Primarni zavihki
Mlekar/mlekarka
Izbrane kvalifikacije
Ime kvalifikacije | Ime kvalifikacije: Mlekar/mlekarkaDodaj v primerjalnik |
---|---|
Tip kvalifikacije | Tip kvalifikacije: Srednja poklicna izobrazba |
Vrsta kvalifikacije | Vrsta kvalifikacije: Izobrazba |
Vrsta izobraževanja | Vrsta izobraževanja: Srednje poklicno izobraževanje |
Trajanje izobraževanja |
Trajanje izobraževanja:
3 leta
|
Kreditne točke | Kreditne točke: 180 kreditnih točk |
Vstopni pogoji |
Pogoji za vključitev:
V izobraževalni program se lahko vpiše, kdor je uspešno končal:
|
ISCED področje |
ISCED področje:
Tehnika, proizvodne tehnologije in gradbeništvo
|
ISCED podpodročje | isced podpodročje: živilska tehnologija |
Raven kvalifikacije |
Raven SOK:
SOK 4 |
Imetnik spričevala je usposobljen za:
- pravilno pripravo na delo;
- pravilno izbiro, pripravo in pravilno skladiščenje surovin;
- vodenje dokumentacije o sledljivosti surovin, surovega mleka in mlečnih izdelkov;
- higiensko pridobivanje in obdelavo surovega mleka;
- higiensko in varno ravnanje s surovim mlekom in mlečnimi izdelki;
- samostojno in kakovostno predelavo mleka v različne mlečne izdelke (tekoči mlečni izdelki, fermentirano mleko, siri, sladka in kisla smetana, surovo maslo in sladoled);
- izbiro in uporabo različnih dodatkov ter mikrobioloških kultur;
- izvajanje osnovnih kemijskih in mikrobioloških analiz surovega mleka in mlečnih izdelkov;
- pravilno skladiščenje mlečnih izdelkov;
- uspešno ponudbo in prodajo mlečnih izdelkov;
- sodelovanje v skupini ter komuniciranje s sodelavci in strankami;
- uporabo informacijsko komunikacijske tehnologije;
- varovanje zdravja in okolja ter racionalno uporabo naravnih virov energije in surovin.
Imetnik spričevala je ključna poklicna znanja in zmožnosti nadgradil tudi s ključnimi splošnimi znanji v skladu z nacionalnimi standardi.
S preverjanjem in ocenjevanjem se ugotavlja, kako dijak obvladuje poklicne zmožnosti, spretnosti in veščine ter kako izpolnjuje pogoje za doseganje kreditnih točk v skladu z izobraževalnim programom. Pri ocenjevanju dijaka se upošteva tudi neformalno pridobljeno znanje, ki mora biti ustrezno dokazano. Učenci so ocenjeni z ocenami od 5 (odlično) do 1 (nezadostno).
V višji letnik lahko napredujejo dijaki, ki so ob koncu šolskega leta pozitivno ocenjeni iz vseh splošnoizobraževalnih predmetov in strokovnih modulov letnika izvedbenega kurikula šole, in so opravili vse interesne dejavnosti ter vse obveznosti praktičnega usposabljanja z delom oziroma napredujejo po sklepu programskega učiteljskega zbora.
Srednje strokovno in poklicno-tehniško izobraževanje; mojstrski, delovodski in poslovodski izpit (SOK, raven 5).
Dijak mora uspešno opraviti splošnoizobraževalne predmete, obvezne strokovne module, izbirne strokovne module in odprti del kurikula. Poleg tega mora opraviti tudi interesne dejavnosti, obveznosti praktičnega usposabljanja z delom in zaključni izpit.
Zaključni izpit obsega pisni in ustni izpit iz slovenščine ter storitev in zagovor.
Srednje poklicne, strokovne in tehniške šole ter ljudske univerze.
URL
URL izvajalca:Prihajajoči dogodek
Trenutno ni drugih prihajajočih dogodkov.
© Center RS za poklicno izobraževanje, 2020. Vse pravice pridržane