Ime kvalifikacije Ime kvalifikacije: Živilsko prehranski tehnik/živilsko prehranska tehnicaDodaj v primerjalnik
Tip kvalifikacije Tip kvalifikacije: Srednja strokovna izobrazba
Vrsta kvalifikacije Vrsta kvalifikacije: Izobrazba
Vrsta izobraževanja Vrsta izobraževanja: Srednje poklicno-tehniško izobraževanje
Trajanje izobraževanja Trajanje izobraževanja:
4 leta
Kreditne točke Kreditne točke: 240 kreditnih točk
Vstopni pogoji Pogoji za vključitev:

Kdor je uspešno zaključil: srednje poklicno izobraževanje in pridobil enega izmed naslednjih nazivov srednje poklicne izobrazbe:

  • mlekar, pek, slaščičar, slaščičar-konditor, mesar, kuhar, natakar, kuhar-natakar, gastronom hotelir, kmetovalka-gospodinja, oskrbnik, elektrikar, elektrikar elektronik, elektrikar energetik, mehatronik operater, instalater strojnih instalacij, oblikovalec kovin, orodjar, oblikovalec kovin-orodjar, gospodar na podeželju, kmetovalec ali
  • pridobil naziv srednje poklicne izobrazbe prodajalec in ima vsaj tri leta delovnih izkušenj pri prodaji živil ali
  • pridobil enakovredno izobrazbo po prejšnjih predpisih.
ISCED področje ISCED področje:
Tehnika, proizvodne tehnologije in gradbeništvo
ISCED podpodročje isced podpodročje: živilska tehnologija
Raven kvalifikacije

Raven SOK: SOK 5
Raven EOK: EOK 4

Učni izidi:

Imetnik spričevala je usposobljen za:

  • prevzem, skladiščenje in pripravo surovin za predelavo;
  • predelavo surovin rastlinskega in živalskega izvora v higiensko neoporečne izdelke;
  • nadzor pakiranja in skladiščenja izdelkov;
  • zagotavljanje in nadzor kakovosti izdelkov in storitev in vodenje evidenc;
  • odvzemanje, sprejemanje in pripravo vzorcev za laboratorijske analize in teste;
  • opravljanje enostavnih senzoričnih, kemijskih, mikrobioloških in fizikalnih analiz;
  • pripravo delovnih mikroorganizmov za uporabo v proizvodnji živil;
  • spremljanje bioprocesa;
  • vzdrževanje in kontrolo higiene v proizvodnih in skladiščnih prostorih;
  • preračun potreb organizma po energiji in hranilnih snoveh;
  • izbiro živil in pripravo uravnoteženih in zdravih jedilnikov po vnaprej predpisanih normativih;
  • sodelovanje pri razvoju novih izdelkov;

Izbirno:

Podjetništvo in trženje

  • uspešno ponudbo in trženje živilskih izdelkov;
  • sodelovanje v skupini ter komuniciranje s sodelavci in strankami;
  • uporabo informacijsko komunikacijske tehnologije;

Trajnostni razvoj

  • varovanje zdravja in okolja ter racionalno uporabo naravnih virov energije in surovin;trajnostni
  • upoštevanje higienskih, varnostnih in drugih živilskih predpisov;

Tehnologije živil rastlinskega izvora

  • izdelavo zahtevnejših pekovskih in slaščičarskih izdelkov ter testenin, spremljanje mletja žit, predelavo sadja in zelenjave ter izdelavo pijač;

Tehnologije živil živalskega izvora

  • izdelavo različnih vrst fermentiranega mleka, sirov, predelavo smetane v različne izdelke, izdelavo sladoleda, izdelavo mesnih izdelkov, nadzor in beleženje tehnoloških parametrov in skladiščenja surovin in izdelkov;

Prehranski obrati in gastronomija

  • ponudbo različnih izdelkov in storitev prehranskih obratov, sestavljanje jedilnikov za različne priložnosti ter predstavljanje slovenskih tradicionalnih jedi in izbranih jedi svetovnih kuhinj;

Kontrola kakovosti živil

  • izvajanje zahtevnejših mikrobioloških, kemijskih in senzoričnih analiz kakovosti živil;

Upravljanje strojev in naprav v živilstvu

  • pripravo strojev in linij za delovanje ter upravljanje s stroji in linijami v proizvodnji živil.

Imetnik spričevala je ključna poklicna znanja in zmožnosti nadgradil tudi s ključnimi splošnimi znanji v skladu z nacionalnimi standardi.

Ocenjevanje in zaključevanje:

S preverjanjem in ocenjevanjem se ugotavlja, kako dijak obvladuje poklicne zmožnosti, spretnosti in veščine ter kako izpolnjuje pogoje za doseganje kreditnih točk v skladu z izobraževalnim programom. Pri ocenjevanju dijaka se upošteva tudi neformalno pridobljeno znanje, ki mora biti ustrezno dokazano. Učenci so ocenjeni z ocenami od 5 (odlično) do 1 (nezadostno).

Živilsko prehranski tehnik/živilsko prehranska tehnica

SOK 5

EOK 4

V zavihku Karierna pot je prikazana možna karierna pot znotraj področja izbrane kvalifikacije, ki ni edina in ni obvezujoča. Dejanska prehodnost med kvalifikacijami, ki je določena z zakonodajo je opredeljena v zavihku Prehodnost.

SOK 6 / EOK 5

Prehodnost:

Maturitetni/poklicni tečaj, višje strokovno izobraževanje (SOK, raven 6), visoko strokovno izobraževanje (SOK, raven 7) in univerzitetno izobraževanje (SOK, raven 7)

Opis poklica

Kratek opis

Živilski tehnolog vodi in nadzira proizvodne procese predelave hrane. V gostinstvu vodi in organizira prehrano, analizira izdelke in zagotavlja kakovost prehranskih izdelkov.

Kaj delavec običajno dela

Živilski tehnolog dela na področju prehranske industrije. Delo zajema vodenje procesov v proizvodnji in predelavi živil ter kmetijskih pridelkov, kjer sprejema osnovne surovine, ugotavlja njihovo kakovost in izbira tehnološke postopke za predelavo in pakiranje. Vodi in izvaja tehnološke postopke, organizira skupine delavcev in vodi večje obrate. Izvaja in nadzira kemijske in mikrobiološke ter senzorne laboratorijske analize. Vodi evidenco vzorcev analiz in obdelavo podatkov laboratorijskih analiz. Skrbi za izvajanje tehnično-tehnoloških postopkov, pri čemer upošteva in izvaja sanitarno higienske predpise, skrbi za nadzor varstva okolja in za čiščenje ter razkuževanje v živilskih obratih.

Živilski tehnolog dela tudi v prodaji in nabavi prehranskih izdelkov. Svetuje pri proizvodnji embalažnih materialov za živilsko industrijo. Sodeluje in svetuje pri proizvodnji in nabavi strojne opreme in procesne tehnike za živilstvo. Dela pri organizaciji vzdrževanja, varstva okolja, izobraževanja ter na področju zagotavljanja izvajanja sistema kakovosti. Njegovo delovno področje je tudi upravljanje in nadzor dela čistilnih naprav, kemičnih postopkov čiščenja, biološkega čiščenja in varovanja okolja. 

Izvajalci:

Srednje strokovne in tehniške šole ter ljudske univerze.

URL

URL izvajalca: