Ime kvalifikacije Ime kvalifikacije: Kuharski mojster/kuharska mojstricaDodaj v primerjalnik
Tip kvalifikacije Tip kvalifikacije: Mojster
Vrsta kvalifikacije Vrsta kvalifikacije: Izobrazba
Vrsta izobraževanja Vrsta izobraževanja: Srednje strokovno izobraževanje
Vstopni pogoji Pogoji za vključitev:

Izpolnjevanje enega izmed naslednjih pogojev:

  • kandidat je pridobil srednjo poklicno izobrazbo (katerekoli smeri) in ima vsaj tri leta izkušenj s strokovnega področja,
  • kandidat je pridobil srednjo strokovno izobrazbo (katerekoli smeri) in ima vsaj dve leti izkušenj s strokovnega področja,
  • kandidat je pridobil višjo ali visoko strokovno izobrazbo (katerekoli smeri) in ima vsaj eno leto izkušenj s strokovnega področja.
ISCED področje Storitve
ISCED podpodročje Hotelirstvo in gostinstvo
Raven kvalifikacije

Raven SOK: SOK 5
Raven EOK: EOK 4

Učni izidi:

Kandidat:

  • načrtuje, pripravi in kontrolira lastno delo in delo skupine
  • organizira in vodi delo osebja/ekipe v kuhinji
  • racionalno uporablja energijo, material in čas
  • zagotavlja delovno varnost in upošteva okoljevarstvena načela
  • sporazumeva se s sodelavci, naročniki in strankami
  • razvija podjetne lastnosti, spretnosti, vedenje
  • uporablja računalniško opremo in programska orodja
  • mojstrsko obvladuje vse postopke priprave jedi, jih smiselno uporablja pri delu in jih povezuje
  • strokovno usmerja delo in pomaga pri izvedbi zahtevnejših jedi pri rednih in izrednih obrokih
  • nabavlja in sprejema naročena živila
  • oblikuje in razvija recepte z opisom tehnik
  • načrtuje praktično izobraževanje v podjetju in sicer vsebinsko, metodično, didaktično in tehnično, ter ga izvede
  • kontrolira in zagotavlja kakovost, skrbi za dvig produktivnosti in gospodarnosti, optimira stroške dela v obratovalnici ter skrbi za promocijo

Ocenjevalci:

So člani izpitnih odborov za vsako izpitno enoto posebej. Imenuje jih minister, pristojen za šolstvo. Imenovanje se lahko obnovi vsaka 4 leta.

Ocenjevanje in zaključevanje:

Kandidat opravlja mojstrski izpit, ki vsebuje 4 enote:

  • praktični del,
  • strokovno teoretični del,
  • poslovodno ekonomski del,
  • pedagoško andragoški del.

Opis poklica

Kratek opis

Naloga kuharja je, da pripravi jedi po naročilu ali za načrtovane menije. Hrano pripravi v skladu z načeli ohranjanja bioloških vrednosti živil, pri tem pa upošteva okus, nasitnost in prijeten videz jedi.

Kaj delavec običajno dela

Delo kuharja je raznoliko in obsega vse od naročanja in prevzemanja živil do čiščenja, toplotne obdelave, razdeljevanja na posamezne obroke, garniranja in dekoriranja jedil. Kuhar naroči in prevzame živila in drugo blago za pripravo hrane. Pripravi in očisti živila ali pa to delo razporedi pomožnemu osebju v kuhinji. Pripravi ali izdeluje hladne in tople jedi ter sladice po dnevnih menijih in po jedilnem listu. Pri tem upošteva recepte in količinske normative za porabo živil in obroke gotovih jedil. Svoje delo opravlja higiensko, skrbno pazi na higieno in čistočo v kuhinji. Pripravlja tudi podatke za dnevni obračun porabljenih živil, obrokov hrane in sproti pregleduje zaloge. Z vodjo kuhinje sodeluje pri inventurnih popisih.

Kuhar sodeluje pri pripravi in sestavljanju jedilnih listov, dnevnih menijev ter pri pripravi kalkulacij za posamezna jedila ali obroke. Za uspešno delo spremlja strokovne novosti in jih tudi uporablja. Ko si nabere dovolj izkušenj, sodeluje pri uvajanju novih delavcev.

Pogoji za pridobitev javne listine:

Kandidat mora za pridobitev naziva mojster opraviti vse (štiri) izpitne enote mojstrskega izpita.

Izvajalci:

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije

URL

URL izvajalca: