Primarni zavihki
Arhivirano
Mojster strežbe/mojstrica strežbe
Izbrane kvalifikacije
Ime kvalifikacije | Ime kvalifikacije: Mojster strežbe/mojstrica strežbeDodaj v primerjalnik |
---|---|
Tip kvalifikacije | Tip kvalifikacije: Mojster |
Vrsta kvalifikacije | Vrsta kvalifikacije: Izobrazba |
Vrsta izobraževanja | Vrsta izobraževanja: Srednje strokovno izobraževanje |
Vstopni pogoji |
Pogoji za vključitev:
Izpolnjevanje enega izmed naslednjih pogojev:
|
ISCED področje |
ISCED področje:
Transport, varnost, gostinstvo in turizem, osebne storitve
|
ISCED podpodročje | isced podpodročje: hotelirstvo in gostinstvo |
Raven kvalifikacije |
Raven SOK:
SOK 5 |
Mojster:
- mojstrsko obvlada vse delovne, tudi zahtevnejše postopke v strežbi,
- pozna, harmonično povezuje, priporoča in vključuje ustrezna vina k rednim in izrednim obrokom,
- pripravlja oziroma dokončuje jedi ter pijače pred gosti,
- sodeluje pri nabavi oz. naročanju in sprejemanju pijač in inventarja v strežbi,
- pripravi delovni prostor v strežbi,
- skrbi za varno delo in nadzor izvajanja predpisov iz varstva pri delu,
- skrbi za izvajanje sanitarsko-higienskih predpisov (sistem HACCP),
- komunicira po poslovnem bontonu s sodelavci in z gosti v slovenskem in vsaj dveh tujih svetovnih jezikih,
- pripravlja pisne ponudbe gostinskega obrata s sodobno informacijsko-komunikacijsko tehnologijo in z uporabo specialno gostinskih informacijskih programov pri delu,
- organizira in vodi delovni proces v strežbi,
- skrbi za racionalno in ekonomično poslovanje,
- obvlada izvedbo različnih oblik trženja,
- spremlja, obvlada in razvija nove trende v gostinstvu,
- pripravi predloge razvojnih in finančnih programov,
- racionalno razporeja in organizira kadrovske vire za vzdrževanje socialne varnosti in pozitivne klime,
- izdela predloge za nagrajevanje sodelavcev,
- uvaja nove sodelavce v delo in skrbi za njihovo strokovno rast,
- izvaja praktično usposabljanje dijakov z delom,
- kontrolira kakovost storitev.
So člani izpitnih odborov za vsako izpitno enoto posebej. Imenuje jih minister, pristojen za šolstvo. Imenovanje se lahko obnovi vsaka 4 leta.
Kandidat opravlja mojstrski izpit, ki vsebuje 4 enote:
- praktični del,
- strokovnoteoretični del,
- poslovodno-ekonomski del,
- pedagoško-andragoški del.
Opis poklica
Kratek opis
Vodja strežbe poskrbi, da so gostje v restavraciji ali gostinskem lokalu dobro, korektno in pravilno postreženi. Vodi poslovanje, sestavlja aranžmaje, načrtuje animacijske dogodke in je odgovoren za dobro gospodarjenje restavracije.
Kaj delavec običajno dela
Vodja strežbe v restavraciji ali gostinskem lokalu sestavlja jedilnike in sodeluje pri oskrbi kuhinje s surovinami in drugim materialom. Ima pregled nad delom natakarjev ter dogajanjem v gostinskem obratu. Pogosto je v vlogi mentorja in motivatorja sodelavcev natakarjev in skrbi, da na delovnem mestu vlada dobro delovno vzdušje. Ponavadi tudi sam sodeluje pri strežbi, pogrinjanju miz in pripravi pogrinjkov. Ob tem razporeja naloge sodelavcev ter spremlja njihovo delo. Trudi se, da gostje v najkrajšem možnem času dobijo naročeno hrano in pijačo ter da so zadovoljni s postrežbo. V primeru, da je gost nezadovoljen s postrežbo, hrano ali pijačo, poskuša nezadovoljstvo ali spor čimprej diskretno urediti. Sodeluje z vodjo kuhinje, ki mu posreduje informacije glede vrst jedi in pijač, ki jih natakarji strežejo in o morebitnih spremembah menija. Njegovo delo je pogosto psihično bolj naporno kot fizično in je primerno tako za moške kot za ženske.
Kandidat mora za pridobitev naziva mojster opraviti vse (štiri) izpitne enote mojstrskega izpita.
Prihajajoči dogodek
Trenutno ni drugih prihajajočih dogodkov.
© Center RS za poklicno izobraževanje, 2020. Vse pravice pridržane