Primarni zavihki
Arhivirano
Mojster/mojstrica strežbe
Izbrane kvalifikacije
Strokovni sodelavec/strokovna sodelavka za programske aplikacije in podatkovne baze | |
Industrijski ličar/industrijska ličarka | |
Doktor znanosti/doktorica znanosti s področja religiologije | |
Primerjaj označene | Počisti |
Ime kvalifikacije | Ime kvalifikacije: Mojster/mojstrica strežbe Dodaj v primerjalnik |
---|---|
Tip kvalifikacije | Tip kvalifikacije: Mojster |
Vrsta kvalifikacije | Vrsta kvalifikacije: Izobrazba |
Vrsta izobraževanja | Vrsta izobraževanja: Srednje strokovno izobraževanje |
Vstopni pogoji |
Pogoji za vključitev:
Izpolnjevanje enega izmed naslednjih pogojev:
|
ISCED področje | Storitve |
ISCED podpodročje | Hotelirstvo in gostinstvo |
Raven kvalifikacije |
Raven SOK:
SOK 5 |
Kandidat:
- načrtuje, pripravi in kontrolira lastno delo in delo skupine
- sodeluje pri pripravi ponudbe in zna napisati pisne ponudbe obrata
- organizira in vodi strokovno delo osebja v strežbi
- racionalno uporablja energijo, material in čas
- zagotavlja delovno varnost in upošteva okoljevarstvena načela
- zna komunicirati z gosti tudi v dveh tujih jezikih
- razvija podjetne lastnosti, spretnosti, vedenje
- uporablja računalniško opremo in programska orodja
- mojstrsko obvladuje vse delovne postopke v strežbi in jih uporablja v procesu dela
- priporoča in streže vina z uporabo ustreznih tehnik predstavitve, odpiranja in točenja posamezne vrste vina
- zna pripraviti in postreči mešane barske pijače, pozna in zna postreči vse druge pijače in napitke
- organizira in vodi pripravo in izvedbo cateringa
- organizira in vodi pripravo in izvedbo različnih prireditev
- načrtuje praktično izobraževanje v podjetju in sicer vsebinsko, metodično, didaktično in tehnično ter ga izvede
- kontrolira in zagotavlja kakovost, skrbi za dvig produktivnosti in gospodarnosti, optimira stroške dela v obratovalnici ter skrbi za promocijo
So člani izpitnih odborov za vsako izpitno enoto posebej. Imenuje jih minister, pristojen za šolstvo. Imenovanje se lahko obnovi vsaka 4 leta.
Kandidat opravlja mojstrski izpit, ki vsebuje 4 enote:
- praktični del,
- strokovnoteoretični del,
- poslovodno-ekonomski del,
- pedagoško-andragoški del.
Opis poklica
Kratek opis
Vodja strežbe poskrbi, da so gostje v restavraciji ali gostinskem lokalu dobro, korektno in pravilno postreženi. Vodi poslovanje, sestavlja aranžmaje, načrtuje animacijske dogodke in je odgovoren za dobro gospodarjenje restavracije.
Kaj delavec običajno dela
Vodja strežbe v restavraciji ali gostinskem lokalu sestavlja jedilnike in sodeluje pri oskrbi kuhinje s surovinami in drugim materialom. Ima pregled nad delom natakarjev ter dogajanjem v gostinskem obratu. Pogosto je v vlogi mentorja in motivatorja sodelavcev natakarjev in skrbi, da na delovnem mestu vlada dobro delovno vzdušje. Ponavadi tudi sam sodeluje pri strežbi, pogrinjanju miz in pripravi pogrinjkov. Ob tem razporeja naloge sodelavcev ter spremlja njihovo delo. Trudi se, da gostje v najkrajšem možnem času dobijo naročeno hrano in pijačo ter da so zadovoljni s postrežbo. V primeru, da je gost nezadovoljen s postrežbo, hrano ali pijačo, poskuša nezadovoljstvo ali spor čimprej diskretno urediti. Sodeluje z vodjo kuhinje, ki mu posreduje informacije glede vrst jedi in pijač, ki jih natakarji strežejo in o morebitnih spremembah menija. Njegovo delo je pogosto psihično bolj naporno kot fizično in je primerno tako za moške kot za ženske.
Kandidat mora za pridobitev naziva mojster opraviti vse (štiri) izpitne enote mojstrskega izpita.
Prihajajoči dogodek
Trenutno ni drugih prihajajočih dogodkov.
© Center RS za poklicno izobraževanje, 2020. Vse pravice pridržane