Ime kvalifikacije Živilec/živilkaDodaj v primerjalnik [1]
Tip kvalifikacije Srednja poklicna izobrazba
Vrsta kvalifikacije Izobrazba
Vrsta izobraževanja Srednje poklicno izobraževanje
Trajanje izobraževanja
3 leta
Kreditne točke 180 kreditnih točk
Vstopni pogoji
  • Osnovnošolska izobrazba ali
  • nižja poklicna izobrazba.
ISCED področje ISCED področje
Tehnika, proizvodne tehnologije in gradbeništvo
ISCED podpodročje isced podpodročje živilska tehnologija
Raven kvalifikacije

SOK 4
EOK 4

Imetnik spričevala je zmožen:

  • pravilne priprave na delo,
  • izdelave različnih živilskih izdelkov,
  • pakiranja in ustreznega shranjevanja živilskih izdelkov,
  • uspešne ponudbe in prodaje izdelkov,
  • sodelovanja v skupini ter komuniciranja s sodelavci in strankami,
  • uporabe informacijsko komunikacijske tehnologije,
  • varovanja zdravja in okolja ter racionalne uporabe naravnih virov energije in surovin,
  • upoštevanja higienskih, varnostnih in drugih živilskih predpisov,

Izbirno:

  • nabave, prevzema, skladiščenja in transporta surovin za izdelavo gotovih jedi,
  • izdelave mesno zelenjavnih jedi,
  • izdelave peciva in močnatih gotovih jedi,
  • pasteriziranja, steriliziranja oziroma hlajenja in zamrzovanja gotovih jedi,
  • priprave surovin za izdelavo testenin,
  • izdelave različnih vrst testenin,
  • sušenja, pasteriziranja, hlajenja oziroma zamrzovanja izdelkov,
  • pakiranja in skladiščenja testenin,
  • priprave in predelave različnih vrst žit,
  • upravljanja strojev in naprav za predelavo žit,
  • priprave jedi iz različnih vrst žit,
  • pakiranja in skladiščenja izdelkov iz žit,
  • priprave sadja in zelenjave za predelavo,
  • izdelave različnih sadnih izdelkov,
  • izdelave različnih zelenjavnih izdelkov,
  • pakiranja in skladiščenja izdelkov,
  • priprave surovin za izdelavo brezalkoholnih pijač,
  • izdelave brezalkoholnih pijač,
  • izvedbe postopka konzerviranja brezalkoholnih pijač,
  • pakiranja in skladiščenja brezalkoholnih pijač,
  • priprave surovin za proizvodnjo piva,
  • izdelave slada in varjenja piva,
  • nadziranja fermentacije in zorenja piva,
  • polnjenja piva,
  • sprejema surovin in predelave grozdja v mošt,
  • nadzorovanja in usmerjanja procesov pri predelavi grozdja,
  • uporabe strojev in naprav v vinarstvu,
  • polnjenja, pakiranja in skladiščenja vina,
  • sprejema in skladiščenja ter priprave surovin za predelavo,
  • izdelave žganih pijač,
  • uporabe strojev in naprav za izdelavo žganih pijač,
  • polnjenja, pakiranja in skladiščenja žganih pijač,
  • nabave, prevzema, skladiščenja in transporta surovin in izdelkov,
  • izdelave različnih delikatesnih izdelkov,
  • priprave in pakiranja izdelkov za prodajo,
  • urejanja prodajnih prostorov in vitrin,
  • prevzema in skladiščenja oljnih semen in plodov,
  • izdelave različnih vrst olj,
  • ekstrahiranja in rafiniranja surovih olj,
  • polnjenja, pakiranja in skladiščenja olj.

Imetnik spričevala ključna poklicna znanja in zmožnosti nadgradi tudi s ključnimi splošnimi znanji v skladu z nacionalnimi standardi.

S preverjanjem in ocenjevanjem se ugotavlja, kako dijak obvladuje poklicne zmožnosti, spretnosti in veščine ter kako izpolnjuje pogoje za doseganje kreditnih točk v skladu z izobraževalnim programom. Pri ocenjevanju dijaka se upošteva tudi neformalno pridobljeno znanje, ki mora biti ustrezno dokazano. Učenci so ocenjeni z ocenami od 5 (odlično) do 1 (nezadostno).

V višji letnik lahko napredujejo dijaki, ki so ob koncu šolskega leta pozitivno ocenjeni iz vseh splošnoizobraževalnih predmetov in strokovnih modulov letnika izvedbenega kurikula šole, in so opravili vse interesne dejavnosti ter vse obveznosti praktičnega usposabljanja z delom oziroma napredujejo po sklepu programskega učiteljskega zbora.

Srednje strokovno in poklicno-tehniško izobraževanje; mojstrski, delovodski in poslovodski izpit (SOK, raven 5).

Dijak mora uspešno opraviti splošnoizobraževalne predmete, obvezne strokovne module, izbirne strokovne module in odprti del kurikula. Poleg tega mora opraviti tudi interesne dejavnosti, obveznosti pri praktičnem usposabljanju z delom ter zaključni izpit.
Zaključni izpit obsega pisni in ustni izpit iz slovenščine ter izdelek oziroma storitev in zagovor.

Srednje poklicne, strokovne in tehniške šole ter ljudske univerze

URL