Ime kvalifikacije Ime kvalifikacije: Izdelovalec/izdelovalka kruha in pekovskega pecivaDodaj v primerjalnik
Tip kvalifikacije Tip kvalifikacije: Nacionalna poklicna kvalifikacija, SOK raven 4
Vrsta kvalifikacije Vrsta kvalifikacije: Poklicna kvalifikacija
Vstopni pogoji Pogoji za vključitev:
  • Najmanj osnovnošolska izobrazba.
ISCED področje ISCED področje:
Tehnika, proizvodne tehnologije in gradbeništvo
ISCED podpodročje isced podpodročje: živilska tehnologija
Raven kvalifikacije

Raven SOK: SOK 4
Raven EOK: EOK 4

Učni izidi:

Kandidat je zmožen:

  • načrtovati, pripraviti, izvesti in kontrolirati lastno delo,
  • racionalno rabiti energijo, material in čas,
  • varovati zdravje in okolje,
  • komunicirati s sodelavci in strankami,
  • zagotavljati kakovost izdelkov in opravljene storitve,
  • voditi ustrezno dokumentacijo,
  • zamesiti različne vrste testa za kruh in pekovsko pecivo,
  • deliti, oblikovati in vzhajati testo,
  • speči kruh in pekovsko pecivo,
  • ohladiti, hladiti in zamrzniti izdelke,
  • rezati, pakirati in skladiščiti izdelke,
  • nabaviti surovine in prodati izdelke.

Ocenjevalci:

Preverjanje in ocenjevanje izvajajo komisije za preverjanje in potrjevanje NPK, ki jih imenuje Državni izpitni center (RIC). Člani komisije morajo imeti licenco RIC. Najdemo jih tukaj.

Ocenjevanje in zaključevanje:

POTRJEVANJE

V postopku svetovanja kandidat pripravi osebno zbirno mapo, ki jo komisija ovrednoti, in če je kandidat v njej predložil verodostojna, veljavna in ustrezna dokazila o znanjih, spretnostih in kompetencah iz poklicnega standarda, lahko:

  • prizna vsebine poklicnega standarda v celoti,
  • prizna vsebine poklicnega standarda delno in določi tista znanja, spretnosti in kompetence, ki jih bo preverjala,
  • ne prizna nobene vsebine poklicnega standarda, ker kandidat ne dokazuje nobenih znanj, spretnosti in kompetenc iz poklicnega standarda, in bo preverjala smiselno celotni poklicni standard.

NAČINI PREVERJANJA STROKOVNIH ZNANJ IN SPRETNOSTI

  • Praktično preverjanje z zagovorom.

Izdelovalec/izdelovalka kruha in pekovskega peciva

SOK 4

EOK 4

V zavihku Karierna pot je prikazana možna karierna pot znotraj področja izbrane kvalifikacije, ki ni edina in ni obvezujoča. Dejanska prehodnost med kvalifikacijami, ki je določena z zakonodajo je opredeljena v zavihku Prehodnost.

SOK 5 / EOK 4

Opis poklica

Kratek opis

Pek izdeluje različne vrste testa in iz njega oblikuje kruh, pekovsko in drobno pecivo.

Kaj delavec običajno dela

Pek samostojno opravlja različna dela, od priprave surovin za peko kruha, pekovskega in drobnega peciva, gnetenja in oblikovanja testa, pečenja kruha in peciva do vzdrževanja strojev in naprav. Pri tem je pomembno vzdrževanje osebne higiene, higiene strojev in delovnega prostora. Za izdelavo kruha in pekovskega peciva uporablja moko in jo tehta. Pripravlja razne dodatke in pomožne surovine, ki jih meša in dodaja testu. Zna izdelati različne vrste kruha: pšenični, rženi ali mešani in različne vrste peciva. Pozna ustrezna razmerja surovin in dodatkov. Preden začne delati testo, mora pripraviti mešalne kotle, katerih delovanje in higiena morata biti neoporečna. Izračuna porabo moke, dodatkov in pomožnih surovin ter po receptu odmeri vodo pri izračunani temperaturi.

Testo gnete, poznati mora čas zorenja testa, ko počiva, in ga ponovno pregnete. Pripravi ročne in avtomatske tehtnice, vzhajalne komore in posode, na katere odlaga izdelke (pekači, modeli in košare). Tehta kose testa, jih ročno ali strojno oblikuje in vlaga v modele ali na pekače. Za peko pripravi peči, nastavi določeno temperaturo, kontrolira vzhajanje testa oziroma pripravljenih izdelkov in jih nato vlaga v peči. Kontrolira peko in temperaturo peči, ki jo izvaja tudi pri avtomatskih pečeh. Nato jemlje izdelke iz peči, jih pakira in skladišči. Vzdržuje stroje in naprave ter odstranjuje moko in ostanke testa. Čisti stroje in delovne površine. Opravlja tudi manjša popravila na strojih in napravah ter preverja njihovo delovanje. Zelo pomembna je osebna higiena, higiena delovnih prostorov, delovnih površin ter okolice, pri čemer je pomembno, da pozna sanitarne predpise in jih dosledno upošteva.

Pogoji za pridobitev javne listine:

Kandidat dokaže, da dosega znanja, spretnosti in kompetence, določene v katalogu standardov strokovnih znanj in spretnosti.

Izvajalci:

Izvajalci postopkov za ugotavljanje in potrjevanje NPK so vpisani v register izvajalcev, ki se vodi v zbirki nacionalnega informacijskega središča za poklicne kvalifikacije. To so: poklicne šole, podjetja, medpodjetniški izobraževalni centri, šole za izobraževanje odraslih, gospodarske zbornice.

URL

URL izvajalca: