Ime kvalifikacije Ime kvalifikacije: Magister dietetike/magistrica dietetikeDodaj v primerjalnik
Tip kvalifikacije Tip kvalifikacije: Diploma druge stopnje
Vrsta kvalifikacije Vrsta kvalifikacije: Izobrazba
Vrsta izobraževanja Vrsta izobraževanja: Magistrsko izobraževanje
Trajanje izobraževanja Trajanje izobraževanja:
2 leti
Kreditne točke Kreditne točke: 120 kreditnih točk
Vstopni pogoji Pogoji za vključitev:
  • Diploma na visokošolskem študijskem programu 1. stopnje v obsegu najmanj 180 kreditnih točk (ECTS): Prehransko svetovanje – dietetika ali z njim primerljiv dodiplomski študijski program v tujini v obsegu najmanj 180 ECTS ali
  • diploma na univerzitetnem študijskem programu 1. stopnje v obsegu najmanj 180 kreditnih točk (ECTS): Živilstvo in prehrana ali z njim primerljiv študijski program v tujini v obsegu najmanj 180 ECTS ali
  • diploma na študijskem programu 1. stopnje v obsegu najmanj 180 kreditnih točk (ECTS) ali visokošolskem strokovnem študijskem programu (študijski program, sprejet pred 11. 6. 2004) s področij ved o živi naravi, katerih kurikulum obsega področja: kemije, biokemije, fizike ali biofizike in mikrobiologije. V primeru vpisa po tej točki sta obvezna izbirna predmeta v okviru študija  Predelava živil in tehnologije pri pripravi živil v obsegu 6 kreditnih točk ter Prehrana in dietetika v obsegu 6 kreditnih točk ali
  • diploma na študijskem programu 1. stopnje v obsegu najmanj 180 kreditnih točk (ECTS) ali visokošolskem strokovnem študijskem programu (študijski program, sprejet pred 11. 6. 2004) s področja zdravstva. V primeru vpisa po tej točki sta obvezna izbirna predmeta v okviru študija  Predelava živil in tehnologije pri pripravi hrane v obsegu 6 kreditnih točk ter Prehrana in dietetika v obsegu 6 kreditnih točk ali
  • diploma na naslednjih univerzitetnih študijskih programih, sprejetih pred 11. 6. 2004: (1) Živilstvo, Mikrobiologija in Biologija na Univerzi v Ljubljani Biotehniški fakulteti, (2) Farmacija na Univerzi v Ljubljani Fakulteti za farmacijo, (3) Kemija na Univerzi v Ljubljani Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo ter (4) dvopredmetni študij Gospodinjstvo na Univerzi v Ljubljani Pedagoški fakulteti. V primeru vpisa po tej točki se študentom prizna 30 kreditnih točk, to je: izbirne vsebine v obsegu 24 kreditnih točk in predmet Raziskovanje v dietetiki (6 kreditnih točk).
ISCED področje ISCED področje:
Zdravstvo in socialna varnost
ISCED podpodročje isced podpodročje: terapija in rehabilitacija
Raven kvalifikacije

Raven SOK: SOK 8
Raven EOK: EOK 7
Raven EOVK: Druga stopnja

Učni izidi:

Imetnik/imetnica kvalifikacije je usposobljen/-a za:
(splošne kompetence)

  • uporabo znanja v praksi,
  • analizo, sintezo in predvidevanje rešitev ter posledic,
  • samoocenjevanje učinkovitosti in uspešnosti izbranih metod in postopkov,
  • svetovanje in izobraževanje posameznikov in ciljnih populacijskih skupin,
  • psihološko analizo vzrokov načina in oblike prehranjevanja pri posameznikih in ciljnih populacijskih skupinah in izbiro najprimernejših orodij za spremembo življenjskega sloga,
  • avtonomnost v strokovnem delu,
  • kooperativno delo v skupini,
  • obvladovanje komunikacijskih sposobnosti in spretnosti,
  • obvladovanje osnovnih raziskovalnih metod, postopkov in procesov ter razvoj kritične in samokritične presoje,
  • etično refleksijo in zavezanost profesionalni etiki,

(predmetnospecifične kompetence)

  • poznavanje baznih vsebin s področij kemije, fizike, biologije, nutrigenomike, mikrobiologije, medicine, imunologije, farmacije, psihologije in sociologije, ki so pomembna za razumevanje področja fiziologije in patofiziologije prehrane in načina prehranjevanja posameznika in populacije ter dietoterapije,
  • poznavanje kakovosti živil, tehnologij pridelave in predelave živil, mikrobiologije živil, varnosti živil in zakonodaje teh področij,
  • poznavanje postopkov prehranske obravnave bolnikov, ob upoštevanju anamnez, laboratorijskih analiz in biokemičnih testov ter določanje ustrezne prehranske podpore in oskrbe bolnikov,
  • poznavanje epidemiologije načina prehranjevanja in stanja prehranjenosti ter določanja zdravstvenih in promocijskih aktivnosti povezanih z zdravo hrano in zdravim načinom prehranjevanja za ciljne skupine prebivalstva,
  • poznavanje tehnik organizacije in vodenja obratov za pripravo in distribucijo hrane, tehnologij priprave ustreznih jedi, sestavljanje primernih menijev in jedilnikov za ciljno populacijo,
  • učinkovito promoviranje zdravstvene ter okoljske vzgoje,
  • poznavanje, razumevanje in praktično uporabo ved s področij družboslovja in naravoslovja,
  • poznavanje osnov zdravstveno-ekološkega managementa ter ekonomike in kakovosti v zdravstvu,
  • poznavanje in uporabo informacijsko–komunikacijskih tehnologij in informacijskih sistemov,
  • koherentno obvladovanje temeljnega znanja, povezovanje znanja z različnih področij in aplikacijo,
  • razvoj veščin in spretnosti v uporabi znanja na posameznem strokovnem področju,
  • reševanje konkretnih strokovnih problemov z uporabo znanstvenih metod in postopkov,
  • razumevanje in uporabo kritične analize in razvoja teorij ter njihovo uporabo v reševanju konkretnih strokovnih vprašanj.

Ocenjevanje in zaključevanje:

Uspeh na izpitu se ocenjuje z ocenami: 10 (odlično); 9 (prav dobro: nadpovprečno znanje, vendar z nekaj napakami); 8 (prav dobro: solidni rezultati); 7 (dobro); 6 (zadostno: znanje ustreza minimalnim kriterijem); 5–1 (nezadostno). Kandidat uspešno opravi izpit, če dobi oceno od zadostno (6) do odlično (10).
 

Napredovanje:

Študent se lahko vpiše v višji letnik, če je do izteka študijskega leta opravil vse obveznosti za vpis v višji letnik, določene s študijskim programom.

Prehodnost:

Doktorski študijski programi 3. stopnje (SOK: raven 10)

Pogoji za pridobitev javne listine:

Študent zaključi študij, ko opravi vse s študijskim programom predpisane obveznosti.

Izvajalci:

Univerza na Primorskem, Fakulteta za vede o zdravju

URL

URL izvajalca: