Primarni zavihki
Gastronomsko-turistični tehnik/gastronomsko-turistična tehnica
Izbrane kvalifikacije
Ime kvalifikacije | Ime kvalifikacije: Gastronomsko-turistični tehnik/gastronomsko-turistična tehnicaDodaj v primerjalnik |
---|---|
Tip kvalifikacije | Tip kvalifikacije: Srednja strokovna izobrazba |
Vrsta kvalifikacije | Vrsta kvalifikacije: Izobrazba |
Vrsta izobraževanja | Vrsta izobraževanja: Srednje strokovno izobraževanje |
Trajanje izobraževanja |
Trajanje izobraževanja:
4 leta
|
Kreditne točke | Kreditne točke: 240 kreditnih točk |
Vstopni pogoji |
Pogoji za vključitev:
Osnovnošolska izobrazba ali nižja poklicna izobrazba |
ISCED področje |
ISCED področje:
Transport, varnost, gostinstvo in turizem, osebne storitve
|
ISCED podpodročje | isced podpodročje: interdisciplinarne izobraževalne aktivnosti/izidi, pretežno transport, varnost, gostinstvo in turizem, osebne storitve |
Raven kvalifikacije |
Raven SOK:
SOK 5 |
Imetnik spričevala je usposobljen za:
- prilagoditev gostinske in turistične ponudbe različnim ciljnim skupinam,
- osnovne postopke priprave in postrežbe obrokov,
- izvajanje gostinske in hotelske dejavnosti skladno s predpisi,
- komuniciranje v poslovni situaciji v slovenskem in v dveh tujih jezikih,
- uporabo sodobnega programskega orodja IKT,
- predstavitev in posredovanje informacij o naravni in kulturni dediščini Slovenije,
- sestavo, oblikovanje in pripravo menijev, jedilnih listov, vinskih list in cenikov pijač,
- posredovanje in prodajo storitev gostinskega obrata,
Izbirno:
- pripravo jedi iz vseh skupin živil in vključitev v menije za redne obroke,
- načrtovanje, organiziranje in izvedbo rednih in izrednih obrokov,
- pripravo slovenskih narodnih jedi, jedi drugih narodov, jedi za različne oblike alternativnega prehranjevanja in za osnovne diete,
- pripravljalna in zaključna dela strežbe ter pripravo pisne ponudbe,
- postrežbo jedi, obrokov, pijač in napitkov na različne načine v različnih vrstah gostinskih obratov,
- načrtovanje, organiziranje in postrežbo zahtevnejših izrednih obrokov v gostinskih obratih in izven njih,
- vključevanje in pripravo jedi in mešanih pijač pred gostom v gostinsko ponudbo ter priporočanje pijač k jedem in menijem,
- izvedbo nalog turističnega spremljanja, vodenja in informiranja,
- svetovanje in prodajo turističnih produktov, načrtovanje paketnih programov, iskanje informacij, izvedbo postopkov rezervacij in plačil,
- iskanje, ovrednotenje podatkov ter posredovanje informacij o turističnih programih v več tujih jezikih,
- opravljanje receptorskih del, posredovanje informacij in povezovanje dela med oddelki,
- pripravo jedilnikov za diete v sodelovanju z dietetikom,
- izbor dovoljenih živil in primernih tehnoloških postopkov, pripravo jedi in napitkov za različne vrste diet ter postrežbo vsega tega,
- sprejem naročila, izdelavo ponudbe, organiziranje, vodenje in izvedbo cateringa,
- dekorativno oblikovanje različnih živil in kontroliranje kakovosti surovin in izdelkov z različnimi metodami,
- pripravo značilnih jedi na tradicionalen in sodoben način ter za primerno postrežbo,
- organiziranje, ovrednotenje in izvedbo zahtevnejših, atraktivnih, specialnih zvrsti animacije,
- sestavo pavšalnih programov tržno zanimivih destinacij s spremljajočo dokumentacijo in z izračunom uspešnosti ter poročilom izvedbe aranžmaja,
- organizacijo, vodenje in nadzorovanje dopolnilnih dejavnosti v hotelu,
- spodbujanje, koordiniranje in povezovanje posameznih turističnih subjektov znotraj turistične destinacije,
- pripravo narodnih, zahtevnejših restavracijskih sladic in sladic tujih kuhinj,
- vključevanje in pripravo jedi in mešanih pijač pred gostom v gostinsko ponudbo.
Imetnik spričevala ključna poklicna znanja in zmožnosti nadgradi tudi s ključnimi splošnimi znanji v skladu z nacionalnimi standardi.
Maturitetni/poklicni tečaj, višje strokovno izobraževanje (SOK, raven 6), visoko strokovno izobraževanje (SOK, raven 7) in univerzitetno izobraževanje (SOK, raven 7)
Dijak mora uspešno opraviti (s pozitivnimi ocenami) splošnoizobraževalne predmete, obvezne in izbirne strokovne module ter odprti del kurikula. Poleg tega mora opraviti tudi interesne dejavnosti, obveznosti pri praktičnem usposabljanju z delom ter poklicno maturo.
Poklicna matura obsega obvezni del (pisni in ustni izpit iz slovenščine ter gastronomije in turizma s podjetništvom) ter izbirni del (pisni in ustni izpit iz tujega jezika ali matematike ter izdelek oz. storitev in zagovor).
Srednje poklicne, tehniške in strokovne šole ter ljudske univerze.
URL
URL izvajalca:Prihajajoči dogodek
Trenutno ni drugih prihajajočih dogodkov.
© Center RS za poklicno izobraževanje, 2020. Vse pravice pridržane