| Ime kvalifikacije | Kuharski mojster/kuharska mojstricaDodaj v primerjalnik [1] |
|---|---|
| Tip kvalifikacije | Mojster |
| Vrsta kvalifikacije | Izobrazba |
| Vrsta izobraževanja | Srednje strokovno izobraževanje |
| Vstopni pogoji |
Izpolnjevanje enega izmed naslednjih pogojev:
|
| ISCED področje | Storitve |
| ISCED podpodročje | Hotelirstvo in gostinstvo |
| Raven kvalifikacije |
SOK 5 |
Kandidat:
- načrtuje, pripravi in kontrolira lastno delo in delo skupine
- organizira in vodi delo osebja/ekipe v kuhinji
- racionalno uporablja energijo, material in čas
- zagotavlja delovno varnost in upošteva okoljevarstvena načela
- sporazumeva se s sodelavci, naročniki in strankami
- razvija podjetne lastnosti, spretnosti, vedenje
- uporablja računalniško opremo in programska orodja
- mojstrsko obvladuje vse postopke priprave jedi, jih smiselno uporablja pri delu in jih povezuje
- strokovno usmerja delo in pomaga pri izvedbi zahtevnejših jedi pri rednih in izrednih obrokih
- nabavlja in sprejema naročena živila
- oblikuje in razvija recepte z opisom tehnik
- načrtuje praktično izobraževanje v podjetju in sicer vsebinsko, metodično, didaktično in tehnično, ter ga izvede
- kontrolira in zagotavlja kakovost, skrbi za dvig produktivnosti in gospodarnosti, optimira stroške dela v obratovalnici ter skrbi za promocijo
So člani izpitnih odborov za vsako izpitno enoto posebej. Imenuje jih minister, pristojen za šolstvo. Imenovanje se lahko obnovi vsaka 4 leta.
Kandidat opravlja mojstrski izpit, ki vsebuje 4 enote:
- praktični del,
- strokovno teoretični del,
- poslovodno ekonomski del,
- pedagoško andragoški del.
Kandidat mora za pridobitev naziva mojster opraviti vse (štiri) izpitne enote mojstrskega izpita.