Primarni zavihki
Arhivirano
Mesar/mesarka
Izbrane kvalifikacije
Ime kvalifikacije | Ime kvalifikacije: Mesar/mesarkaDodaj v primerjalnik |
---|---|
Tip kvalifikacije | Tip kvalifikacije: Srednja poklicna izobrazba |
Vrsta kvalifikacije | Vrsta kvalifikacije: Izobrazba |
Vrsta izobraževanja | Vrsta izobraževanja: Srednje poklicno izobraževanje |
Trajanje izobraževanja |
Trajanje izobraževanja:
3 leta
|
Kreditne točke | Kreditne točke: 180 kreditnih točk |
Vstopni pogoji |
Pogoji za vključitev:
|
ISCED področje |
ISCED področje:
Tehnika, proizvodne tehnologije in gradbeništvo
|
ISCED podpodročje | isced podpodročje: živilska tehnologija |
Raven kvalifikacije |
Raven SOK:
SOK 4 |
Imetnik spričevala je zmožen:
- pravilne priprave na delo,
- izbire, priprave in pravilnega skladiščenja surovin,
- pravilnega rokovanja s stroji, napravami in pripomočki, ki se uporabljajo v mesarstvu,
- pravilnega razseka, izkoščevanja, pravilne obdelave in kategorizacije mesa,
- izdelave presnih in sušenih mesnih izdelkov,
- izdelave toplotno obdelanih mesnin in gotovih jedi,
- pravilnega pakiranja in skladiščenja mesa ter izdelkov,
- uspešne ponudbe in prodaje mesa in mesnih izdelkov,
- svetovanja kupcem,
- sodelovanja v skupini ter komuniciranja s sodelavci in strankami,
- uporabe informacijsko komunikacijske tehnologije,
- varovanja zdravja in okolja in racionalne uporabe naravnih virov energije in surovin,
- upoštevanja higienskih, varnostnih in drugih živilskih prepisov.
Imetnik spričevala ključna poklicna znanja in zmožnosti nadgradi tudi s ključnimi splošnimi znanji v skladu z nacionalnimi standardi.
S preverjanjem in ocenjevanjem se ugotavlja, kako dijak obvladuje poklicne zmožnosti, spretnosti in veščine ter kako izpolnjuje pogoje za doseganje kreditnih točk v skladu z izobraževalnim programom. Pri ocenjevanju dijaka se upošteva tudi neformalno pridobljeno znanje, ki mora biti ustrezno dokazano. Učenci so ocenjeni z ocenami od 5 (odlično) do 1 (nezadostno).
V višji letnik lahko napredujejo dijaki, ki so ob koncu šolskega leta pozitivno ocenjeni iz vseh splošnoizobraževalnih predmetov in strokovnih modulov letnika izvedbenega kurikula šole, in so opravili vse interesne dejavnosti ter vse obveznosti praktičnega usposabljanja z delom oziroma napredujejo po sklepu programskega učiteljskega zbora.
Mesar/mesarka
SOK 4
EOK 4
V zavihku Karierna pot je prikazana možna karierna pot znotraj področja izbrane kvalifikacije, ki ni edina in ni obvezujoča. Dejanska prehodnost med kvalifikacijami, ki je določena z zakonodajo je opredeljena v zavihku Prehodnost.
SOK 5 / EOK 4
Srednje strokovno in poklicno-tehniško izobraževanje; mojstrski, delovodski in poslovodski izpit (SOK, raven 5).
Opis poklica
Kratek opis
Mesar pripravlja meso in mesne izdelke po željah in zahtevah uporabnikov.
Kaj delavec običajno dela
Delovno področje mesarja je klanje živine, priprava mesa in drobovine, skladiščenje ter prodaja mesa in mesnih izdelkov. Mesar opravlja zelo različna dela. Pri klanju omamlja živali, jih kolje in odira. Odstranjuje drobovino, razpolavlja, odstranjuje, seka in čisti glave, odstranjuje repe in mehurje. Razkosava z rezanjem in sekanjem, obrezuje in odstranjuje krvave dele in drobce kosti. Oblikuje kose mesa, sortira meso, izloča kosti ter ločuje slanino od mesa. Njegovo delo je tudi skladiščenje mesa. Pri tem meso razvrsti po kakovosti in namenu, ga razsoli, ohladi ali zamrzne. Nadzirati mora zorenje mesa.
Mesar pripravi meso in drobovino za posamezne izdelke. Pripravlja mesne nadeve, polni in oblikuje izdelke, salame in klobase. Izdeluje zaseko, oblikuje šunke in termično obdeluje izdelke s kuhanjem, pečenjem in dimljenjem. Topi mast in ohlaja izdelke. Mesar meso tudi kupuje, ga pripravi za prodajo in ga prodaja. Meso odreže, seka po želji stranke, razseka, oblikuje, tehta, izračuna ceno in izdelke zavija. Kot prodajalec zna aranžirati izložbe in vitrine, da privabi kupce. Pri delu sta pomembna estetski videz in higiena. Mesar zna izpolniti dokumentacijo o shranjevanju in skladiščenju mesa in izdelkov. Vodi dokumentacijo v proizvodnji in predelavi mesa in mesnih izdelkov, o poraba surovin in pomožnih sredstev ter o zalogah. Piše račune in izračunava ceno pri prodaji mesa in izdelkov.
Dijak mora uspešno opraviti splošnoizobraževalne predmete, obvezne strokovne module, izbirne strokovne module in odprti del kurikula. Poleg tega mora opraviti tudi interesne dejavnosti, obveznosti praktičnega usposabljanja z delom in zaključni izpit.
Zaključni izpit obsega pisni in ustni izpit iz slovenščine ter storitev in zagovor.
Srednje poklicne, strokovne in tehniške šole ter ljudske univerze.
URL
URL izvajalca:Prihajajoči dogodek
Trenutno ni drugih prihajajočih dogodkov.
© Center RS za poklicno izobraževanje, 2020. Vse pravice pridržane