Ime kvalifikacije | Živilsko prehranski tehnik/živilsko prehranska tehnicaDodaj v primerjalnik [1] |
---|---|
Tip kvalifikacije | Srednja strokovna izobrazba |
Vrsta kvalifikacije | Izobrazba |
Vrsta izobraževanja | Srednje strokovno izobraževanje |
Trajanje izobraževanja |
4 leta
|
Kreditne točke | 240 kreditnih točk |
Vstopni pogoji |
|
ISCED področje |
Tehnika, proizvodne tehnologije in gradbeništvo
|
ISCED podpodročje | |
Raven kvalifikacije |
SOK 5 |
Imetnik spričevala je zmožen:
- prevzema, skladiščenja in priprave surovin za predelavo,
- predelave surovin rastlinskega in živalskega izvora v higiensko neoporečne izdelke,
- nadzora pakiranja in skladiščenja izdelkov,
- zagotavljanja in nadzora kakovosti izdelkov in storitev in vodenja evidenc,
- odvzemanja, sprejemanja in priprave vzorcev za laboratorijske analize in teste,
- opravljanja enostavnih senzoričnih, kemijskih, mikrobioloških in fizikalnih analiz,
- priprave delovnih mikroorganizmov za uporabo v proizvodnji živil,
- spremljanja bioprocesa,
- vzdrževanja in kontrole higiene v proizvodnih in skladiščnih prostorih,
- preračuna potreb organizma po energiji in hranilnih snoveh,
- izbire živil in priprave uravnoteženih in zdravih jedilnikov po vnaprej predpisanih normativih,
- sodelovanja pri razvoju novih izdelkov,
- uspešne ponudbe in trženja živilskih izdelkov,
- sodelovanja v skupini ter komuniciranja s sodelavci in strankami,
- uporabe informacijsko komunikacijske tehnologije,
- varovanja zdravja in okolja ter racionalne uporabe naravnih virov energije in surovin,
- upoštevanja higienskih, varnostnih in drugih živilskih predpisov,
Izbirno:
- ponudbe različnih izdelkov in storitev prehranskih obratov, sestavljanja jedilnikov za različne priložnosti ter predstavljanja slovenskih tradicionalnih jedi in izbranih jedi svetovnih kuhinj,
- izdelave zahtevnejših pekovskih in slaščičarskih izdelkov ter testenin, spremljanja mletja žit, predelave sadja in zelenjave ter izdelave pijač,
- izdelave različnih vrst fermentiranega mleka, sirov, predelave smetane v različne izdelke, izdelave sladoleda, izdelave mesnih izdelkov, nadzora in beleženja tehnoloških parametrov in skladiščenja surovin in izdelkov,
- izvajanja zahtevnejših mikrobioloških, kemijskih in senzoričnih analiz kakovosti živil,
- priprave strojev in linij za delovanje ter upravljanja s stroji in linijami v proizvodnji živil.
Imetnik spričevala ključna poklicna znanja in zmožnosti nadgradi tudi s ključnimi splošnimi znanji v skladu z nacionalnimi standardi.
S preverjanjem in ocenjevanjem ugotavlja, kako dijak obvladuje poklicne zmožnosti, spretnosti in veščine ter kako izpolnjuje pogoje za doseganje kreditnih točk v skladu z izobraževalnim programom. Pri ocenjevanju dijaka se upošteva tudi neformalno pridobljeno znanje, ki mora biti ustrezno dokazano. Učenci so ocenjeni z ocenami od 5 (odlično) do 1 (nezadostno).
Maturitetni/poklicni tečaj, višje strokovno izobraževanje (SOK, raven 6), visoko strokovno izobraževanje (SOK, raven 7) in univerzitetno izobraževanje (SOK, raven 7)
Srednje poklicne, strokovne in tehniške šole ter ljudske univerze.
URL