Ime kvalifikacije Živilsko prehranski tehnik/živilsko prehranska tehnicaDodaj v primerjalnik [1]
Tip kvalifikacije Srednja strokovna izobrazba
Vrsta kvalifikacije Izobrazba
Vrsta izobraževanja Srednje poklicno-tehniško izobraževanje
Trajanje izobraževanja
4 leta
Kreditne točke 240 kreditnih točk
Vstopni pogoji

Kdor je uspešno zaključil: srednje poklicno izobraževanje in pridobil enega izmed naslednjih nazivov srednje poklicne izobrazbe:

  • mlekar, pek, slaščičar, slaščičar-konditor, mesar, kuhar, natakar, kuhar-natakar, gastronom hotelir, kmetovalka-gospodinja, oskrbnik, elektrikar, elektrikar elektronik, elektrikar energetik, mehatronik operater, instalater strojnih instalacij, oblikovalec kovin, orodjar, oblikovalec kovin-orodjar, gospodar na podeželju, kmetovalec ali
  • pridobil naziv srednje poklicne izobrazbe prodajalec in ima vsaj tri leta delovnih izkušenj pri prodaji živil ali
  • pridobil enakovredno izobrazbo po prejšnjih predpisih.
ISCED področje ISCED področje
Tehnika, proizvodne tehnologije in gradbeništvo
ISCED podpodročje isced podpodročje živilska tehnologija
Raven kvalifikacije

SOK 5
EOK 4

Imetnik spričevala je usposobljen za:

  • prevzem, skladiščenje in pripravo surovin za predelavo;
  • predelavo surovin rastlinskega in živalskega izvora v higiensko neoporečne izdelke;
  • nadzor pakiranja in skladiščenja izdelkov;
  • zagotavljanje in nadzor kakovosti izdelkov in storitev in vodenje evidenc;
  • odvzemanje, sprejemanje in pripravo vzorcev za laboratorijske analize in teste;
  • opravljanje enostavnih senzoričnih, kemijskih, mikrobioloških in fizikalnih analiz;
  • pripravo delovnih mikroorganizmov za uporabo v proizvodnji živil;
  • spremljanje bioprocesa;
  • vzdrževanje in kontrolo higiene v proizvodnih in skladiščnih prostorih;
  • preračun potreb organizma po energiji in hranilnih snoveh;
  • izbiro živil in pripravo uravnoteženih in zdravih jedilnikov po vnaprej predpisanih normativih;
  • sodelovanje pri razvoju novih izdelkov;

Izbirno:

Podjetništvo in trženje

  • uspešno ponudbo in trženje živilskih izdelkov;
  • sodelovanje v skupini ter komuniciranje s sodelavci in strankami;
  • uporabo informacijsko komunikacijske tehnologije;

Trajnostni razvoj

  • varovanje zdravja in okolja ter racionalno uporabo naravnih virov energije in surovin;trajnostni
  • upoštevanje higienskih, varnostnih in drugih živilskih predpisov;

Tehnologije živil rastlinskega izvora

  • izdelavo zahtevnejših pekovskih in slaščičarskih izdelkov ter testenin, spremljanje mletja žit, predelavo sadja in zelenjave ter izdelavo pijač;

Tehnologije živil živalskega izvora

  • izdelavo različnih vrst fermentiranega mleka, sirov, predelavo smetane v različne izdelke, izdelavo sladoleda, izdelavo mesnih izdelkov, nadzor in beleženje tehnoloških parametrov in skladiščenja surovin in izdelkov;

Prehranski obrati in gastronomija

  • ponudbo različnih izdelkov in storitev prehranskih obratov, sestavljanje jedilnikov za različne priložnosti ter predstavljanje slovenskih tradicionalnih jedi in izbranih jedi svetovnih kuhinj;

Kontrola kakovosti živil

  • izvajanje zahtevnejših mikrobioloških, kemijskih in senzoričnih analiz kakovosti živil;

Upravljanje strojev in naprav v živilstvu

  • pripravo strojev in linij za delovanje ter upravljanje s stroji in linijami v proizvodnji živil.

Imetnik spričevala je ključna poklicna znanja in zmožnosti nadgradil tudi s ključnimi splošnimi znanji v skladu z nacionalnimi standardi.

S preverjanjem in ocenjevanjem se ugotavlja, kako dijak obvladuje poklicne zmožnosti, spretnosti in veščine ter kako izpolnjuje pogoje za doseganje kreditnih točk v skladu z izobraževalnim programom. Pri ocenjevanju dijaka se upošteva tudi neformalno pridobljeno znanje, ki mora biti ustrezno dokazano. Učenci so ocenjeni z ocenami od 5 (odlično) do 1 (nezadostno).

Maturitetni/poklicni tečaj, višje strokovno izobraževanje (SOK, raven 6), visoko strokovno izobraževanje (SOK, raven 7) in univerzitetno izobraževanje (SOK, raven 7)

Srednje strokovne in tehniške šole ter ljudske univerze.

URL