Ime kvalifikacije Ime kvalifikacije: Organizator poslovanja v velneški dejavnosti/organizatorka poslovanja v velneški dejavnostiDodaj v primerjalnik
Tip kvalifikacije Tip kvalifikacije: Višja strokovna izobrazba
Vrsta kvalifikacije Vrsta kvalifikacije: Izobrazba
Vrsta izobraževanja Vrsta izobraževanja: Višje strokovno izobraževanje
Trajanje izobraževanja Trajanje izobraževanja:
2 leti
Kreditne točke Kreditne točke: 120 kreditnih točk
Vstopni pogoji Pogoji za vključitev:
  • Matura ali poklicna matura (prej zaključni izpit) ali
  • mojstrski, delovodski in poslovodski izpit z dodatnim preizkusom znanja na ravni poklicne mature
ISCED področje ISCED področje:
Transport, varnost, gostinstvo in turizem, osebne storitve
ISCED podpodročje isced podpodročje: potovanja, turizem, prosti čas
Raven kvalifikacije

Raven SOK: SOK 6
Raven EOK: EOK 5
Raven EOVK: Kratki cikel

Učni izidi:

Študent/študentka je usposobljen/a da: 

(splošne kompetence)

  • načrtuje, pripravi, izvede in kontrolira lastno delo in delo drugih,
  • razvija podjetne lastnosti, spretnosti in vedenje,
  • izvaja samoevalvacijo dela,
  • komunicira s sodelavci, strokovnjaki in svetuje uporabnikom,
  • uporablja strokovno terminologijo, komunicira v enem tujem jeziku,
  • uporablja sodobno informacijsko-komunikacijsko tehnologijo (IKT),
  • vodi in/ali sodeluje v strokovnem timu in pri reševanju problemov,
  • vodi poslovanje in administrativne procese v velneški dejavnosti, vodi dokumentacijo,
  • nadzoruje delo v strokovnem timu in organizira dela za področje velneške dejavnosti,
  • evidentira, naroča in shranjuje material ter zagotavlja vzdrževanje delovnih sredstev in opreme,
  • načrtuje organizacijo internega izobraževanja in usposabljanja ter sodeluje pri izobraževanju in usposabljanju kadrov,
  • zagotavlja kakovost delovnih procesov v velneški dejavnosti,
  • spremlja razvoj stroke in pripravlja strokovne predloge za uvedbo novosti v velneški dejavnosti,
  • sodeluje pri pripravi domačih in mednarodnih projektov,
  • skrbi za racionalno rabo energije, materiala, časa,
  • varuje zdravje in okolje, odgovarja za lastno varnost in varnost drugih,

(poklicno-specifične kompetence)

  • zagotavlja profesionalnost in kakovost medosebnega in poslovnega sporazumevanja ter obvlada strategije kakovostne komunikacije, tudi na medkulturni ravni s pozitivnim odnosom do drugačnosti, razume in sprejema ljudi iz različnih kulturnih okolij,
  • pozna strokovne izraze s področja velneške dejavnosti v slovenskem, angleškem in/ali nemškem jeziku,
  • uporablja informacijsko-komunikacijsko tehnologijo (IKT) pri iskanju virov in literature, pri samostojni obdelavi podatkov, izdelavi in oblikovanju uradnih besedil in pri predstavitvah v tujem jeziku,
  • sistematično zbira, ureja in shranjuje podatke in informacije ter jih obdela in analizira z enostavnimi statističnimi metodami,
  • pozna pomen osnovnih pravnih pojmov, jih uporablja ter upošteva pravni red Republike Slovenije,
  • pozna in uporablja osnovne pravne predpise o velneški dejavnosti,
  • izvaja celovito upravljanje s kakovostjo storitev,
  • načrtuje izvajanje funkcij destinacijskega menedžmenta,
  • razume temeljne pojme in elemente ter pozna trende na področju velneške dejavnosti,
  • pozna posebnosti velneške dejavnosti, prav tako pa tudi različne zvrsti velneškega turizma in koordinira aktivnosti med različnimi elementi velneške ponudbe,
  • pozna nabor velneških storitev po posameznih velneških stebrih in oblikuje ustrezno velneško ponudbo glede na konkurenčnost trga,
  • menedžira delovni proces v velneškem centru, spremlja in kontrolira delo v strokovnem timu in organizacijo dela,
  • sodeluje v strokovnem timu pri načrtovanju, oblikovanju in trženju novih velneških storitev, proizvodov, programov in izdelkov,
  • načrtuje in izvaja svetovalne storitve v velneški dejavnosti,
  • obvlada principe reševanja nezadovoljstva uporabnikov in reklamacij,
  • zaveda se pomena promocije zdravja v vseh življenjskih obdobjih in skrbi za izvajanje promocije zdravja z uporabo celostnih pristopov v velneški dejavnosti,
  • pozna in svetuje osnove zdravega prehranjevanja za ohranjanje splošnega zdravja in informira uporabnike o varni, varovalni in uravnoteženi prehrani ter o pomenu posameznih hranilnih snoveh za zdravo, aktivno življenje,
  • svetuje in načrtuje telesno vadbo za posameznika in skupine glede na specifiko posameznih starostnih skupin in glede na specifiko posameznih bolezni,
  • analizira obvladovanje stresa in načrtuje strategije za premagovanje stresa,
  • izvaja metode ozaveščanja in spreminjanja vedenjskih vzorcev,
  • pozna in razume načrtovanje in izvajanje različnih kozmetičnih, negovalnih in sprostilnih postopkov za celostno obravnavo obraza in telesa,
  • pozna in razume celostni pristop k negi nepravilnosti, starostnih sprememb na koži in drugih nezaželenih sprememb na koži,
  • stilno svetuje uporabniku pri oblikovanju zunanje podobe za različne priložnosti,
  • usposablja uporabnika za pravilno uporabo vedenjskih vzorcev pri poslovni in zasebni komunikaciji ter javnem nastopanju.

Ocenjevanje in zaključevanje:
Znanje študentov se ocenjuje z vajami, seminarskimi nalogami, lahko pa tudi z izdelki, projektnimi deli, nastopi, storitvami in drugače ter z izpiti. Uspeh na izpitu se ocenjuje z ocenami: 10 (odlično); 9 (prav dobro: nadpovprečno znanje, vendar z nekaj napakami); 8 (prav dobro: solidni rezultati); 7 (dobro); 6 (zadostno: znanje ustreza minimalnim kriterijem); 5–1 (nezadostno). Kandidat uspešno opravi izpit, če dobi oceno od zadostno (6) do odlično (10). 

Napredovanje:

V 2. letnik lahko napreduje študent, če je uspešno opravil obveznosti modulov, predmetov in praktičnega izobraževanja (vključno z vajami, s seminarskimi nalogami, projekti, izpiti …) 1. letnika v obsegu najmanj 45 KT; pri tem mora v celoti opraviti obveznosti iz vaj in praktičnega izobraževanja.

Prehodnost:
Študijski programi 1. stopnje (SOK: raven 7)

Pogoji za pridobitev javne listine:

Diploma se izda študentu, ko opravi vse obvezne module in predmete v obsegu 67 KT, izbirna modul v obsegu 27 KT, prostoizbirni predmet (5 KT) ter diplomsko delo (5 KT).

Izvajalci:

Višja strokovna šola v sodelovanju z delodajalci, ki izvajajo praktični del izobraževanja.

URL

URL izvajalca: