Ime kvalifikacije Ime kvalifikacije: Mlekar/mlekarkaDodaj v primerjalnik
Tip kvalifikacije Tip kvalifikacije: Srednja poklicna izobrazba
Vrsta kvalifikacije Vrsta kvalifikacije: Izobrazba
Vrsta izobraževanja Vrsta izobraževanja: Srednje poklicno izobraževanje
Trajanje izobraževanja Trajanje izobraževanja:
3 leta
Kreditne točke Kreditne točke: 180 kreditnih točk
Vstopni pogoji Pogoji za vključitev:
  • Osnovnošolska izobrazba ali
  • nižja poklicna izobrazba.
ISCED področje ISCED področje:
Tehnika, proizvodne tehnologije in gradbeništvo
ISCED podpodročje isced podpodročje: živilska tehnologija
Raven kvalifikacije

Raven SOK: SOK 4
Raven EOK: EOK 4

Učni izidi:

Imetnik spričevala je zmožen:

  • pravilne priprave na delo,
  • pravilne izbire, priprave in pravilnega skladiščenja surovin,
  • vodenja dokumentacije o sledljivosti surovin, surovega mleka in mlečnih izdelkov,
  • higienskega pridobivanja in obdelave surovega mleka,
  • higienskega in varnega ravnanja s surovim mlekom in mlečnimi izdelki,
  • samostojne in kakovostne predelave mleka v različne mlečne izdelke (tekoči mlečni izdelki, fermentirano mleko, siri, sladka in kisla smetana, surovo maslo in sladoled),
  • izbire in uporabe različnih dodatkov ter mikrobioloških kultur,
  • izvajanja osnovnih kemijskih in mikrobioloških analiz surovega mleka in mlečnih izdelkov,
  • pravilnega skladiščenja mlečnih izdelkov,
  • uspešne ponudbe in prodaje mlečnih izdelkov,
  • sodelovanja v skupini ter komuniciranja s sodelavci in strankami,
  • uporabe informacijsko komunikacijske tehnologije,
  • varovanja zdravja in okolja ter racionalne uporabe naravnih virov energije in surovin.

Imetnik spričevala ključna poklicna znanja in zmožnosti nadgradi tudi s ključnimi splošnimi znanji v skladu z nacionalnimi standardi.

Ocenjevanje in zaključevanje:

S preverjanjem in ocenjevanjem se ugotavlja, kako dijak obvladuje poklicne zmožnosti, spretnosti in veščine ter kako izpolnjuje pogoje za doseganje kreditnih točk v skladu z izobraževalnim programom. Pri ocenjevanju dijaka se upošteva tudi neformalno pridobljeno znanje, ki mora biti ustrezno dokazano. Učenci so ocenjeni z ocenami od 5 (odlično) do 1 (nezadostno).

Napredovanje:

V višji letnik lahko napredujejo dijaki, ki so ob koncu šolskega leta pozitivno ocenjeni iz vseh splošnoizobraževalnih predmetov in strokovnih modulov letnika izvedbenega kurikula šole, in so opravili vse interesne dejavnosti ter vse obveznosti praktičnega usposabljanja z delom oziroma napredujejo po sklepu programskega učiteljskega zbora.

Mlekar/mlekarka

SOK 4

EOK 4

V zavihku Karierna pot je prikazana možna karierna pot znotraj področja izbrane kvalifikacije, ki ni edina in ni obvezujoča. Dejanska prehodnost med kvalifikacijami, ki je določena z zakonodajo je opredeljena v zavihku Prehodnost.

SOK 5 / EOK 4

Prehodnost:

Srednje strokovno in poklicno-tehniško izobraževanje; mojstrski, delovodski in poslovodski izpit (SOK, raven 5).

Pogoji za pridobitev javne listine:

Dijak mora uspešno opraviti splošnoizobraževalne predmete, obvezne strokovne module, izbirne strokovne module in odprti del kurikula. Poleg tega mora opraviti tudi interesne dejavnosti, obveznosti praktičnega usposabljanja z delom in zaključni izpit.
Zaključni izpit obsega pisni in ustni izpit iz slovenščine ter storitev in zagovor.

Izvajalci:

Srednje poklicne, strokovne in tehniške šole ter ljudske univerze.  

URL

URL izvajalca: