Ime kvalifikacije Ime kvalifikacije: Živilsko prehranski tehnik/živilsko prehranska tehnicaDodaj v primerjalnik
Tip kvalifikacije Tip kvalifikacije: Srednja strokovna izobrazba
Vrsta kvalifikacije Vrsta kvalifikacije: Izobrazba
Vrsta izobraževanja Vrsta izobraževanja: Srednje strokovno izobraževanje
Trajanje izobraževanja Trajanje izobraževanja:
4 leta
Kreditne točke Kreditne točke: 240 kreditnih točk
Vstopni pogoji Pogoji za vključitev:
  • Osnovnošolska izobrazba ali
  • nižja poklicna izobrazba.
ISCED področje ISCED področje:
Tehnika, proizvodne tehnologije in gradbeništvo
ISCED podpodročje isced podpodročje: živilska tehnologija
Raven kvalifikacije

Raven SOK: SOK 5
Raven EOK: EOK 4

Učni izidi:

Imetnik spričevala je zmožen:

  • prevzema, skladiščenja in priprave surovin za predelavo,
  • predelave surovin rastlinskega in živalskega izvora v higiensko neoporečne izdelke,
  • nadzora pakiranja in skladiščenja izdelkov,
  • zagotavljanja in nadzora kakovosti izdelkov in storitev in vodenja evidenc,
  • odvzemanja, sprejemanja in priprave vzorcev za laboratorijske analize in teste,
  • opravljanja enostavnih senzoričnih, kemijskih, mikrobioloških in fizikalnih analiz,
  • priprave delovnih mikroorganizmov za uporabo v proizvodnji živil,
  • spremljanja bioprocesa,
  • vzdrževanja in kontrole higiene v proizvodnih in skladiščnih prostorih,
  • preračuna potreb organizma po energiji in hranilnih snoveh,
  • izbire živil in priprave uravnoteženih in zdravih jedilnikov po vnaprej predpisanih normativih,
  • sodelovanja pri razvoju novih izdelkov,
  • uspešne ponudbe in trženja živilskih izdelkov,
  • sodelovanja v skupini ter komuniciranja s sodelavci in strankami,
  • uporabe informacijsko komunikacijske tehnologije,
  • varovanja zdravja in okolja ter racionalne uporabe naravnih virov energije in surovin,
  • upoštevanja higienskih, varnostnih in drugih živilskih predpisov,

Izbirno:

  • ponudbe različnih izdelkov in storitev prehranskih obratov, sestavljanja jedilnikov za različne priložnosti ter predstavljanja slovenskih tradicionalnih jedi in izbranih jedi svetovnih kuhinj,
  • izdelave zahtevnejših pekovskih in slaščičarskih izdelkov ter testenin, spremljanja mletja žit, predelave sadja in zelenjave ter izdelave pijač,
  • izdelave različnih vrst fermentiranega mleka, sirov, predelave smetane v različne izdelke, izdelave sladoleda, izdelave mesnih izdelkov, nadzora in beleženja tehnoloških parametrov in skladiščenja surovin in izdelkov,
  • izvajanja zahtevnejših mikrobioloških, kemijskih in senzoričnih analiz kakovosti živil,
  • priprave strojev in linij za delovanje ter upravljanja s stroji in linijami v proizvodnji živil.

Imetnik spričevala ključna poklicna znanja in zmožnosti nadgradi tudi s ključnimi splošnimi znanji v skladu z nacionalnimi standardi.

Ocenjevanje in zaključevanje:

S preverjanjem in ocenjevanjem ugotavlja, kako dijak obvladuje poklicne zmožnosti, spretnosti in veščine ter kako izpolnjuje pogoje za doseganje kreditnih točk v skladu z izobraževalnim programom. Pri ocenjevanju dijaka se upošteva tudi neformalno pridobljeno znanje, ki mora biti ustrezno dokazano. Učenci so ocenjeni z ocenami od 5 (odlično) do 1 (nezadostno).

Živilsko prehranski tehnik/živilsko prehranska tehnica

SOK 5

EOK 4

V zavihku Karierna pot je prikazana možna karierna pot znotraj področja izbrane kvalifikacije, ki ni edina in ni obvezujoča. Dejanska prehodnost med kvalifikacijami, ki je določena z zakonodajo je opredeljena v zavihku Prehodnost.

SOK 6 / EOK 5

Prehodnost:

Maturitetni/poklicni tečaj, višje strokovno izobraževanje (SOK, raven 6), visoko strokovno izobraževanje (SOK, raven 7) in univerzitetno izobraževanje (SOK, raven 7)

Opis poklica

Kratek opis

Tehnik živilske tehnologije ali živilski tehnik opravlja naloge na področju predelave in priprave živil živalskega izvora (mesa, mleka) in živil rastlinskega izvora, moke, rastlinske maščobe, sadja, zelenjave, brezalkoholnih in alkoholnih pijač.

Kaj delavec običajno dela

Živilski tehnik v laboratoriju analizira kemijsko in mikrobiološko kakovost surovin in izdelkov ter končnih izdelkov in polproizvodov. Opravlja kemijske, mikrobiološke, senzorične, enološke in druge analize. Nadzoruje in vodi sodobne tehnološke procese izdelave živil, od prevzema živil in končnih izdelkov do skladiščenja le-teh. Kot vodja izmene skrbi, da poteka delo pravilno in po predpisih, da so izdelki kakovostni in higiensko neoporečni. Vodi oddelke in razporeja delavce glede na določene proizvodne procese in glede na usposobljenost delavcev, skrbi da delavci delajo po predpisih in varno, ter da uporabljajo zaščitna sredstva. V proizvodnji živil je namreč zelo pomembno, da so živila izdelana po higiensko-tehničnih predpisih.

Živilski tehnik pripravlja poročila o poteku proizvodnje, porabi surovin, o zalogah, kakovosti izdelkov in o napakah, ki so se pojavile na strojih in izdelkih. Poroča tudi o vzrokih za zastoje v proizvodnji oziroma vzrokih za slabšo kakovost izdelkov. Sodeluje pri izdelavi proizvodnih načrtov in vodi dokumentacijo. Sodeluje pri razvoju novih proizvodov in uvajanju nove tehnologije. Njegovo delo je lahko specializirano na področje, kot je kontrola kakovosti, nadzor odpadnih vod in drugih odpadnih snovi ali pa vodenje oddelkov za tehnološko predelavo živil. V vsakem primeru je delo živilskega tehnika zelo odgovorno in zahteva strokovno usposobljenost. 

Izvajalci:

Srednje poklicne, strokovne in tehniške šole ter ljudske univerze. 

URL

URL izvajalca: