Primarni zavihki
Slaščičar/slaščičarka
Izbrane kvalifikacije
Ime kvalifikacije | Ime kvalifikacije: Slaščičar/slaščičarkaDodaj v primerjalnik |
---|---|
Tip kvalifikacije | Tip kvalifikacije: Srednja poklicna izobrazba |
Vrsta kvalifikacije | Vrsta kvalifikacije: Izobrazba |
Vrsta izobraževanja | Vrsta izobraževanja: Srednje poklicno izobraževanje |
Trajanje izobraževanja |
Trajanje izobraževanja:
3 leta
|
Kreditne točke | Kreditne točke: 180 kreditnih točk |
Vstopni pogoji |
Pogoji za vključitev:
|
ISCED področje |
ISCED področje:
Tehnika, proizvodne tehnologije in gradbeništvo
|
ISCED podpodročje | isced podpodročje: živilska tehnologija |
Raven kvalifikacije |
Raven SOK:
SOK 4 |
Imetnik spričevala je zmožen:
- pravilne priprave na delo,
- izbire, priprave in pravilnega skladiščenja surovin,
- samostojne in kakovostne priprave slaščičarskih izdelkov (različnih vrst trajnega, poltrajnega peciva, svežih sladic in sladoleda),
- priprave različnih vrst testa in mas,
- pečenja različnih vrst testa in mas,
- priprave polnil, nadevov, prelivov in prevlek,
- polnjenja, oblikovanja in krašenja slaščičarskih izdelkov,
- serviranja ali pakiranja slaščičarskih izdelkov,
- uspešne ponudbe in prodaje slaščičarskih izdelkov,
- sodelovanja v skupini ter komuniciranja s sodelavci in strankami,
- uporabe informacijsko komunikacijske tehnologije,
- varovanja zdravja in okolja ter racionalne uporabe naravnih virov energije in surovin,
- upoštevanja higienskih, varnostnih in drugih živilskih prepisov.
Imetnik spričevala ključna poklicna znanja in zmožnosti nadgradi tudi s ključnimi splošnimi znanji v skladu z nacionalnimi standardi.
S preverjanjem in ocenjevanjem se ugotavlja, kako dijak obvladuje poklicne zmožnosti, spretnosti in veščine ter kako izpolnjuje pogoje za doseganje kreditnih točk v skladu z izobraževalnim programom. Pri ocenjevanju dijaka se upošteva tudi neformalno pridobljeno znanje, ki mora biti ustrezno dokazano. Učenci so ocenjeni z ocenami od 5 (odlično) do 1 (nezadostno).
V višji letnik lahko napredujejo dijaki, ki so ob koncu šolskega leta pozitivno ocenjeni iz vseh splošnoizobraževalnih predmetov in strokovnih modulov letnika izvedbenega kurikula šole, in so opravili vse interesne dejavnosti ter vse obveznosti praktičnega usposabljanja z delom oziroma napredujejo po sklepu programskega učiteljskega zbora.
Slaščičar/slaščičarka
SOK 4
EOK 4
V zavihku Karierna pot je prikazana možna karierna pot znotraj področja izbrane kvalifikacije, ki ni edina in ni obvezujoča. Dejanska prehodnost med kvalifikacijami, ki je določena z zakonodajo je opredeljena v zavihku Prehodnost.
SOK 5 / EOK 4
Srednje strokovno in poklicno-tehniško izobraževanje; mojstrski, delovodski in poslovodski izpit (SOK, raven 5).
Opis poklica
Kratek opis
Slaščičar izdeluje različne vrste testa, peciva, napolitanke, medenjake, krekerje, kekse in oblate. Pripravlja marcipan, čokoladne izdelke in sladolede.
Kaj delavec običajno dela
Slaščičar samostojno opravlja različna dela, od priprave surovin in materialov za različne slaščice, peciva in sladolede do končnega izdelka. Pripravlja različne vrste moke, jajca, sladkor in druge sestavine za različne vrste testa. Pripravlja modele in ročno oblikuje testo, ga vlaga v modele, meša razne kreme in nadeve. Nadzira fermentacijo testa, ureja in pripravlja peči, vlaga pekače in modele v peč, nadzira peko in naravnava temperaturo za peko posameznih izdelkov. Pecivo jemlje iz peči, prazni modele in oblikuje različne slaščice z rezanjem. Polni jih z nadevi, prelije s prelivi, glazira, brizga različne nadeve, krasi pecivo in ga pakira. Kuha in pripravlja sadne želeje, marmelade, džeme in pudinge. Slaščičar pripravlja tudi različne sladolede in marcipan. Iz njega izdeluje izdelke iz čokolade, napolitanke, medenjake, krekerje, kekse, oblate in želeje. Vzdrževati mora tudi stroje in naprave, s katerimi dela. Odstranjuje moko, ostanke testa, čisti in maže stroje in naprave, preverja njihovo delovanje in opravi tudi manjša popravila. Njegovo delo je delno programirano z delovnimi nalogi. Pričakuje se, da opravi delo v skladu z zahtevami za kakovost, varno in z zavestjo, da sodeluje v procesu priprave higiensko neoporečne prehrane. Pomembno pri njegovem delu je vzdrževanje osebne higiene, higiene prostorov in sredstev, ki jih uporablja, ter poznavanje in izvajanje sanitarnih predpisov.
Dijak mora uspešno opraviti splošnoizobraževalne predmete, obvezne strokovne module, izbirne strokovne module in odprti del kurikula. Poleg tega mora opraviti tudi interesne dejavnosti, obveznosti praktičnega usposabljanja z delom in zaključni izpit.
Zaključni izpit obsega pisni in ustni izpit iz slovenščine ter storitev in zagovor.
Srednje poklicne, strokovne in tehniške šole ter ljudske univerze.
URL
URL izvajalca:Prihajajoči dogodek
Trenutno ni drugih prihajajočih dogodkov.
© Center RS za poklicno izobraževanje, 2020. Vse pravice pridržane