Ime kvalifikacije Mojster strežbe/mojstrica strežbeDodaj v primerjalnik [1]
Tip kvalifikacije Mojster
Vrsta kvalifikacije Izobrazba
Vrsta izobraževanja Srednje strokovno izobraževanje
Vstopni pogoji

Izpolnjevanje enega izmed naslednjih pogojev:

  • kandidat je pridobil srednjo poklicno izobrazbo (katerekoli smeri) in ima vsaj tri leta izkušenj s strokovnega področja,
  • kandidat je pridobil srednjo strokovno izobrazbo (katerekoli smeri) in ima vsaj dve leti izkušenj s strokovnega področja,
  • kandidat je pridobil višjo ali visoko strokovno izobrazbo (katerekoli smeri) in ima vsaj eno leto izkušenj s strokovnega področja.
ISCED področje ISCED področje
Transport, varnost, gostinstvo in turizem, osebne storitve
ISCED podpodročje isced podpodročje hotelirstvo in gostinstvo
Raven kvalifikacije

SOK 5
EOK 4

Mojster:

  • mojstrsko obvlada vse delovne, tudi zahtevnejše postopke v strežbi,
  • pozna, harmonično povezuje, priporoča in vključuje ustrezna vina k rednim in izrednim obrokom,
  • pripravlja oziroma dokončuje jedi ter pijače pred gosti,
  • sodeluje pri nabavi oz. naročanju in sprejemanju pijač in inventarja v strežbi,
  • pripravi delovni prostor v strežbi,
  • skrbi za varno delo in nadzor izvajanja predpisov iz varstva pri delu,
  • skrbi za izvajanje sanitarsko-higienskih predpisov (sistem HACCP),
  • komunicira po poslovnem bontonu s sodelavci in z gosti v slovenskem in vsaj dveh tujih svetovnih jezikih,
  • pripravlja pisne ponudbe gostinskega obrata s sodobno informacijsko-komunikacijsko tehnologijo in z uporabo specialno gostinskih informacijskih programov pri delu,
  • organizira in vodi delovni proces v strežbi,
  • skrbi za racionalno in ekonomično poslovanje,
  • obvlada izvedbo različnih oblik trženja,
  • spremlja, obvlada in razvija nove trende v gostinstvu,
  • pripravi predloge razvojnih in finančnih programov,
  • racionalno razporeja in organizira kadrovske vire za vzdrževanje socialne varnosti in pozitivne klime,
  • izdela predloge za nagrajevanje sodelavcev,
  • uvaja nove sodelavce v delo in skrbi za njihovo strokovno rast,
  • izvaja praktično usposabljanje dijakov z delom,
  • kontrolira kakovost storitev.

So člani izpitnih odborov za vsako izpitno enoto posebej. Imenuje jih minister, pristojen za šolstvo. Imenovanje se lahko obnovi vsaka 4 leta.

Kandidat opravlja mojstrski izpit, ki vsebuje 4 enote:

  • praktični del,
  • strokovnoteoretični del,
  • poslovodno-ekonomski del,
  • pedagoško-andragoški del.
 

Kandidat mora za pridobitev naziva mojster opraviti vse (štiri) izpitne enote mojstrskega izpita.

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije

URL