Ime kvalifikacije Kuharski mojster/kuharska mojstricaDodaj v primerjalnik [1]
Tip kvalifikacije Mojster
Vrsta kvalifikacije Izobrazba
Vrsta izobraževanja Srednje strokovno izobraževanje
Vstopni pogoji

Izpolnjevanje enega izmed naslednjih pogojev:

  • kandidat je pridobil srednjo poklicno izobrazbo (katerekoli smeri) in ima vsaj tri leta izkušenj s strokovnega področja,
  • kandidat je pridobil srednjo strokovno izobrazbo (katerekoli smeri) in ima vsaj dve leti izkušenj s strokovnega področja,
  • kandidat je pridobil višjo ali visoko strokovno izobrazbo (katerekoli smeri) in ima vsaj eno leto izkušenj s strokovnega področja.
ISCED področje ISCED področje
Transport, varnost, gostinstvo in turizem, osebne storitve
ISCED podpodročje isced podpodročje hotelirstvo in gostinstvo
Raven kvalifikacije

SOK 5
EOK 4

Mojster:

  • mojstrsko obvlada vseh delovne postopke v kuhinji,
  • sodeluje pri nabavi oziroma naročanju in sprejemanju naročenih živil,
  • pripravlja jedi po zahtevnejših postopkih in smiselno povezuje v redne in izredne obroke po načelih zdrave prehrane,
  • harmonično povezuje, priporoča in vključuje ustrezna vina k rednim in izrednim obrokom,
  • skrbi za varno delo in nadzira izvajanje predpisov iz varstva pri delu,
  • skrbi za izvajanje sanitarno higienskih predpisov (sistem HACCP),
  • komunicira po poslovnem bontonu s sodelavci in z gosti v slovenskem in vsaj enem svetovnem tujem jeziku,
  • pripravi pisne ponudbe gostinskega obrata s sodobno informacijsko komunikacijsko tehnologijo in obvlada druge računalniške gostinske programe,
  • organizira in vodi delovni proces v kuhinji,
  • skrbi za racionalno in ekonomično poslovanje (recepture, normativi in kalkulacija storitev),
  • samoiniciativno kreira in pripravlja nove jedi,
  • obvladuje trženje in skrbi za uspešno prodajo,
  • spremlja in obvladuje nove trende priprave jedi s sodobno tehnologijo,
  • pripravlja predloge razvojnih in finančnih programov,
  • racionalno razporeja in organizira kadrovske vire za vzdrževanje socialne varnosti in pozitivne delovne klime,
  • izdeluje predloge za nagrajevanje sodelavcev,
  • uvaja nove sodelavce v delo in skrbi za njihovo strokovno rast,
  • izvaja praktično usposabljanje dijakov z delom,
  • kontrolira kakovost storitev.

So člani izpitnih odborov za vsako izpitno enoto posebej. Imenuje jih minister, pristojen za šolstvo. Imenovanje se lahko obnovi vsaka 4 leta.

Kandidat opravlja mojstrski izpit, ki vsebuje 4 enote:

  • praktični del,
  • strokovno teoretični del,
  • poslovodno ekonomski del,
  • pedagoško andragoški del.

Kandidat mora za pridobitev naziva mojster opraviti vse (štiri) izpitne enote mojstrskega izpita.

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije

URL