| Ime kvalifikacije | Kuharski mojster/kuharska mojstricaDodaj v primerjalnik [1] |
|---|---|
| Tip kvalifikacije | Mojster |
| Vrsta kvalifikacije | Izobrazba |
| Vrsta izobraževanja | Srednje strokovno izobraževanje |
| Vstopni pogoji |
Izpolnjevanje enega izmed naslednjih pogojev:
|
| ISCED področje |
Transport, varnost, gostinstvo in turizem, osebne storitve
|
| ISCED podpodročje | |
| Raven kvalifikacije |
SOK 5 |
Mojster:
- mojstrsko obvlada vseh delovne postopke v kuhinji,
- sodeluje pri nabavi oziroma naročanju in sprejemanju naročenih živil,
- pripravlja jedi po zahtevnejših postopkih in smiselno povezuje v redne in izredne obroke po načelih zdrave prehrane,
- harmonično povezuje, priporoča in vključuje ustrezna vina k rednim in izrednim obrokom,
- skrbi za varno delo in nadzira izvajanje predpisov iz varstva pri delu,
- skrbi za izvajanje sanitarno higienskih predpisov (sistem HACCP),
- komunicira po poslovnem bontonu s sodelavci in z gosti v slovenskem in vsaj enem svetovnem tujem jeziku,
- pripravi pisne ponudbe gostinskega obrata s sodobno informacijsko komunikacijsko tehnologijo in obvlada druge računalniške gostinske programe,
- organizira in vodi delovni proces v kuhinji,
- skrbi za racionalno in ekonomično poslovanje (recepture, normativi in kalkulacija storitev),
- samoiniciativno kreira in pripravlja nove jedi,
- obvladuje trženje in skrbi za uspešno prodajo,
- spremlja in obvladuje nove trende priprave jedi s sodobno tehnologijo,
- pripravlja predloge razvojnih in finančnih programov,
- racionalno razporeja in organizira kadrovske vire za vzdrževanje socialne varnosti in pozitivne delovne klime,
- izdeluje predloge za nagrajevanje sodelavcev,
- uvaja nove sodelavce v delo in skrbi za njihovo strokovno rast,
- izvaja praktično usposabljanje dijakov z delom,
- kontrolira kakovost storitev.
So člani izpitnih odborov za vsako izpitno enoto posebej. Imenuje jih minister, pristojen za šolstvo. Imenovanje se lahko obnovi vsaka 4 leta.
Kandidat opravlja mojstrski izpit, ki vsebuje 4 enote:
- praktični del,
- strokovno teoretični del,
- poslovodno ekonomski del,
- pedagoško andragoški del.
Kandidat mora za pridobitev naziva mojster opraviti vse (štiri) izpitne enote mojstrskega izpita.