Ime kvalifikacije Ime kvalifikacije: Diplomirani organizator poslovanja v zdravstvenem turizmu (vs)/diplomirana organizatorka poslovanja v zdravstvenem turizmu (vs)Dodaj v primerjalnik
Tip kvalifikacije Tip kvalifikacije: Diploma prve stopnje (VS)
Vrsta kvalifikacije Vrsta kvalifikacije: Izobrazba
Vrsta izobraževanja Vrsta izobraževanja: Visokošolsko strokovno izobraževanje
Trajanje izobraževanja Trajanje izobraževanja:
3 leta
Kreditne točke Kreditne točke: 180 kreditnih točk
Vstopni pogoji Pogoji za vključitev:

V prvi letnik se lahko vpiše, kdor je opravil maturo, poklicno maturo ali zaključni izpit po ustreznem programu za pridobitev srednje strokovne izobrazbe in končal katerikoli štiriletni srednješolski program. Diplomanti sorodnih višješolskih študijskih programov se lahko vpišejo v drugi letnik po merilih za prehode. Opraviti morajo manjkajoče izpite iz predmetov prvega in drugega letnika. Diplomanti višješolskih študijskih programov pred letom 1994 iz drugih strokovnih področij se lahko vpišejo v tretji letnik, če med študijem opravijo manjkajoče izpite, ki jih na podlagi individualne vloge kandidata določi ustrezni organ Visoke šole za hotelirstvo in turizem Bled.

ISCED področje ISCED področje:
Transport, varnost, gostinstvo in turizem, osebne storitve
ISCED podpodročje isced podpodročje: potovanja, turizem, prosti čas
Raven kvalifikacije

Raven SOK: SOK 7
Raven EOK: EOK 6
Raven EOVK: Prva stopnja

Učni izidi:

Kandidat/kandidatka je zmožen/zmožna:

Splošne kompetence: 

  • pridobitev strokovnega znanja in usposobljenost za uporabo znanstvenih metod pri reševanju zahtevnih strokovnih in delovnih problemov, 
  • sposobnost razumevanja in uporabe ekonomskih in pravnih znanj in zakonitosti poslovanja podjetij, 
  • razumevanje vloge in specifike zdravstvenega turizma, 
  • obvladovanje horizontalne in vertikalne verige ustvarjanja dodane vrednosti v zdravstvenem turizmu,
  • usposobljenost za vodenje projektov, 
  • aplikacija teoretično pridobljenega znanja v okviru praktično izobraževanje v delovnem okolju, 
  • razvijanje zmožnosti za sporazumevanje v stroki in med strokami, 
  • obvladovanje komunikacijskih sposobnosti v mednarodnem okolju, 
  • strokovno kritičnost in odgovornost, 
  • razvoj moralnih vrednot, samoiniciativnosti, pozitivnega odnosa do drugačnosti,
  • iniciativnost in samostojnost pri odločanju in vodenju, 
  • usposobljenost za delo v skupini in vodenje timov, reševanje konfliktov.

Predmetno specifične kompetence:

  • vodilne sposobnosti,
  • sposobnost gospodarjenja, 
  • pridobitev strokovnega znanja in usposobljenosti s področja makro- in mikroekonomije, zakonitosti poslovanja podjetij in osnovnih pravil oblikovanja cen ter analiziranje uspešnosti podjetja,
  • sposobnost trženja storitev zdravstvenega turizma,
  • usposobljenost analiziranja povpraševanja in ponudbe pri reševanju zahtevnih strokovnih in delovnih problemov,
  • oblikovanje novih proizvodov zdraviliškega in medicinskega turizma,
  • razvijanje zmožnosti razumevanje potrošnje posameznikov in skupin z modeli nakupnega odločanja za uspešno trženje proizvodov in storitev ter managementa trženjskih odnosov 
  • razumevanje in uporaba potrošnih dejavnosti posameznikov in skupin,
  • iniciativnost in samostojnost pri odločanju in vodenju izdelave trženjskega načrta in uporabe tehnologij e-poslovanja in e-trženja,
  • sposobnost ustvarjanja inovativne kombinacije zdravstvene preventive, rehabilitacije in pospeševanja zdravja in turizma,
  • poznavanje vpetosti zdravstva v turizem,
  • poznavanje spremljanja strategije razvoja turizma na nacionalni in globalni ravni,
  • pridobitev strokovnega znanja in usposobljenost za pripravo poslovnega načrta, 
  • razvijanje sposobnosti razumevanja in ugotavljanja ekonomske učinkovitosti zdravstvenega turizma,
  • poznavanje osnovnega ustroja človeka in njegovega delovanja,
  • celovita obravnava človeka,
  • razumevanje in pravilna uporaba etičnih kodeksov in pravnih predpisov s področja turizma in zdravstva,
  • sposobnost timskega dela in motivacije tima,
  • obvladovanje komunikacijskih sposobnosti,
  • razvijanje zmožnosti za sporazumevanje v stroki in med strokami sposobnost v tujih jeziki v različnih strokovnih in vsakodnevnih situacijah in okoliščinah,
  • sposobnost obdelovanja in razumevanja podatkov v tujem jeziku ter njihova aplikativna uporaba,
  • razvijanje strokovne kritičnosti in odgovornosti pri komunikaciji z gosti različnih kultur ter pravilna in ustrezna uporaba komunikacijskih tehnik,
  • poznavanje in upoštevanje dejavnikov vpliva na zdravje, preventive, pospeševanja zdravja in rehabilitacije,
  • poznavanje higienskih standardov,
  • trajnostni pristop in okoljska ozaveščenost,
  • sintetiziranje informacij in pragmatična uporaba le-teh,
  • prepoznavanje uporabne vrednosti znanja in uporaba le-tega v praksi,
  • samostojnosti pri načrtovanju in izvajanju nalog na strokovni ravni,
  • sposobnost sprejemanja odločitev v zahtevnih poslovnih situacij.
  • razumevanje konceptov in modelov ravnanja z ljudmi v organizacijah,
  • spremljanje in upoštevanje smernic trajnostnega razvoja na destinaciji.

Ocenjevanje in zaključevanje:

Znanje študentov se ocenjuje z vajami, seminarskimi nalogami, lahko pa tudi z izdelki, projektnimi deli, nastopi, storitvami in drugače ter z izpiti. Uspeh na izpitu se ocenjuje z ocenami: 10 (odlično); 9 (prav dobro: nadpovprečno znanje, vendar z nekaj napakami); 8 (prav dobro: solidni rezultati); 7 (dobro); 6 (zadostno: znanje ustreza minimalnim kriterijem); 5–1 (nezadostno). Kandidat uspešno opravi izpit, če dobi oceno od zadostno (6) do odlično (10).

Napredovanje:

V skladu s 66. in 70. členom Zakona o visokem šolstvu in 111., 112., 113. 114., 115., 116., 117., 118., 119. in 120 členom Statuta Visoke šole za hotelirstvo in turizem Bled mora študent za napredovanje v drugi letnik študija doseči najmanj 45 KT iz prvega letnika, za napredovanje v tretji letnik najmanj 45 KT iz drugega letnika in opraviti vse obveznosti iz prvega letnika v obsegu 105 KT.
V skladu s 113. členom Statuta Visoke šole za hotelirstvo in turizem Bled lahko študent, ki ni opravil vseh obveznosti, potrebnih za napredovanje v višji letnik, enkrat v času študija ponavlja letnik. Tretjega letnika študija ni možno ponavljati, ker je za opravljanje manjkajočih študijskih obveznosti predvidenih dvanajst mesecev po zaključku zadnjega semestra.

Diplomirani organizator poslovanja v zdravstvenem turizmu (vs)/diplomirana organizatorka poslovanja v zdravstvenem turizmu (vs)

SOK 7

EOK 6

V zavihku Karierna pot je prikazana možna karierna pot znotraj področja izbrane kvalifikacije, ki ni edina in ni obvezujoča. Dejanska prehodnost med kvalifikacijami, ki je določena z zakonodajo je opredeljena v zavihku Prehodnost.

SOK 8 / EOK 7

Prehodnost:

Magistrski študijski programi 2. stopnje (SOK: raven 8)

Pogoji za pridobitev javne listine:

Pogoji za dokončanje študija so določeni s 121. členom Statuta Visoke šole za hotelirstvo in turizem Bled. Statut VŠHTB in spremembe statuta so so javno objavljene na spletni strani šole http://www.vs-bled.si/o-nas/zakonodaja/

Izvajalci:

Visoka šola za hotelirstvo in turizem Bled

URL

URL izvajalca: