Ime kvalifikacije Ime kvalifikacije: Diplomirani dietetik (vs)/diplomirana dietetičarka (vs)Dodaj v primerjalnik
Tip kvalifikacije Tip kvalifikacije: Diploma prve stopnje (VS)
Vrsta kvalifikacije Vrsta kvalifikacije: Izobrazba
Vrsta izobraževanja Vrsta izobraževanja: Visokošolsko strokovno izobraževanje
Trajanje izobraževanja Trajanje izobraževanja:
3 leta
Kreditne točke Kreditne točke: 180 kreditnih točk
Vstopni pogoji Pogoji za vključitev:
  • Matura ali
  • poklicna matura ali
  • zaključni izpit (pred 1. junijem 1995) po kateremkoli štiriletnem srednješolskem programu.
ISCED področje ISCED področje:
Zdravstvo in socialna varnost
ISCED podpodročje isced podpodročje: terapija in rehabilitacija
Raven kvalifikacije

Raven SOK: SOK 7
Raven EOK: EOK 6
Raven EOVK: Prva stopnja

Učni izidi:

Splošne kompetence:

  • uporabo znanja v praksi,
  • analizo, sintezo in predvidevanje rešitev ter posledic,
  • samoocenjevanje učinkovitosti in uspešnosti izbranih metod in postopkov,
  • svetovanje in izobraževanje posameznikov in ciljnih populacijskih skupin,
  • psihološko analizo vzrokov načina in oblike prehranjevanja pri posameznikih in ciljnih populacijskih skupinah in izbiro najprimernejših orodij za spremembo življenjskega sloga,
  • avtonomnost v strokovnem delu,
  • kooperativno delo v skupini,
  • obvladovanje komunikacijskih sposobnosti in spretnosti,
  • obvladovanje osnovnih raziskovalnih metod, postopkov in procesov ter razvoj kritične in samokritične presoje,
  • etično refleksijo in zavezanost profesionalni etiki.

 

Predmetnospecifične kompetence:

  • poznavanje baznih vsebin s področij kemije, fizike, biologije, nutrigenomike, mikrobiologije, medicine, imunologije, farmacije, psihologije in sociologije, ki so pomembna za razumevanje področja fiziologije in patofiziologije prehrane in načina prehranjevanja posameznika in populacije ter dietoterapije,
  • poznavanje kakovosti živil,  tehnologij pridelave in predelave živil, mikrobiologije živil, varnosti živil in zakonodaje teh področij,
  • poznavanje postopkov prehranske obravnave bolnikov, ob upoštevanju anamnez, laboratorijskih analiz in biokemičnih testov ter določanje ustrezne prehranske podpore in oskrbe bolnikov,
  • poznavanje epidemiologije načina prehranjevanja in stanja prehranjenosti ter določanja zdravstvenih in promocijskih aktivnosti povezanih z zdravo hrano in zdravim načinom prehranjevanja za ciljne skupine prebivalstva,
  • poznavanje tehnik organizacije in vodenja obratov za pripravo in distribucijo hrane, tehnologij priprave ustreznih jedi, sestavljanje primernih menijev in jedilnikov za ciljno populacijo,
  • učinkovito promoviranje zdravstvene ter okoljske vzgoje,
  • poznavanje, razumevanje in praktično uporabo ved s področij družboslovja in naravoslovja,
  • poznavanje osnov zdravstveno-ekološkega managementa ter ekonomike in kakovosti v zdravstvu,
  • poznavanje in uporabo informacijsko–komunikacijskih tehnologij in informacijskih sistemov,
  • koherentno obvladovanje temeljnega znanja, povezovanje znanja z različnih področij in aplikacije,
  • razvoj veščin in spretnosti v uporabi znanja na posameznem strokovnem področju,
  • reševanje konkretnih strokovnih problemov z uporabo znanstvenih metod in postopkov,
  • razumevanje in uporabo kritične analize in razvoj teorij ter njihovo uporabo v reševanju konkretnih strokovnih vprašanj.

 

Ocenjevanje in zaključevanje:

Uspeh na izpitu se ocenjuje z ocenami: 10 (odlično); 9 (prav dobro: nadpovprečno znanje, vendar z nekaj napakami); 8 (prav dobro: solidni rezultati); 7 (dobro); 6 (zadostno: znanje ustreza minimalnim kriterijem); 5–1 (nezadostno). Kandidat uspešno opravi izpit, če dobi oceno od zadostno (6) do odlično (10).

Napredovanje:

Študent se lahko vpiše v višji letnik, če je do izteka študijskega leta opravil vse obveznosti, določene s študijskim programom za vpis v višji letnik. Pogoj za vpis v 2. letnik so opravljeni izpiti obveznih predmetov 1. letnika. Pogoj za vpis v 3. letnik so opravljeni izpiti obveznih predmetov 2. letnika.

Diplomirani dietetik (vs)/diplomirana dietetičarka (vs)

SOK 7

EOK 6

V zavihku Karierna pot je prikazana možna karierna pot znotraj področja izbrane kvalifikacije, ki ni edina in ni obvezujoča. Dejanska prehodnost med kvalifikacijami, ki je določena z zakonodajo je opredeljena v zavihku Prehodnost.

SOK 8 / EOK 7

Prehodnost:

Magistrski študijski programi 2. stopnje (SOK: raven 8)

Pogoji za pridobitev javne listine:

Študent uspešno zaključi študij, ko opravi vse s študijskim programom predpisane obveznosti.

Izvajalci:

Univerza na Primorskem, Fakulteta za vede o zdravju

URL

URL izvajalca: