Ime kvalifikacije Diplomirani mikrobiolog (un)/diplomirana mikrobiologinja (un)Dodaj v primerjalnik [1]
Tip kvalifikacije Diploma prve stopnje (UN)
Vrsta kvalifikacije Izobrazba
Vrsta izobraževanja Visokošolsko univerzitetno izobraževanje
Trajanje izobraževanja
3 leta
Kreditne točke 180 kreditnih točk
Vstopni pogoji
  • Matura ali
  • poklicna matura v kateremkoli srednješolskem programu in izpit iz maturitetnega predmeta biologija; če je kandidat ta predmet že opravljal pri poklicni maturi, pa izpit iz kateregakoli maturitetnega predmeta; izbrani predmet ne sme biti predmet, ki ga je kandidat že opravil pri poklicni maturi ali
  • zaključni izpit (pred 1. junijem 1995) po kateremkoli štiriletnem srednješolskem programu.
ISCED področje ISCED področje
Naravoslovje, matematika in statistika
ISCED podpodročje isced podpodročje biologija
Raven kvalifikacije

SOK 7
EOK 6
Prva stopnja

Imetnik/imetnica kvalifikacije je zmožen/zmožna:

(splošne kompetence)

  • vpogleda v temeljna naravoslovna znanja,
  • obvladovanja področja mikrobiologije in razumevanja pomena in vloge mikroorganizmov v naravnem okolju, medicini in biotehnologiji,
  • postavljanja, razumevanja in kreativnega reševanja problemov načel, teorij,
  • kritičnega, analitičnega in sintetičnega mišljenja,
  • interdisciplinarnega dela in uporabe znanstvenih metod,
  • sprejemanja novosti,
  • razvijanja profesionalne in etične odgovornosti,
  • funkcionalne pismenosti na strokovnem področju in numerične pismenosti,
  • uporabe strokovnega jezika,
  • uporabe informacijsko-komunikacijske tehnologije,
  • lastnega učenja na strokovnem področju,
  • obvladanja tehničnih in ročnih spretnosti za delo v laboratoriju,
  • poznavanja dobre laboratorijske prakse – varnega dela v mikrobiološkem laboratoriju,
  • profesionalne etične odgovornosti,

(predmetnospecifične kompetence)

  • poznavanja značilnih struktur mikrobnih celic, jih zna poimenovati in razume njihovo funkcijo,
  • poznavanja osnovne zgradbe in delovanja večceličnih organizmov,
  • poznavanja ključnih molekul in makromolekul živih organizmov, njihove vloge in načina delovanja,
  • razumevanja principov energetskega metabolizma in biosinteze mikrobne celice, principov regulacije na nivoju transkripcije in translacije genov ter aktivnosti proteinov/encimov,
  • razumevanja principov celične delitve in poznavanja osnovnih principov rasti ter odmiranja mikrobne populacije,
  • poznavanja osnovne zgradbe virusov, ključnih skupin virusov in razumevanja njihovega delovanja,
  • poznavanja osnovnih principov taksonomije in osnovnih značilnosti mikrobnih skupin,
  • poznavanja osnovnih značilnosti ključnih patogenih bakterij, gliv in parazitov ter bolezni, ki jih povzročajo,
  • poznavanja osnovnih mehanizmov patogeneze mikroorganizmov in delovanja pomembnih toksinov, ki jih ti proizvajajo,
  • poznavanja delovanja ključnih mikrobnih skupin v okolju in razumevanja njihovega pomena za kroženje snovi v naravi,
  • poznavanja interakcij mikroorganizmov z drugimi mikroorganizmi, rastlinami in živalmi,
  • poznavanja vloge biofilmov,
  • poznavanja osnovnih zakonitosti mikrobne ekološke organiziranosti,
  • poznavanja fizikalno-kemijskih principov omejevanja rasti mikroorganizmov,
  • poznavanja vloge mikrobov pri razgradnji in sintezi spojin v naravnem okolju,
  • poznavanja osnovnih mehanizmov odstranjevanja ksenobiotikov iz okolja, principov delovanja čistilnih naprav, poznavanja nekaterih ključnih delovnih mikroorganizmov v biotehnologiji in glavnih bioprocesov v biotehnologiji,
  • razumevanja delovanja imunskega sistema pri človeku,
  • poznavanja osnovnih matematičnih orodij,
  • poznavanja biofizikalnih zakonitosti življenja, poznavanja ključnih principov termodinamike,
  • poznavanja osnov meroslovja,
  • poznavanja zakonodajnih načel o varnem delu v laboratoriju,
  • uporabe aseptičnih tehnik v mikrobiologiji,
  • priprave gojišč in gojenja dobro proučenih aerobnih in anaerobnih mikrobov na standardnih in selekcijskih gojiščih,
  • shranjevanja in ohranjanja mikroorganizmov in mikrobioloških vzorcev,
  • uporabe svetlobnega mikroskopa in nekaterih diferencialnih barvanj,
  • kvantitativnega vrednotenja rasti čiste kulture v zaprtih in odprtih sistemih,
  • osamitve obravnavanih mikroorganizmov iz vzorcev,
  • poznavanja principov taksonomskega uvrščanja čistih mikrobnih kultur in jih zna filogenetsko opredeliti,
  • izvesti v študiju obravnavane encimske teste,
  • obvladanja osnovnih principov delovanja in uporabe analitskih metod v mikrobiologiji (npr. kromatografije, biosenzorji),
  • uporabe gelske elektroforeze, izoliranja nukleinskih kislin iz mikrobne kulture, vnosa nekaterih vektorjev v standardne delovne organizme,
  • izvedbe mutageneze z UV, kemičnimi agensi,
  • uporabe verižne reakcije s polimerazo,
  • uporabe osnovne tehnike molekulskega kloniranja in analize genoma mikroorganizmov,
  • uporabe osnovnih imunoloških tehnik,
  • izvedbe nekaterih osnovnih diagnostičnih testov uporabnih v medicinski mikrobiologiji,
  • opraviti osnovno fizikalno kemijsko analizo okolja (pH, temperatura, ionska jakost, slanost, določanje koncentracij ionov kot so amonij, nitrat, fosfat),
  • ugotavljanja produktov mikrobnega metabolizma,
  • uporabe nekaterih tehnik za spremljanje mikrobnih procesov v okoljskih vzorcih,
  • določanja potenciala za mikrobno pomembne okoljske procese kot so nitrifikacija, denitrifikacija, fiksacija dušika, sulfatna redukcija,
  • kontrole hitrosti rasti mikroorganizmov,
  • izvedbe antibiograma in uporabe protimikrobnih sredstev v eksperimentu,
  • ocenitve količine mikrobne biomase v vzorcih,
  • priprave kemijsko definirane raztopine,
  • uporabe kemijskega računstva,
  • uporabe osnovnih statističnih orodij,
  • varnega dela v mikrobiološkem laboratoriju,
  • poiskati pomembne informacije v strokovni literaturi na internetu,
  • uporabe osnovnih bioinformacijskih orodij in podatkovnih zbirk v mikrobiologiji.

Znanje študentov se ocenjuje z vajami, seminarskimi nalogami, lahko pa tudi z izdelki, projektnimi deli, nastopi, storitvami in drugače ter z izpiti. Uspeh na izpitu se ocenjuje z ocenami: 10 (odlično); 9 (prav dobro: nadpovprečno znanje, vendar z nekaj napakami); 8 (prav dobro: solidni rezultati); 7 (dobro); 6 (zadostno: znanje ustreza minimalnim kriterijem); 5–1 (nezadostno). Kandidat uspešno opravi izpit, če dobi oceno od zadostno (6) do odlično (10). 

Študent se lahko vpiše v višji letnik, če je do izteka študijskega leta opravil vse z učnimi načrti predpisane obveznosti in je v predhodnem letniku zbral 60 kreditnih točk.

Študent konča študij, ko opravi vse predpisane obveznosti v obsegu 180 kreditnih točk.

Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta

URL