Ime kvalifikacije Ime kvalifikacije: Živilec/živilkaDodaj v primerjalnik
Tip kvalifikacije Tip kvalifikacije: Srednja poklicna izobrazba
Vrsta kvalifikacije Vrsta kvalifikacije: Izobrazba
Vrsta izobraževanja Vrsta izobraževanja: Srednje poklicno izobraževanje
Trajanje izobraževanja Trajanje izobraževanja:
3
Kreditne točke Kreditne točke: 180 kreditnih točk
Vstopni pogoji Pogoji za vključitev:

V izobraževalni program se lahko vpiše, kdor je uspešno končal:

  • osnovnošolsko izobraževanje ali
  • nižje poklicno izobraževanje ali
  • enakovredno izobraževanje po prejšnjih predpisih.
ISCED področje ISCED področje:
Tehnika, proizvodne tehnologije in gradbeništvo
ISCED podpodročje isced podpodročje: živilska tehnologija
Raven kvalifikacije

Raven SOK: SOK 4
Raven EOK: EOK 4

Učni izidi:

Imetnik spričevala je usposobljen za:

  • pravilno pripravo na delo;
  • izdelavo različnih živilskih izdelkov;
  • pakiranje in ustrezno shranjevanje živilskih izdelkov;
  • uspešno ponudbo in prodajo izdelkov;
  • ­sodelovanje v skupini ter komuniciranje s sodelavci in strankami;
  • ­uporabo informacijsko komunikacijske tehnologije;
  • ­varovanje zdravja in okolja ter racionalno uporabo naravnih virov energije in surovin;
  • ­upoštevanje higienskih, varnostnih in drugih živilskih predpisov;

Izbirno:

  • ­nabavo, prevzem, skladiščenje in transport surovin za izdelavo gotovih jedi;
  • ­izdelavo mesno zelenjavnih jedi;
  • ­izdelavo peciva in močnatih gotovih jedi;
  • ­pasteriziranje, steriliziranje oziroma hlajenje in zamrzovanje gotovih jedi;
  • ­pripravo surovin za izdelavo testenin;
  • ­izdelavo različnih vrst testenin;
  • ­sušenje, pasteriziranje, hlajenje oziroma zamrzovanje izdelkov;
  • ­pakiranje in skladiščenje testenin;
  • ­pripravo in predelavo različnih vrst žit;
  • ­upravljanje strojev in naprav za predelavo žit;
  • ­pripravo jedi iz različnih vrst žit;
  • ­pakiranje in skladiščenje izdelkov iz žit;
  • ­pripravo sadja in zelenjave za predelavo;
  • ­izdelavo različnih sadnih izdelkov;
  • ­izdelavo različnih zelenjavnih izdelkov;
  • ­pakiranje in skladiščenje izdelkov;
  • ­pripravo surovin za izdelavo brezalkoholnih pijač;
  • ­izdelavo brezalkoholnih pijač;
  • ­izvedbo postopka konzerviranja brezalkoholnih pijač;
  • ­pakiranje in skladiščenje brezalkoholnih pijač;
  • ­pripravo surovin za proizvodnjo piva;
  • ­izdelavo slada in varenje piva;
  • ­nadziranje fermentacije in zorenja piva;
  • ­polnjenje piva;
  • ­sprejem surovin in predelavo grozdja v mošt;
  • ­nadzorovanje in usmerjanje procesov pri predelavi grozdja;
  • ­uporabo strojev in naprav v vinarstvu;
  • ­polnjenje, pakiranje in skladiščenje vina;
  • ­sprejem in skladiščenje ter pripravo surovin za predelavo;
  • ­izdelavo žganih pijač;
  • ­uporabo strojev in naprav za izdelavo žganih pijač;
  • ­uporabo strojev in naprav za izdelavo žganih pijač;
  • ­polnjenje, pakiranje in skladiščenje žganih pijač;
  • ­nabavo, prevzem, skladiščenje in transport surovin in izdelkov;
  • ­izdelavo različnih delikatesnih izdelkov;
  • ­pripravo in pakiranje izdelkov za prodajo;
  • ­urejanje prodajnih prostorov in vitrin;
  • ­prevzem in skladiščenje oljnih semen in plodov;
  • ­izdelavo različnih vrst olj;
  • ­ekstrahiranje in rafiniranje surovih olj;
  • ­polnjenje, pakiranje in skladiščenje olj.

Imetnik spričevala je ključna poklicna znanja in zmožnosti nadgradil tudi s ključnimi splošnimi znanji v skladu z nacionalnimi standardi.

Ocenjevanje in zaključevanje:

S preverjanjem in ocenjevanjem se ugotavlja, kako dijak obvladuje poklicne zmožnosti, spretnosti in veščine ter kako izpolnjuje pogoje za doseganje kreditnih točk v skladu z izobraževalnim programom. Pri ocenjevanju dijaka se upošteva tudi neformalno pridobljeno znanje, ki mora biti ustrezno dokazano. Učenci so ocenjeni z ocenami od 5 (odlično) do 1 (nezadostno).

Napredovanje:

V višji letnik lahko napredujejo dijaki, ki so ob koncu šolskega leta pozitivno ocenjeni iz vseh splošnoizobraževalnih predmetov in strokovnih modulov letnika izvedbenega kurikula šole, opravili obveznosti drugih oblik vzgojno-izobraževalnega dela (aktivno državljanstvo in interesne dejavnosti) in obveznosti praktičnega usposabljanja z delom.

Za dijake z individualno učno pogodbo je pogoj za napredovanje iz drugega v tretji letnik opravljanje vmesnega preizkusa.

Prehodnost:

Srednje strokovno in poklicno-tehniško izobraževanje; mojstrski, delovodski in poslovodski izpit (SOK, raven 5).

Opis poklica

Kratek opis

Tehnik živilske tehnologije ali živilski tehnik opravlja naloge na področju predelave in priprave živil živalskega izvora (mesa, mleka) in živil rastlinskega izvora, moke, rastlinske maščobe, sadja, zelenjave, brezalkoholnih in alkoholnih pijač.

Kaj delavec običajno dela

Živilski tehnik v laboratoriju analizira kemijsko in mikrobiološko kakovost surovin in izdelkov ter končnih izdelkov in polproizvodov. Opravlja kemijske, mikrobiološke, senzorične, enološke in druge analize. Nadzoruje in vodi sodobne tehnološke procese izdelave živil, od prevzema živil in končnih izdelkov do skladiščenja le-teh. Kot vodja izmene skrbi, da poteka delo pravilno in po predpisih, da so izdelki kakovostni in higiensko neoporečni. Vodi oddelke in razporeja delavce glede na določene proizvodne procese in glede na usposobljenost delavcev, skrbi da delavci delajo po predpisih in varno, ter da uporabljajo zaščitna sredstva. V proizvodnji živil je namreč zelo pomembno, da so živila izdelana po higiensko-tehničnih predpisih.

Živilski tehnik pripravlja poročila o poteku proizvodnje, porabi surovin, o zalogah, kakovosti izdelkov in o napakah, ki so se pojavile na strojih in izdelkih. Poroča tudi o vzrokih za zastoje v proizvodnji oziroma vzrokih za slabšo kakovost izdelkov. Sodeluje pri izdelavi proizvodnih načrtov in vodi dokumentacijo. Sodeluje pri razvoju novih proizvodov in uvajanju nove tehnologije. Njegovo delo je lahko specializirano na področje, kot je kontrola kakovosti, nadzor odpadnih vod in drugih odpadnih snovi ali pa vodenje oddelkov za tehnološko predelavo živil. V vsakem primeru je delo živilskega tehnika zelo odgovorno in zahteva strokovno usposobljenost. 

Pogoji za pridobitev javne listine:

Za dokončanje izobraževanja in pridobitev izobrazbe mora dijak uspešno opraviti s pozitivnimi ocenami:

  • splošnoizobraževalne predmete,
  • obvezne strokovne module,
  • izbirna strokovna modula,
  • odprti del kurikuluma.

Poleg tega mora opraviti:

  • druge oblike vzgojno-izobraževalnega dela (aktivno državljanstvo in interesne dejavnosti),
  • obveznosti pri praktičnem usposabljanju za delom in
  • zaključni izpit.

Zaključni izpit obsega:

  • pisni in ustni izpit iz slovenščine,
  • izdelek oziroma storitev in zagovor.

Izvajalci:

Srednje poklicne, strokovne in tehniške šole ter ljudske univerze

URL

URL izvajalca: