Ime kvalifikacije Ime kvalifikacije: Magister inženir prehrane/magistrica inženirka prehraneDodaj v primerjalnik
Tip kvalifikacije Tip kvalifikacije: Diploma druge stopnje
Vrsta kvalifikacije Vrsta kvalifikacije: Izobrazba
Vrsta izobraževanja Vrsta izobraževanja: Magistrsko izobraževanje
Trajanje izobraževanja Trajanje izobraževanja:
2 leti
Kreditne točke Kreditne točke: 120 kreditnih točk
Vstopni pogoji Pogoji za vključitev:
  • Zaključen univerzitetni študijski program 1. stopnje Živilstvo in prehrana ali primerljiv študijski program 1. stopnje na fakultetah v Sloveniji ali v tujini ali
  • zaključen univerzitetni študijski program 1. stopnje ostalih področij fakultet iz Slovenije ali tujine, če kandidat dodatno opravi do 30 KT iz nabora predmetov univerzitetnega študijskega programa 1. stopnje Živilstvo in prehrana, ali
  • zaključen visokošolski strokovni študijski program s področja živilstva in prehrane po starem ali novem programu na fakultetah v Sloveniji ali v tujini ali
  • zaključen visokošolski strokovni študijski program 1. stopnje ali star visokošolski strokovni študijski program ostalih področij, če kandidat dodatno opravi 10–60 KT iz nabora predmetov prvostopenjskega študijskega programa Živilstvo in prehrana.
ISCED področje
ISCED podpodročje
Raven kvalifikacije

Raven SOK: SOK 8
Raven EOK: EOK 7
Raven EOVK: Druga stopnja

Učni izidi:
Imetnik/imetnica kvalifikacije je usposobljen/-a za:
(splošne kompetence)
  • temeljno naravoslovno in biotehniško znanje, 
  • delo v interdisciplinarnem timu,
  • koherentno uporabo pridobljenega znanja v praksi, 
  • raziskovanje in intuicijo, 
  • prenos, kritično presojo in uporabo teoretičnega znanja v praksi in reševanje problemov, zlasti z iskanjem novih virov znanja, s sposobnostjo interdisciplinarnega dela in z uporabo znanstvenih metod,
  • generiranje novih idej,
  • reševanje problemov in sprejemanje odločitev v praksi, 
  • sprejemanje odločitev v kompleksnih in nepredvidljivih situacijah,
  • komunikacijsko odprtost, obvladovanje informacijskih tehnologij,
  • vseživljenjsko učenje,
  • posredovanje različnih miselnih konceptov,
  • samostojnost ter samokritičnost,
  • profesionalno etično odgovornost, 
(predmetno specifične kompetence)
  • naravoslovno mišljenje, 
  • poglobljena teoretična in praktična znanja iz specifičnih vsebin biokemije hrane, fiziologije prehrane, humane prehrane, imunologije prehrane, kvantitativnih statističnih metod, specialne mikrobiologije hrane, varnosti živil ter toksikologije in kontaminacije živil,
  • poglobljena znanja o načrtovanju prehrane, načrtovanju in izvajanju dietetike in klinične prehrane, prehrane v različnih življenjskih ciklusih, alternativnih načinov prehrane, o specialni prehrani, gastronomiji v prehrani,
  • prehransko izobraževanje ter svetovanje vsem ciljnim skupinam zdravega prebivalstva ter bolnikom; usposobljenost za promocijo zdravega prehranjevanja,
  • poglobljena znanja o funkcionalnih živilih in nutracevtiki, novih živilih, prehranskem inženiringu ter zakonodaji, pripravijo  diplomanta/diplomantko za posebne naloge v živilski in farmacevtski industriji, 
  • dobro obvladovanje teorije in prakse iz analitike hrane (fizikalno-kemijske, mikrobiološke, senzorične) ter za organiziranje in vodenje kontrolnih analitičnih, razvojnih in raziskovalnih laboratorijev, 
  • obvladovanje informacijskih sistemov in znanstvenega komuniciranja, aktualnih problemov sodobnega prehranjevanja, znanstvenih metod raziskovanja na področju prehrane ter razumevanje in uporabo tekoče znanstvene in strokovne literature, kar usposablja diplomanta/diplomantko za prehranskega raziskovalca/prehransko raziskovalko.

Ocenjevanje in zaključevanje:

Uspeh na izpitu se ocenjuje z ocenami: 10 (odlično); 9 (prav dobro: nadpovprečno znanje, vendar z nekaj napakami); 8 (prav dobro: solidni rezultati); 7 (dobro); 6 (zadostno: znanje ustreza minimalnim kriterijem); 5–1 (nezadostno). Kandidat uspešno opravi izpit, če dobi oceno od zadostno (6) do odlično (10). 
 

Napredovanje:

Študent se lahko vpiše v višji letnik, če je do izteka študijskega leta opravil vse z učnimi načrti predpisane obveznosti in dosegel najmanj 48 KT.

Prehodnost:

Doktorski študijski programi 3. stopnje (SOK: raven 10)

Pogoji za pridobitev javne listine:

Študent konča študij, ko uspešno zaključi (opravi) vse s študijskim programom predpisane obveznosti v obsegu 120 KT. Študent mora izdelati magistrsko nalogo, ki mora biti pozitivno ocenjena in ki jo mora uspešno javno predstaviti in zagovarjati.

Izvajalci:

Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta

URL

URL izvajalca: