih pijač,
- nabave, prevzema, skladiščenja in transporta surovin in izdelkov,
- izdelave različnih delikatesnih izdelkov,
- priprave in pakiranja izdelkov za prodajo,
- urejanja prodajnih prostorov in vitrin,
- prevzema in skladiščenja oljnih semen in plodov,
- izdelave različnih vrst olj,
- ekstrahiranja in rafiniranja surovih olj,
- polnjenja, pakiranja in skladiščenja olj.
Imetnik spričevala ključna poklicna znanja in zmožnosti nadgradi tudi s ključnimi splošnimi znanji v skladu z nacionalnimi standardi.
S preverjanjem in ocenjevanjem se ugotavlja, kako dijak obvladuje poklicne zmožnosti, spretnosti in veščine ter kako izpolnjuje pogoje za doseganje kreditnih točk v skladu z izobraževalnim programom. Pri ocenjevanju dijaka se upošteva tudi neformalno pridobljeno znanje, ki mora biti ustrezno dokazano. Učenci so ocenjeni z ocenami od 5 (odlično) do 1 (nezadostno).
V višji letnik lahko napredujejo dijaki, ki so ob koncu šolskega leta pozitivno ocenjeni iz vseh splošnoizobraževalnih predmetov in strokovnih modulov letnika izvedbenega kurikula šole, in so opravili vse interesne dejavnosti ter vse obveznosti praktičnega usposabljanja z delom oziroma napredujejo po sklepu programskega učiteljskega zbora.
Živilec/živilka
SOK 4
EOK 4
V zavihku Karierna pot je prikazana možna karierna pot znotraj področja izbrane kvalifikacije, ki ni edina in ni obvezujoča. Dejanska prehodnost med kvalifikacijami, ki je določena z zakonodajo je opredeljena v zavihku Prehodnost.
SOK 5 / EOK 4
Srednje strokovno in poklicno-tehniško izobraževanje; mojstrski, delovodski in poslovodski izpit (SOK, raven 5).
Opis poklica
Kratek opis
Tehnik živilske tehnologije ali živilski tehnik opravlja naloge na področju predelave in priprave živil živalskega izvora (mesa, mleka) in živil rastlinskega izvora, moke, rastlinske maščobe, sadja, zelenjave, brezalkoholnih in alkoholnih pijač.
Kaj delavec običajno dela
Živilski tehnik v laboratoriju analizira kemijsko in mikrobiološko kakovost surovin in izdelkov ter končnih izdelkov in polproizvodov. Opravlja kemijske, mikrobiološke, senzorične, enološke in druge analize. Nadzoruje in vodi sodobne tehnološke procese izdelave živil, od prevzema živil in končnih izdelkov do skladiščenja le-teh. Kot vodja izmene skrbi, da poteka delo pravilno in po predpisih, da so izdelki kakovostni in higiensko neoporečni. Vodi oddelke in razporeja delavce glede na določene proizvodne procese in glede na usposobljenost delavcev, skrbi da delavci delajo po predpisih in varno, ter da uporabljajo zaščitna sredstva. V proizvodnji živil je namreč zelo pomembno, da so živila izdelana po higiensko-tehničnih predpisih.
Živilski tehnik pripravlja poročila o poteku proizvodnje, porabi surovin, o zalogah, kakovosti izdelkov in o napakah, ki so se pojavile na strojih in izdelkih. Poroča tudi o vzrokih za zastoje v proizvodnji oziroma vzrokih za slabšo kakovost izdelkov. Sodeluje pri izdelavi proizvodnih načrtov in vodi dokumentacijo. Sodeluje pri razvoju novih proizvodov in uvajanju nove tehnologije. Njegovo delo je lahko specializirano na področje, kot je kontrola kakovosti, nadzor odpadnih vod in drugih odpadnih snovi ali pa vodenje oddelkov za tehnološko predelavo živil. V vsakem primeru je delo živilskega tehnika zelo odgovorno in zahteva strokovno usposobljenost.
Dijak mora uspešno opraviti splošnoizobraževalne predmete, obvezne strokovne module, izbirne strokovne module in odprti del kurikula. Poleg tega mora opraviti tudi interesne dejavnosti, obveznosti pri praktičnem usposabljanju z delom ter zaključni izpit.
Zaključni izpit obsega pisni in ustni izpit iz slovenščine ter izdelek oziroma storitev in zagovor.
Srednje poklicne, strokovne in tehniške šole ter ljudske univerze
URL
URL izvajalca:Prihajajoči dogodek
Trenutno ni drugih prihajajočih dogodkov.
© Center RS za poklicno izobraževanje, 2020. Vse pravice pridržane