Ime kvalifikacije Kuharski mojster/kuharska mojstricaDodaj v primerjalnik [1]
Tip kvalifikacije Mojster
Vrsta kvalifikacije Izobrazba
Vrsta izobraževanja Srednje strokovno izobraževanje
Vstopni pogoji

Izpolnjevanje enega izmed naslednjih pogojev:

  • kandidat je pridobil srednjo poklicno izobrazbo (katerekoli smeri) in ima vsaj tri leta izkušenj s strokovnega področja,
  • kandidat je pridobil srednjo strokovno izobrazbo (katerekoli smeri) in ima vsaj dve leti izkušenj s strokovnega področja,
  • kandidat je pridobil višjo ali visoko strokovno izobrazbo (katerekoli smeri) in ima vsaj eno leto izkušenj s strokovnega področja.
ISCED področje Storitve
ISCED podpodročje Hotelirstvo in gostinstvo
Raven kvalifikacije

SOK 5
EOK 4

Kandidat:

  • načrtuje, pripravi in kontrolira lastno delo in delo skupine
  • organizira in vodi delo osebja/ekipe v kuhinji
  • racionalno uporablja energijo, material in čas
  • zagotavlja delovno varnost in upošteva okoljevarstvena načela
  • sporazumeva se s sodelavci, naročniki in strankami
  • razvija podjetne lastnosti, spretnosti, vedenje
  • uporablja računalniško opremo in programska orodja
  • mojstrsko obvladuje vse postopke priprave jedi, jih smiselno uporablja pri delu in jih povezuje
  • strokovno usmerja delo in pomaga pri izvedbi zahtevnejših jedi pri rednih in izrednih obrokih
  • nabavlja in sprejema naročena živila
  • oblikuje in razvija recepte z opisom tehnik
  • načrtuje praktično izobraževanje v podjetju in sicer vsebinsko, metodično, didaktično in tehnično, ter ga izvede
  • kontrolira in zagotavlja kakovost, skrbi za dvig produktivnosti in gospodarnosti, optimira stroške dela v obratovalnici ter skrbi za promocijo

So člani izpitnih odborov za vsako izpitno enoto posebej. Imenuje jih minister, pristojen za šolstvo. Imenovanje se lahko obnovi vsaka 4 leta.

Kandidat opravlja mojstrski izpit, ki vsebuje 4 enote:

  • praktični del,
  • strokovno teoretični del,
  • poslovodno ekonomski del,
  • pedagoško andragoški del.

Kandidat mora za pridobitev naziva mojster opraviti vse (štiri) izpitne enote mojstrskega izpita.

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije

URL