Ime kvalifikacije Živilsko prehranski tehnik/živilsko prehranska tehnicaDodaj v primerjalnik [1]
Tip kvalifikacije Srednja strokovna izobrazba
Vrsta kvalifikacije Izobrazba
Vrsta izobraževanja Srednje strokovno izobraževanje
Trajanje izobraževanja
4 leta
Kreditne točke 240 kreditnih točk
Vstopni pogoji
  • Osnovnošolska izobrazba ali
  • nižja poklicna izobrazba.
ISCED področje ISCED področje
Tehnika, proizvodne tehnologije in gradbeništvo
ISCED podpodročje isced podpodročje živilska tehnologija
Raven kvalifikacije

SOK 5
EOK 4

Imetnik spričevala je zmožen:

  • prevzema, skladiščenja in priprave surovin za predelavo,
  • predelave surovin rastlinskega in živalskega izvora v higiensko neoporečne izdelke,
  • nadzora pakiranja in skladiščenja izdelkov,
  • zagotavljanja in nadzora kakovosti izdelkov in storitev in vodenja evidenc,
  • odvzemanja, sprejemanja in priprave vzorcev za laboratorijske analize in teste,
  • opravljanja enostavnih senzoričnih, kemijskih, mikrobioloških in fizikalnih analiz,
  • priprave delovnih mikroorganizmov za uporabo v proizvodnji živil,
  • spremljanja bioprocesa,
  • vzdrževanja in kontrole higiene v proizvodnih in skladiščnih prostorih,
  • preračuna potreb organizma po energiji in hranilnih snoveh,
  • izbire živil in priprave uravnoteženih in zdravih jedilnikov po vnaprej predpisanih normativih,
  • sodelovanja pri razvoju novih izdelkov,
  • uspešne ponudbe in trženja živilskih izdelkov,
  • sodelovanja v skupini ter komuniciranja s sodelavci in strankami,
  • uporabe informacijsko komunikacijske tehnologije,
  • varovanja zdravja in okolja ter racionalne uporabe naravnih virov energije in surovin,
  • upoštevanja higienskih, varnostnih in drugih živilskih predpisov,

Izbirno:

  • ponudbe različnih izdelkov in storitev prehranskih obratov, sestavljanja jedilnikov za različne priložnosti ter predstavljanja slovenskih tradicionalnih jedi in izbranih jedi svetovnih kuhinj,
  • izdelave zahtevnejših pekovskih in slaščičarskih izdelkov ter testenin, spremljanja mletja žit, predelave sadja in zelenjave ter izdelave pijač,
  • izdelave različnih vrst fermentiranega mleka, sirov, predelave smetane v različne izdelke, izdelave sladoleda, izdelave mesnih izdelkov, nadzora in beleženja tehnoloških parametrov in skladiščenja surovin in izdelkov,
  • izvajanja zahtevnejših mikrobioloških, kemijskih in senzoričnih analiz kakovosti živil,
  • priprave strojev in linij za delovanje ter upravljanja s stroji in linijami v proizvodnji živil.

Imetnik spričevala ključna poklicna znanja in zmožnosti nadgradi tudi s ključnimi splošnimi znanji v skladu z nacionalnimi standardi.

S preverjanjem in ocenjevanjem ugotavlja, kako dijak obvladuje poklicne zmožnosti, spretnosti in veščine ter kako izpolnjuje pogoje za doseganje kreditnih točk v skladu z izobraževalnim programom. Pri ocenjevanju dijaka se upošteva tudi neformalno pridobljeno znanje, ki mora biti ustrezno dokazano. Učenci so ocenjeni z ocenami od 5 (odlično) do 1 (nezadostno).

Maturitetni/poklicni tečaj, višje strokovno izobraževanje (SOK, raven 6), visoko strokovno izobraževanje (SOK, raven 7) in univerzitetno izobraževanje (SOK, raven 7)

Srednje poklicne, strokovne in tehniške šole ter ljudske univerze. 

URL