Primarni zavihki
Diplomirani mikrobiolog (un)/diplomirana mikrobiologinja (un)
Izbrane kvalifikacije
Ime kvalifikacije | Ime kvalifikacije: Diplomirani mikrobiolog (un)/diplomirana mikrobiologinja (un)Dodaj v primerjalnik |
---|---|
Tip kvalifikacije | Tip kvalifikacije: Diploma prve stopnje (UN) |
Vrsta kvalifikacije | Vrsta kvalifikacije: Izobrazba |
Vrsta izobraževanja | Vrsta izobraževanja: Visokošolsko univerzitetno izobraževanje |
Trajanje izobraževanja |
Trajanje izobraževanja:
3 leta
|
Kreditne točke | Kreditne točke: 180 kreditnih točk |
Vstopni pogoji |
Pogoji za vključitev:
|
ISCED področje |
ISCED področje:
Naravoslovje, matematika in statistika
|
ISCED podpodročje | isced podpodročje: biologija |
Raven kvalifikacije |
Raven SOK:
SOK 7 |
Imetnik/imetnica kvalifikacije je zmožen/zmožna:
(splošne kompetence)
- vpogleda v temeljna naravoslovna znanja,
- obvladovanja področja mikrobiologije in razumevanja pomena in vloge mikroorganizmov v naravnem okolju, medicini in biotehnologiji,
- postavljanja, razumevanja in kreativnega reševanja problemov načel, teorij,
- kritičnega, analitičnega in sintetičnega mišljenja,
- interdisciplinarnega dela in uporabe znanstvenih metod,
- sprejemanja novosti,
- razvijanja profesionalne in etične odgovornosti,
- funkcionalne pismenosti na strokovnem področju in numerične pismenosti,
- uporabe strokovnega jezika,
- uporabe informacijsko-komunikacijske tehnologije,
- lastnega učenja na strokovnem področju,
- obvladanja tehničnih in ročnih spretnosti za delo v laboratoriju,
- poznavanja dobre laboratorijske prakse – varnega dela v mikrobiološkem laboratoriju,
- profesionalne etične odgovornosti,
(predmetnospecifične kompetence)
- poznavanja značilnih struktur mikrobnih celic, jih zna poimenovati in razume njihovo funkcijo,
- poznavanja osnovne zgradbe in delovanja večceličnih organizmov,
- poznavanja ključnih molekul in makromolekul živih organizmov, njihove vloge in načina delovanja,
- razumevanja principov energetskega metabolizma in biosinteze mikrobne celice, principov regulacije na nivoju transkripcije in translacije genov ter aktivnosti proteinov/encimov,
- razumevanja principov celične delitve in poznavanja osnovnih principov rasti ter odmiranja mikrobne populacije,
- poznavanja osnovne zgradbe virusov, ključnih skupin virusov in razumevanja njihovega delovanja,
- poznavanja osnovnih principov taksonomije in osnovnih značilnosti mikrobnih skupin,
- poznavanja osnovnih značilnosti ključnih patogenih bakterij, gliv in parazitov ter bolezni, ki jih povzročajo,
- poznavanja osnovnih mehanizmov patogeneze mikroorganizmov in delovanja pomembnih toksinov, ki jih ti proizvajajo,
- poznavanja delovanja ključnih mikrobnih skupin v okolju in razumevanja njihovega pomena za kroženje snovi v naravi,
- poznavanja interakcij mikroorganizmov z drugimi mikroorganizmi, rastlinami in živalmi,
- poznavanja vloge biofilmov,
- poznavanja osnovnih zakonitosti mikrobne ekološke organiziranosti,
- poznavanja fizikalno-kemijskih principov omejevanja rasti mikroorganizmov,
- poznavanja vloge mikrobov pri razgradnji in sintezi spojin v naravnem okolju,
- poznavanja osnovnih mehanizmov odstranjevanja ksenobiotikov iz okolja, principov delovanja čistilnih naprav, poznavanja nekaterih ključnih delovnih mikroorganizmov v biotehnologiji in glavnih bioprocesov v biotehnologiji,
- razumevanja delovanja imunskega sistema pri človeku,
- poznavanja osnovnih matematičnih orodij,
- poznavanja biofizikalnih zakonitosti življenja, poznavanja ključnih principov termodinamike,
- poznavanja osnov meroslovja,
- poznavanja zakonodajnih načel o varnem delu v laboratoriju,
- uporabe aseptičnih tehnik v mikrobiologiji,
- priprave gojišč in gojenja dobro proučenih aerobnih in anaerobnih mikrobov na standardnih in selekcijskih gojiščih,
- shranjevanja in ohranjanja mikroorganizmov in mikrobioloških vzorcev,
- uporabe svetlobnega mikroskopa in nekaterih diferencialnih barvanj,
- kvantitativnega vrednotenja rasti čiste kulture v zaprtih in odprtih sistemih,
- osamitve obravnavanih mikroorganizmov iz vzorcev,
- poznavanja principov taksonomskega uvrščanja čistih mikrobnih kultur in jih zna filogenetsko opredeliti,
- izvesti v študiju obravnavane encimske teste,
- obvladanja osnovnih principov delovanja in uporabe analitskih metod v mikrobiologiji (npr. kromatografije, biosenzorji),
- uporabe gelske elektroforeze, izoliranja nukleinskih kislin iz mikrobne kulture, vnosa nekaterih vektorjev v standardne delovne organizme,
- izvedbe mutageneze z UV, kemičnimi agensi,
- uporabe verižne reakcije s polimerazo,
- uporabe osnovne tehnike molekulskega kloniranja in analize genoma mikroorganizmov,
- uporabe osnovnih imunoloških tehnik,
- izvedbe nekaterih osnovnih diagnostičnih testov uporabnih v medicinski mikrobiologiji,
- opraviti osnovno fizikalno kemijsko analizo okolja (pH, temperatura, ionska jakost, slanost, določanje koncentracij ionov kot so amonij, nitrat, fosfat),
- ugotavljanja produktov mikrobnega metabolizma,
- uporabe nekaterih tehnik za spremljanje mikrobnih procesov v okoljskih vzorcih,
- določanja potenciala za mikrobno pomembne okoljske procese kot so nitrifikacija, denitrifikacija, fiksacija dušika, sulfatna redukcija,
- kontrole hitrosti rasti mikroorganizmov,
- izvedbe antibiograma in uporabe protimikrobnih sredstev v eksperimentu,
- ocenitve količine mikrobne biomase v vzorcih,
- priprave kemijsko definirane raztopine,
- uporabe kemijskega računstva,
- uporabe osnovnih statističnih orodij,
- varnega dela v mikrobiološkem laboratoriju,
- poiskati pomembne informacije v strokovni literaturi na internetu,
- uporabe osnovnih bioinformacijskih orodij in podatkovnih zbirk v mikrobiologiji.
Znanje študentov se ocenjuje z vajami, seminarskimi nalogami, lahko pa tudi z izdelki, projektnimi deli, nastopi, storitvami in drugače ter z izpiti. Uspeh na izpitu se ocenjuje z ocenami: 10 (odlično); 9 (prav dobro: nadpovprečno znanje, vendar z nekaj napakami); 8 (prav dobro: solidni rezultati); 7 (dobro); 6 (zadostno: znanje ustreza minimalnim kriterijem); 5–1 (nezadostno). Kandidat uspešno opravi izpit, če dobi oceno od zadostno (6) do odlično (10).
Študent se lahko vpiše v višji letnik, če je do izteka študijskega leta opravil vse z učnimi načrti predpisane obveznosti in je v predhodnem letniku zbral 60 kreditnih točk.
Diplomirani mikrobiolog (un)/diplomirana mikrobiologinja (un)
SOK 7
EOK 6
V zavihku Karierna pot je prikazana možna karierna pot znotraj področja izbrane kvalifikacije, ki ni edina in ni obvezujoča. Dejanska prehodnost med kvalifikacijami, ki je določena z zakonodajo je opredeljena v zavihku Prehodnost.
Magister biologije in ekologije z naravovarstvom/magistrica biologije in ekologije z naravovarstvom
Magister mikrobiologije/magistrica mikrobiologije
Magister molekulske biologije/magistrica molekulske biologije
Magister molekulske in funkcionalne biologije/magistrica molekulske in funkcionalne biologije
Magister morske biologije/magistrica morske biologije
Magister strukturne in funkcionalne biologije/magistrica strukturne in funkcionalne biologije
SOK 8 / EOK 7
Opis poklica
Kratek opis
Mikrobiolog preučuje raznolike življenjske oblike, kot so alge, virusi, bakterije in glivice, ki so vidne edino z mikroskopom. Rezultate raziskav uporabi lahko v proizvodnji hrane, pri zaščiti okolja, v medicini, farmaciji in drugod.
Kaj delavec običajno dela
Mikrobiolog je lahko zaposlen na različnih področjih. Svoje znanje uporabi za razvoj zdravil, cepiv in drugih oblik zdravljenja. Takšna preučevanja so dolgotrajna in pogosto zahtevajo večletno raziskovanje. Nekateri mikrobiologi delajo v bolnišničnih laboratorijih, kjer raziskujejo mikroorganizme, ki povzročajo bolezni. Ko ugotovijo povzročitelja bolezni, se zdravnik lahko odloči za optimalno terapijo pacienta. Mikrobiolog vzame pod drobnogled tudi hrano in pijačo, da ugotovijo morebitno okuženost živil. V farmacevtski in biotehniški industriji sodelujejo v raziskavah, v proizvodnji in testiranju kakovosti proizvodov, kot so razkužila, kozmetika, vitamini, antibiotiki in cepiva. V prehranski industriji nadzira kakovost proizvodov. Mikrobiolog raziskuje tudi načine za učinkovito razkrajanje odpadnih snovi ter ekonomično recikliranje. Mikrobiolog, ki skrbi za zaščito okolja ali za kakovostno vodo, raziskuje mikroorganizme v pitni vodi, v surovih in predelanih odpadkih ter zagotavlja, da so procesi obdelave odpadkov učinkoviti. Pomembno vlogo ima v molekularni biologiji in v genetskem inženiringu.
Študent konča študij, ko opravi vse predpisane obveznosti v obsegu 180 kreditnih točk.
Prihajajoči dogodek
Trenutno ni drugih prihajajočih dogodkov.
© Center RS za poklicno izobraževanje, 2020. Vse pravice pridržane