Ime kvalifikacije Ime kvalifikacije: Pek/pekovkaDodaj v primerjalnik
Tip kvalifikacije Tip kvalifikacije: Srednja poklicna izobrazba
Vrsta kvalifikacije Vrsta kvalifikacije: Izobrazba
Vrsta izobraževanja Vrsta izobraževanja: Srednje poklicno izobraževanje
Trajanje izobraževanja Trajanje izobraževanja:
3 leta
Kreditne točke Kreditne točke: 180 kreditnih točk
Vstopni pogoji Pogoji za vključitev:
  • Osnovnošolska izobrazba ali
  • nižja poklicna izobrazba.
ISCED področje ISCED področje:
Tehnika, proizvodne tehnologije in gradbeništvo
ISCED podpodročje isced podpodročje: živilska tehnologija
Raven kvalifikacije

Raven SOK: SOK 4
Raven EOK: EOK 4

Učni izidi:

Imetnik spričevala je zmožen:

  • pravilne priprave na delo,
  • izbire in pravilnega skladiščenja surovin,
  • priprave recepture in preračunavanja receptur,
  • priprave surovin in priprave različnih vrst testa,
  • pravilnega rokovanja s stroji, napravami in pripomočki, ki se uporabljajo v pekarstvu,
  • oblikovanja testa v različne oblike osnovnih, posebnih in zahtevnih vrst kruha in pekovskega peciva,
  • vzhajanja, priprave na pečenje in pečenje različnih vrst pekovskih izdelkov,
  • pakiranja in skladiščenja pekovskih izdelkov,
  • uspešne ponudbe in prodaje pekovskih izdelkov,
  • sodelovanja v skupini ter komuniciranja s sodelavci in strankami,
  • uporabe informacijsko komunikacijske tehnologije,
  • varovanja zdravja in okolja in racionalne uporabe naravnih virov energije in surovin,
  • upoštevanja higienskih, varnostnih in drugih živilskih prepisov.

Imetnik spričevala ključna poklicna znanja in zmožnosti nadgradi tudi s ključnimi splošnimi znanji v skladu z nacionalnimi standardi.

Ocenjevanje in zaključevanje:

S preverjanjem in ocenjevanjem se ugotavlja, kako dijak obvladuje poklicne zmožnosti, spretnosti in veščine ter kako izpolnjuje pogoje za doseganje kreditnih točk v skladu z izobraževalnim programom. Pri ocenjevanju dijaka se upošteva tudi neformalno pridobljeno znanje, ki mora biti ustrezno dokazano. Učenci so ocenjeni z ocenami od 5 (odlično) do 1 (nezadostno).

Napredovanje:

V višji letnik lahko napredujejo dijaki, ki so ob koncu šolskega leta pozitivno ocenjeni iz vseh splošnoizobraževalnih predmetov in strokovnih modulov letnika izvedbenega kurikula šole, in so opravili vse interesne dejavnosti ter vse obveznosti praktičnega usposabljanja z delom oziroma napredujejo po sklepu programskega učiteljskega zbora.

Pek/pekovka

SOK 4

EOK 4

V zavihku Karierna pot je prikazana možna karierna pot znotraj področja izbrane kvalifikacije, ki ni edina in ni obvezujoča. Dejanska prehodnost med kvalifikacijami, ki je določena z zakonodajo je opredeljena v zavihku Prehodnost.

SOK 5 / EOK 4

Prehodnost:

Srednje strokovno in poklicno-tehniško izobraževanje; mojstrski, delovodski in poslovodski izpit (SOK, raven 5).

Opis poklica

Kratek opis

Pek izdeluje različne vrste testa in iz njega oblikuje kruh, pekovsko in drobno pecivo.

Kaj delavec običajno dela

Pek samostojno opravlja različna dela, od priprave surovin za peko kruha, pekovskega in drobnega peciva, gnetenja in oblikovanja testa, pečenja kruha in peciva do vzdrževanja strojev in naprav. Pri tem je pomembno vzdrževanje osebne higiene, higiene strojev in delovnega prostora. Za izdelavo kruha in pekovskega peciva uporablja moko in jo tehta. Pripravlja razne dodatke in pomožne surovine, ki jih meša in dodaja testu. Zna izdelati različne vrste kruha: pšenični, rženi ali mešani in različne vrste peciva. Pozna ustrezna razmerja surovin in dodatkov. Preden začne delati testo, mora pripraviti mešalne kotle, katerih delovanje in higiena morata biti neoporečna. Izračuna porabo moke, dodatkov in pomožnih surovin ter po receptu odmeri vodo pri izračunani temperaturi.

Testo gnete, poznati mora čas zorenja testa, ko počiva, in ga ponovno pregnete. Pripravi ročne in avtomatske tehtnice, vzhajalne komore in posode, na katere odlaga izdelke (pekači, modeli in košare). Tehta kose testa, jih ročno ali strojno oblikuje in vlaga v modele ali na pekače. Za peko pripravi peči, nastavi določeno temperaturo, kontrolira vzhajanje testa oziroma pripravljenih izdelkov in jih nato vlaga v peči. Kontrolira peko in temperaturo peči, ki jo izvaja tudi pri avtomatskih pečeh. Nato jemlje izdelke iz peči, jih pakira in skladišči. Vzdržuje stroje in naprave ter odstranjuje moko in ostanke testa. Čisti stroje in delovne površine. Opravlja tudi manjša popravila na strojih in napravah ter preverja njihovo delovanje. Zelo pomembna je osebna higiena, higiena delovnih prostorov, delovnih površin ter okolice, pri čemer je pomembno, da pozna sanitarne predpise in jih dosledno upošteva.

Pogoji za pridobitev javne listine:

Dijak mora uspešno opraviti splošnoizobraževalne predmete, obvezne strokovne module, izbirne strokovne module in odprti del kurikula. Poleg tega mora opraviti tudi interesne dejavnosti, obveznosti praktičnega usposabljanja z delom in zaključni izpit.
Zaključni izpit obsega pisni in ustni izpit iz slovenščine ter storitev in zagovor.

Izvajalci:

Srednje poklicne, strokovne in tehniške šole ter ljudske univerze.   

URL

URL izvajalca: