Ime kvalifikacije Ime kvalifikacije: Diplomirani ekonomist (VS)/diplomirana ekonomistka (VS)Dodaj v primerjalnik
Tip kvalifikacije Tip kvalifikacije: Diploma prve stopnje (VS)
Vrsta kvalifikacije Vrsta kvalifikacije: Izobrazba
Vrsta izobraževanja Vrsta izobraževanja: Visokošolsko strokovno izobraževanje
Trajanje izobraževanja Trajanje izobraževanja:
3 leta
Kreditne točke Kreditne točke: 180 kreditnih točk
Vstopni pogoji Pogoji za vključitev:

V 1. letnik se lahko vpiše kdor je:

  • opravil zaključni izpit v kateremkoli štiriletnem srednješolskem programu,
  • poklicno maturo
  •  ali maturo.
     
ISCED področje ISCED področje:
Poslovne in upravne vede, pravo
ISCED podpodročje isced podpodročje: poslovne in upravne vede, podrobneje neopredeljeno
Raven kvalifikacije

Raven SOK: SOK 7
Raven EOK: EOK 6
Raven EOVK: Prva stopnja

Učni izidi:

Splošne kompetence, ki se pridobijo s programom:

  • Ustvarjalnost in inovativnost;
  • Podjetnost in poslovna etičnost;
  • Skrb za razvoj in doseganje stalne kakovosti turističnih produktov/storitev;
  • Gostoljubnost in usmerjenost k ljudem;
  • Medkulturno sporazumevanje;
  • Prilagodljivost;
  • Obvladovanje ključnih socio-psiholoških dejavnikov turizma;
  • Kakovostno vodenje procesov;
  • Upravljanje razvoja;
  • Strateška poslovna usmerjenost;

Predmetnospecifične kompetence, ki se pridobijo s programom:

  • poznavanje in razumevanje temeljev ekonomije, ekonomike in drugih poslovnih ved, pomembnih za uspešno podjetništvo in turizmu;
  • poznavanje in razumevanje zgodovine razvoja ekonomije, ekonomskih ved, drugih poslovnih ved, podjetništva in turizma;
  • sposobnost za razumevanje in reševanje konkretnih delovnih problemov s področja podjetništva, ekonomije in turizma, z uporabo ustreznih metod in postopkov;
  • sposobnost povezovanja znanja z različnih področij (interdisciplinarnost);
  • sposobnost umeščanja novih informacij in interpretacij v kontekst razvoja stroke podjetništva in managementa s poudarkom na turistični dejavnosti;
  • razvoj veščin in spretnosti v oblikovanju in trženju produktov na področju turizma;
  • prepoznavanje in obvladovanje pomena človeških virov ter profesionalnega načrtovanja karier v turizmu;
  • prepoznavanje in obvladovanje uvajanja novih oblik organiziranosti, vzpostavljanja odnosov in inoviranja oblik dela;
  • spoznavanje pomena in osnovnega obvladovanja poslovnih financ kot temeljne poslovne funkcije tako v smislu pridobivanja denarnih virov kot tudi in predvsem v smislu upravljanja z njimi,;
  • zmožnost uporabe informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT) za ustvarjanje novih podjemov in pridobivanje vrednosti obstoječih projektov na področju turizma;
  • sposobnost analize, sinteze in predvidevanja rešitev ter posledic pojavov v pogojih medkulturne komunikacije in mednarodnega poslovanja;
  • sposobnost uporabe znanja s področja poslovne etike in kulture v nepredvidljivih poslovnih situacijah EU okolja;
  • zmožnost kompleksnejšega poslovnega načrtovanja v sodobnem svetu - nadgradnja znanja za poslovno načrtovanje (poslovni načrt podjetnika) z zahtevnejšimi in sodobnejšimi metodami;
  • razumevanje načina upravljanja turističnega območja, trajnostnega razvoja turističnega območja, potencialov turističnega območja ter pojmov integralni turistični proizvod in produktna tržna kombinacija;
  • razumevanje pomena povezovanja turističnih ponudnikov v turističnem območju v mreže in grozde za doseganje sinergijskih učinkov ter za večjo prepoznavnost turističnega območja;
  • sposobnost uporabe osnovnih uzanc mednarodnega zasebnega prava na področju turizma pri sklepanju poslov in reševanju raznih sporov na področju turizma z mednarodnim elementom;
  • razumevanje pomena in zmožnost zagotavljanja interdisciplinarnega razmišljanja v primeru načrtovanja novih in še posebej rasti in razvoja obstoječih podjemov;
  • sposobnost uporabe tehnik in metod projektnega managernenta;
  • zmožnost praktične uporabe teoretičnega znanja o managementu kakovosti turističnih storitev.

Predmetno specifične tehnično-tehnološke kompetenc, ki se pridobijo s pomočjo izbirnih vsebin v programu:

  • sposobnost strokovnega načrtovanja, organiziranja, izvedbe in analiziranja gostinskega dogodka;
  • znanje oblikovati različne oblike ponudbe glede na tip obrata in razmere na trgu, upoštevajoč kulinarične trende;
  • znanje načrtovati in oblikovati dekorativne kulinarične elemente glede na gostinski ambient, priložnost in obliko ponudbe;
  • sposobnost uporabe sodobnih tehnologij priprave standardne, alternativne in dietne prehrane ter kombiniranja hrane in pijače za ustvarjanje kulinaričnih dogodkov za izbrane ciljne skupine v prostoru in času;
  • poznavanje umetnosti druženja jedi in vin za razvoj odličnosti kulinaričnih produktov;
  • razumevanje pomena dizajna in njegove vloge v razvoju turizma, predvsem na področju razvoja oblikovne komponente različne turistične ponudbe;
  • sposobnost oblikovanja integralnega produkta wellnessa skladno s potrebami in željami ciljne skupine in sodelujejo s ponudniki v destinaciji;
  • znanje pozicionirati integralni produkt wellnessa v primerjavi s konkurenčnimi;
  • sposobnost uporabe dediščine v oblikovanju integralnih turističnih proizvodov;
  • sposobnost uporabe kulinarične dediščine in regionalnih značilnosti kulinarike v gostinstvu in turizmu;
  • poznavanje pomena in možnih oblik družbenih podjemov ter posebnih znanj in spretnosti, za uspešno vodenja družbenega podjema (socialnega podjetništva) na področju podeželskega turizma;
  • obvladovanje ključnih dejavnikov ponudbe in povpraševanja po podeželskih turističnih produktih ter načinov oblikovanja in vodenja učinkovitih programov razvoja podeželskega turizma ter spodbujanja podjetništva;
  • obvladovanje veščin in spretnosti za uspešno načrtovanje podjetniških podjemov na področju turizma na podeželju.
     

Ocenjevanje in zaključevanje:

Znanje študentov se ocenjuje z vajami, seminarskimi nalogami, lahko pa tudi z izdelki, projektnimi deli, nastopi, storitvami in drugače ter z izpiti. Uspeh na izpitu se ocenjuje z ocenami: 10 (odlično); 9 (prav dobro: nadpovprečno znanje, vendar z nekaj napakami); 8 (prav dobro: solidni rezultati); 7 (dobro); 6 (zadostno: znanje ustreza minimalnim kriterijem); 5–1 (nezadostno). Kandidat uspešno opravi izpit, če dobi oceno od zadostno (6) do odlično (10).

Napredovanje:

Redni študij: študent lahko napreduje v višji letnik, ko je opravil študijske obveznosti (seminarji, vaje, izpit) in tako zbral 40 KT vpisanega letnika in vsaj 52 KT prejšnjega letnika.
Izredni študij: študent lahko napreduje v višji letnik, ko je opravil študijske obveznosti (seminarji, vaje, izpit) in tako zbral 30 KT vpisanega letnika in vsaj 45 KT prejšnjega letnika.
Študent lahko enkrat ponavlja 1. ali 2. letnik, s tem študent ohrani status in s tem pravice, določene z zakonom.

Diplomirani ekonomist (VS)/diplomirana ekonomistka (VS)

SOK 7

EOK 6

V zavihku Karierna pot je prikazana možna karierna pot znotraj področja izbrane kvalifikacije, ki ni edina in ni obvezujoča. Dejanska prehodnost med kvalifikacijami, ki je določena z zakonodajo je opredeljena v zavihku Prehodnost.

SOK 8 / EOK 7

Prehodnost:

Magistrski študijski programi 2. stopnje (SOK: raven 8)

Pogoji za pridobitev javne listine:

Dodiplomski študij Podjetništva in management inovacij v turizmu je uspešno zaključil, kdor je opravil vse s študijskim programom predpisane obveznosti, opravil strokovno prakso ter uspešno javno zagovarjal diplomsko delo. V tem primeru je študent zbral 180 KT in si pridobil naziv diplomirani ekonomist.

Izvajalci:

GEA College – Fakulteta za podjetništvo, Samostojni visokošolski zavod

URL

URL izvajalca: