Ime kvalifikacije | Živilsko prehranski tehnik/živilsko prehranska tehnicaDodaj v primerjalnik [1] |
---|---|
Tip kvalifikacije | Srednja strokovna izobrazba |
Vrsta kvalifikacije | Izobrazba |
Vrsta izobraževanja | Srednje poklicno-tehniško izobraževanje |
Trajanje izobraževanja |
4 leta
|
Kreditne točke | 240 kreditnih točk |
Vstopni pogoji |
Kdor je uspešno zaključil: srednje poklicno izobraževanje in pridobil enega izmed naslednjih nazivov srednje poklicne izobrazbe:
|
ISCED področje |
Tehnika, proizvodne tehnologije in gradbeništvo
|
ISCED podpodročje | |
Raven kvalifikacije |
SOK 5 |
Imetnik spričevala je usposobljen za:
- prevzem, skladiščenje in pripravo surovin za predelavo;
- predelavo surovin rastlinskega in živalskega izvora v higiensko neoporečne izdelke;
- nadzor pakiranja in skladiščenja izdelkov;
- zagotavljanje in nadzor kakovosti izdelkov in storitev in vodenje evidenc;
- odvzemanje, sprejemanje in pripravo vzorcev za laboratorijske analize in teste;
- opravljanje enostavnih senzoričnih, kemijskih, mikrobioloških in fizikalnih analiz;
- pripravo delovnih mikroorganizmov za uporabo v proizvodnji živil;
- spremljanje bioprocesa;
- vzdrževanje in kontrolo higiene v proizvodnih in skladiščnih prostorih;
- preračun potreb organizma po energiji in hranilnih snoveh;
- izbiro živil in pripravo uravnoteženih in zdravih jedilnikov po vnaprej predpisanih normativih;
- sodelovanje pri razvoju novih izdelkov;
Izbirno:
Podjetništvo in trženje
- uspešno ponudbo in trženje živilskih izdelkov;
- sodelovanje v skupini ter komuniciranje s sodelavci in strankami;
- uporabo informacijsko komunikacijske tehnologije;
Trajnostni razvoj
- varovanje zdravja in okolja ter racionalno uporabo naravnih virov energije in surovin;trajnostni
- upoštevanje higienskih, varnostnih in drugih živilskih predpisov;
Tehnologije živil rastlinskega izvora
- izdelavo zahtevnejših pekovskih in slaščičarskih izdelkov ter testenin, spremljanje mletja žit, predelavo sadja in zelenjave ter izdelavo pijač;
Tehnologije živil živalskega izvora
- izdelavo različnih vrst fermentiranega mleka, sirov, predelavo smetane v različne izdelke, izdelavo sladoleda, izdelavo mesnih izdelkov, nadzor in beleženje tehnoloških parametrov in skladiščenja surovin in izdelkov;
Prehranski obrati in gastronomija
- ponudbo različnih izdelkov in storitev prehranskih obratov, sestavljanje jedilnikov za različne priložnosti ter predstavljanje slovenskih tradicionalnih jedi in izbranih jedi svetovnih kuhinj;
Kontrola kakovosti živil
- izvajanje zahtevnejših mikrobioloških, kemijskih in senzoričnih analiz kakovosti živil;
Upravljanje strojev in naprav v živilstvu
- pripravo strojev in linij za delovanje ter upravljanje s stroji in linijami v proizvodnji živil.
Imetnik spričevala je ključna poklicna znanja in zmožnosti nadgradil tudi s ključnimi splošnimi znanji v skladu z nacionalnimi standardi.
S preverjanjem in ocenjevanjem se ugotavlja, kako dijak obvladuje poklicne zmožnosti, spretnosti in veščine ter kako izpolnjuje pogoje za doseganje kreditnih točk v skladu z izobraževalnim programom. Pri ocenjevanju dijaka se upošteva tudi neformalno pridobljeno znanje, ki mora biti ustrezno dokazano. Učenci so ocenjeni z ocenami od 5 (odlično) do 1 (nezadostno).
Maturitetni/poklicni tečaj, višje strokovno izobraževanje (SOK, raven 6), visoko strokovno izobraževanje (SOK, raven 7) in univerzitetno izobraževanje (SOK, raven 7)
Srednje strokovne in tehniške šole ter ljudske univerze.
URL