Ime kvalifikacije Ime kvalifikacije: Mesar/mesarkaDodaj v primerjalnik
Tip kvalifikacije Tip kvalifikacije: Srednja poklicna izobrazba
Vrsta kvalifikacije Vrsta kvalifikacije: Izobrazba
Vrsta izobraževanja Vrsta izobraževanja: Srednje poklicno izobraževanje
Trajanje izobraževanja Trajanje izobraževanja:
3 leta
Kreditne točke Kreditne točke: 180 kreditnih točk
Vstopni pogoji Pogoji za vključitev:

V izobraževalni program se lahko vpiše, kdor je uspešno končal:

  • osnovnošolsko izobraževanje ali
  • nižje poklicno izobraževanje ali
  • enakovredno izobraževanje po prejšnjih predpisih.

Posebni pogoji za vajeniško obliko izobraževanja: registrirana pogodba o vajeništvu.

ISCED področje ISCED področje:
Tehnika, proizvodne tehnologije in gradbeništvo
ISCED podpodročje isced podpodročje: živilska tehnologija
Raven kvalifikacije

Raven SOK: SOK 4
Raven EOK: EOK 4

Učni izidi:

Imetnik spričevala je usposobljen za:

  • ­pravilno pripravo na delo;
  • ­izbiro, pripravo in pravilno skladiščenje surovin;
  • ­pravilno rokovanje s stroji, napravami in pripomočki, ki se uporabljajo v mesarstvu;
  • ­pravilen razsek, izkoščevanje, obdelavo in kategorizacijo mesa;
  • ­izdelavo presnih in sušenih mesnih izdelkov;
  • ­izdelavo toplotno obdelanih mesnin in gotovih jedi;
  • ­pravilno pakiranje in skladiščenje mesa ter izdelkov;
  • ­uspešno ponudbo in prodajo mesa in mesnih izdelkov;
  • ­svetovanje kupcem;
  • ­sodelovanje v skupini ter komuniciranje s sodelavci in strankami;
  • ­uporabo informacijsko komunikacijske tehnologije;
  • ­varovanje zdravja in okolja in racionalno uporabo naravnih virov energije in surovin;
  • ­upoštevanje higienskih, varnostnih in drugih živilskih prepisov.

Imetnik spričevala je ključna poklicna znanja in zmožnosti nadgradil tudi s ključnimi splošnimi znanji v skladu z nacionalnimi standardi.

Ocenjevanje in zaključevanje:

S preverjanjem in ocenjevanjem se ugotavlja, kako dijak obvladuje poklicne zmožnosti, spretnosti in veščine ter kako izpolnjuje pogoje za doseganje kreditnih točk v skladu z izobraževalnim programom. Pri ocenjevanju dijaka se upošteva tudi neformalno pridobljeno znanje, ki mora biti ustrezno dokazano. Učenci so ocenjeni z ocenami od 5 (odlično) do 1 (nezadostno).

Napredovanje:

V višji letnik lahko napreduje dijak/vajenec, ki je ob koncu šolskega leta pozitivno ocenjen iz vseh splošnoizobraževalnih predmetov in strokovnih modulov letnika izvedbenega kurikula šole ter je opravil vse obveznosti drugih oblik vzgojno-izobraževalnega dela (aktivno državljanstvo in interesne dejavnosti) in praktičnega usposabljanja z delom.

Prehodnost:

Srednje strokovno in poklicno-tehniško izobraževanje; mojstrski, delovodski in poslovodski izpit (SOK, raven 5).

Opis poklica

Kratek opis

Mesar pripravlja meso in mesne izdelke po željah in zahtevah uporabnikov.

Kaj delavec običajno dela

Delovno področje mesarja je klanje živine, priprava mesa in drobovine, skladiščenje ter prodaja mesa in mesnih izdelkov. Mesar opravlja zelo različna dela. Pri klanju omamlja živali, jih kolje in odira. Odstranjuje drobovino, razpolavlja, odstranjuje, seka in čisti glave, odstranjuje repe in mehurje. Razkosava z rezanjem in sekanjem, obrezuje in odstranjuje krvave dele in drobce kosti. Oblikuje kose mesa, sortira meso, izloča kosti ter ločuje slanino od mesa. Njegovo delo je tudi skladiščenje mesa. Pri tem meso razvrsti po kakovosti in namenu, ga razsoli, ohladi ali zamrzne. Nadzirati mora zorenje mesa.

Mesar pripravi meso in drobovino za posamezne izdelke. Pripravlja mesne nadeve, polni in oblikuje izdelke, salame in klobase. Izdeluje zaseko, oblikuje šunke in termično obdeluje izdelke s kuhanjem, pečenjem in dimljenjem. Topi mast in ohlaja izdelke. Mesar meso tudi kupuje, ga pripravi za prodajo in ga prodaja. Meso odreže, seka po želji stranke, razseka, oblikuje, tehta, izračuna ceno in izdelke zavija. Kot prodajalec zna aranžirati izložbe in vitrine, da privabi kupce. Pri delu sta pomembna estetski videz in higiena. Mesar zna izpolniti dokumentacijo o shranjevanju in skladiščenju mesa in izdelkov. Vodi dokumentacijo v proizvodnji in predelavi mesa in mesnih izdelkov, o poraba surovin in pomožnih sredstev ter o zalogah. Piše račune in izračunava ceno pri prodaji mesa in izdelkov.

Pogoji za pridobitev javne listine:

Za dokončanje izobraževanja in pridobitev izobrazbe mora dijak/vajenec uspešno opraviti s pozitivnimi ocenami:

  • splošnoizobraževalne predmete,
  • obvezne strokovne module,
  • odprti del kurikuluma.

Poleg tega mora opraviti:

  • druge oblike vzgojno-izobraževalnega dela (aktivno državljanstvo in interesne dejavnosti),
  • obveznosti pri praktičnem usposabljanju z delom,
  • vmesni preizkus (velja za vajeniško obliko izobraževanja ter dijake z individualno učno pogodbo v šolski obliki izobraževanja),
  • zaključni izpit.

Zaključni izpit obsega:

  • pisni in ustni izpit iz slovenščine,
  • izdelek oziroma storitev in zagovor.

Izvajalci:

Srednje poklicne, strokovne in tehniške šole ter ljudske univerze. 

URL

URL izvajalca: