Arhivirano
Kuharski mojster/kuharska mojstrica
Izbrane kvalifikacije
| Ime kvalifikacije | Ime kvalifikacije: Kuharski mojster/kuharska mojstricaDodaj v primerjalnik |
|---|---|
| Tip kvalifikacije | Tip kvalifikacije: Mojster |
| Vrsta kvalifikacije | Vrsta kvalifikacije: Izobrazba |
| Vrsta izobraževanja | Vrsta izobraževanja: Srednje strokovno izobraževanje |
| Vstopni pogoji |
Pogoji za vključitev:
Izpolnjevanje enega izmed naslednjih pogojev:
|
| ISCED področje |
ISCED področje:
Transport, varnost, gostinstvo in turizem, osebne storitve
|
| ISCED podpodročje | isced podpodročje: hotelirstvo in gostinstvo |
| Raven kvalifikacije |
Raven SOK:
SOK 5 |
Mojster:
- mojstrsko obvlada vseh delovne postopke v kuhinji,
- sodeluje pri nabavi oziroma naročanju in sprejemanju naročenih živil,
- pripravlja jedi po zahtevnejših postopkih in smiselno povezuje v redne in izredne obroke po načelih zdrave prehrane,
- harmonično povezuje, priporoča in vključuje ustrezna vina k rednim in izrednim obrokom,
- skrbi za varno delo in nadzira izvajanje predpisov iz varstva pri delu,
- skrbi za izvajanje sanitarno higienskih predpisov (sistem HACCP),
- komunicira po poslovnem bontonu s sodelavci in z gosti v slovenskem in vsaj enem svetovnem tujem jeziku,
- pripravi pisne ponudbe gostinskega obrata s sodobno informacijsko komunikacijsko tehnologijo in obvlada druge računalniške gostinske programe,
- organizira in vodi delovni proces v kuhinji,
- skrbi za racionalno in ekonomično poslovanje (recepture, normativi in kalkulacija storitev),
- samoiniciativno kreira in pripravlja nove jedi,
- obvladuje trženje in skrbi za uspešno prodajo,
- spremlja in obvladuje nove trende priprave jedi s sodobno tehnologijo,
- pripravlja predloge razvojnih in finančnih programov,
- racionalno razporeja in organizira kadrovske vire za vzdrževanje socialne varnosti in pozitivne delovne klime,
- izdeluje predloge za nagrajevanje sodelavcev,
- uvaja nove sodelavce v delo in skrbi za njihovo strokovno rast,
- izvaja praktično usposabljanje dijakov z delom,
- kontrolira kakovost storitev.
So člani izpitnih odborov za vsako izpitno enoto posebej. Imenuje jih minister, pristojen za šolstvo. Imenovanje se lahko obnovi vsaka 4 leta.
Kandidat opravlja mojstrski izpit, ki vsebuje 4 enote:
- praktični del,
- strokovno teoretični del,
- poslovodno ekonomski del,
- pedagoško andragoški del.
Opis poklica
Kratek opis
Naloga kuharja je, da pripravi jedi po naročilu ali za načrtovane menije. Hrano pripravi v skladu z načeli ohranjanja bioloških vrednosti živil, pri tem pa upošteva okus, nasitnost in prijeten videz jedi.
Kaj delavec običajno dela
Delo kuharja je raznoliko in obsega vse od naročanja in prevzemanja živil do čiščenja, toplotne obdelave, razdeljevanja na posamezne obroke, garniranja in dekoriranja jedil. Kuhar naroči in prevzame živila in drugo blago za pripravo hrane. Pripravi in očisti živila ali pa to delo razporedi pomožnemu osebju v kuhinji. Pripravi ali izdeluje hladne in tople jedi ter sladice po dnevnih menijih in po jedilnem listu. Pri tem upošteva recepte in količinske normative za porabo živil in obroke gotovih jedil. Svoje delo opravlja higiensko, skrbno pazi na higieno in čistočo v kuhinji. Pripravlja tudi podatke za dnevni obračun porabljenih živil, obrokov hrane in sproti pregleduje zaloge. Z vodjo kuhinje sodeluje pri inventurnih popisih.
Kuhar sodeluje pri pripravi in sestavljanju jedilnih listov, dnevnih menijev ter pri pripravi kalkulacij za posamezna jedila ali obroke. Za uspešno delo spremlja strokovne novosti in jih tudi uporablja. Ko si nabere dovolj izkušenj, sodeluje pri uvajanju novih delavcev.
Kandidat mora za pridobitev naziva mojster opraviti vse (štiri) izpitne enote mojstrskega izpita.
Prihajajoči dogodek
Trenutno ni drugih prihajajočih dogodkov.
© Center RS za poklicno izobraževanje, 2020. Vse pravice pridržane




