Ime kvalifikacije Ime kvalifikacije: Diplomirani organizator trajnostnega turizma (vs)/diplomirana organizatorka trajnostnega turizma (vs)Dodaj v primerjalnik
Tip kvalifikacije Tip kvalifikacije: Diploma prve stopnje (VS)
Vrsta kvalifikacije Vrsta kvalifikacije: Izobrazba
Vrsta izobraževanja Vrsta izobraževanja: Visokošolsko strokovno izobraževanje
Trajanje izobraževanja Trajanje izobraževanja:
3 leta
Kreditne točke Kreditne točke: 180 kreditnih točk
Vstopni pogoji Pogoji za vključitev:
  • Zaključni izpit (pred 1. junijem 1995) po kateremkoli štiriletnem srednješolskem programu ali
  • poklicna matura ali
  • matura
ISCED področje ISCED področje:
Transport, varnost, gostinstvo in turizem, osebne storitve
ISCED podpodročje isced podpodročje: potovanja, turizem, prosti čas
Raven kvalifikacije

Raven SOK: SOK 7
Raven EOK: EOK 6
Raven EOVK: Prva stopnja

Učni izidi:

Imetnik/imetnica kvalifikacije je usposobljen/-a za: 

(splošne kompetence)

  • poznavanje naravne in kulturne dediščine na podeželju in prizadevanje za njeno ohranitev,
  • poznavanje kulturne dediščine v mestih in okolici, značilnosti mest,
  • uporabo znanja pri komuniciranju z različnimi javnostmi,
  • odgovornost do svojega lokalnega in širšega okolja,
  • oblikovanje turističnih produktov, ki ne ogrožajo okolja,
  • razumevanje načela trajnostnega turizma in delovanje v skladu z njimi,
  • upravljanje z zavarovanimi območji, turističnimi destinacijami, poznavanje njihove zakonitosti,
  • poznavanje pravnih meja svojega delovanja v različnih vrstah turizma,
  • pravilne interpretacije naravne in kulturne dediščine, glede na skupine obiskovalcev,
  • načrtovanje in vodenje prostočasnih dejavnosti v naravi, ki so lahko adrenalinske ali bolj umirjene, družinske,
  • vodenje ljudi, vodenje skupine in razumevanje njihove dinamike,
  • razumevanje turizma in turistične industrije v Sloveniji ter značilnosti podeželja in mest,
  • obvladovanje dela z gosti v adrenalinskem turizmu in turizmu doživetij ter za to, da poskrbi za njihovo varnost,
  • organiziranje kulinaričnih dogodkov, tudi s protokolarnimi pravili,
  • poznavanje načel kulinaričnega turizma, značilnosti slovenske kulinarike in znanje interpretacije jedi,
  • načrtovanje, spremljanje in analiziranje dela v marketingu in menedžmentu, predvidevanje posledic in iskanje najboljših rešitev,
  • podjetniška znanja, potrebna za vodenje podjetja,
  • uporabljanje informacijsko-komunikacijske tehnologije in sistemov v turizmu,
  • poznavanje izjemne širine turističnih možnosti,
  • inovativnost in kreativnost pri snovanju turističnih produktov in pri iskanju novih rešitev,

 (predmetnospecifične kompetence)

  • analizo, sintezo in predvidevanje rešitev in posledic pojavov na področju turizma, managementa in marketinga,
  • poznavanje in razumevanje utemeljitve in zgodovine turističnih, ekonomskih, managerskih in poslovnih ved in poslovnoorganizacijskih ved,
  • obvladovanje temeljnega znanja ter sposobnost povezovanja znanja z različnih področij in za njegovo uporabo v domačem in mednarodnem poslovnem okolju,
  • poznavanje in razumevanje turistične stroke in managementa turistične destinacije,
  • iskanje novih informacij in za njihovo interpretacijo ter umeščanje v kontekst turistične stroke,
  • reševanje konkretnih problemov upravljanja destinacije z uporabo ustreznih metod in postopkov,
  • načrtovanje, organiziranje in nadziranje odnosov in procesov družbenega in gospodarskega okolja na lokalni ravni s poudarkom na trajnostnem razvoju,
  • razvoj veščin in spretnosti pri uporabi znanja na določenem strokovnem področju, uporabo informacijsko-komunikacijske tehnologije in sistemov v turizmu.

Ocenjevanje in zaključevanje:
Uspeh na izpitu se ocenjuje z ocenami: 10 (odlično); 9 (prav dobro: nadpovprečno znanje, vendar z nekaj napakami); 8 (prav dobro: solidni rezultati); 7 (dobro); 6 (zadostno: znanje ustreza minimalnim kriterijem); 5–1 (nezadostno). Kandidat uspešno opravi izpit, če dobi oceno od zadostno (6) do odlično (10).

Napredovanje:

Študent se lahko vpiše v višji letnik, če je do izteka študijskega leta opravil vse obveznosti za vpis v višji letnik, določene s študijskim programom.

Diplomirani organizator trajnostnega turizma (vs)/diplomirana organizatorka trajnostnega turizma (vs)

SOK 7

EOK 6

V zavihku Karierna pot je prikazana možna karierna pot znotraj področja izbrane kvalifikacije, ki ni edina in ni obvezujoča. Dejanska prehodnost med kvalifikacijami, ki je določena z zakonodajo je opredeljena v zavihku Prehodnost.

SOK 8 / EOK 7

Prehodnost:

Magistrski študijski programi 2. stopnje (SOK: raven 8)

Pogoji za pridobitev javne listine:

Za dokončanje študija mora študent opraviti vse s študijskim programom predpisane obveznosti.