Ime kvalifikacije Ime kvalifikacije: Organizator poslovanja v gostinstvu in turizmu/organizatorka poslovanja v gostinstvu in turizmuDodaj v primerjalnik
Tip kvalifikacije Tip kvalifikacije: Višja strokovna izobrazba
Vrsta kvalifikacije Vrsta kvalifikacije: Izobrazba
Vrsta izobraževanja Vrsta izobraževanja: Višje strokovno izobraževanje
Trajanje izobraževanja Trajanje izobraževanja:
2 leti
Kreditne točke Kreditne točke: 120 kreditnih točk
Vstopni pogoji Pogoji za vključitev:
  • Matura ali poklicna matura (prej zaključni izpit) ali 
  • mojstrski, delovodski in poslovodski izpit z dodatnim preizkusom znanja na ravni poklicne mature 
ISCED področje ISCED področje:
Transport, varnost, gostinstvo in turizem, osebne storitve
ISCED podpodročje isced podpodročje: interdisciplinarne izobraževalne aktivnosti/izidi, pretežno transport, varnost, gostinstvo in turizem, osebne storitve
Raven kvalifikacije

Raven SOK: SOK 6
Raven EOK: EOK 5
Raven EOVK: Kratki cikel

Učni izidi:

Študent/študentka je usposobljen/-a za:
(splošne kompetence)

  • pozitiven odnos do oseb iz različnih kulturnih, nacionalnih, družbenih in socialnih okolij,
  • uspešno in celovito prenašanje svojega znanja na sodelavce in za timsko delo,
  • samostojno odločanje v problematičnih situacijah in metodično reševanje praktičnih problemov,
  • predanost delu, skrb za lastni razvoj in prilagajanje različnim potrebam delovnega procesa,
  • kritično razmišljanje, samostojna, dosledna in načelna dejanja in odločitve,
  • motiviranje sodelavcev in spodbujanje k lastnemu razmišljanju pri delu,

(poklicno-specifične kompetence)

  • prenos teoretičnih spoznanj s področja tujih jezikov, ekonomije, vodenja, komuniciranja, prava, informatike, etnologije, ekologije, dopolnilnih turističnih dejavnosti, gastronomije v reševanje praktičnih primerov,
  • samostojno vodenje, načrtovanje, organiziranje in nadziranje delovnih procesov in izvajanje dela v timu,
  • rabo tujih jezikov za sporazumevanje z gosti in za spremljanje strokovne literature s področja gostinstva in turizma,
  • poznavanje osnovnih ekonomskih zakonitosti in pravnih predpisov o gostinstvu in turizmu,
  • samostojno rabo poglobljenih ekonomskih znanj o ekonomiki, trženju in poslovanju organizacij,
  • samostojno rabo računalniških orodij in sodobne programske opreme v gostinstvu za obdelavo podatkov, potrebnih za analizo poslovanja in načrtovanje delovnih procesov,
  • zavest o pomembnosti varovanja naravnega in kulturnega okolja ter za njegovo vključevanje v gostinsko-turistično ponudbo,
  • kreativno in samostojno rabo spretnosti s področja kulinarike in strežbe,
  • razvijanje občutka poslovne diskretnosti in etike poklica,
  • samostojno poslovno komunikacijo v gostinstvu in turizmu,
  • vodenje delovnih procesov v gostinstvu in turizmu,
  • spremljanje in ugotavljanje razmer na trgu gostinskih in turističnih podjetij,
  • organizacijo eno-gastronomskih dogodkov,
  • vrednotenje prostora in kakovost turističnega območja,
  • samostojno in ustvarjalno uporabo spretnosti s področja vodenja potovanj, organizacije prireditev in animacije gostov,
  • zavedanje pomena o dopolnilnih turističnih dejavnosti za oblikovanje pestrejše ponudbe,
  • oblikovanje turističnih proizvodov in organiziranje dogodkov,
  • samostojno vodenje oddelka hotelskega gospodinjstva,
  • organiziranje, nadzorovanje in spremljanje delovnega procesa v hotelskem gospodinjstvu ter za skrb za urejenost in udobnost prenočitvenega obrata.

Ocenjevanje in zaključevanje:
Znanje študentov se ocenjuje z vajami, seminarskimi nalogami, lahko pa tudi z izdelki, projektnimi deli, nastopi, storitvami in drugače ter z izpiti. Uspeh na izpitu se ocenjuje z ocenami: 10 (odlično); 9 (prav dobro: nadpovprečno znanje, vendar z nekaj napakami); 8 (prav dobro: solidni rezultati); 7 (dobro); 6 (zadostno: znanje ustreza minimalnim kriterijem); 5–1 (nezadostno). Kandidat uspešno opravi izpit, če dobi oceno od zadostno (6) do odlično (10). 

Napredovanje:

V 2. letnik lahko napreduje študent, če je uspešno opravil obveznosti modulov, predmetov in praktičnega izobraževanja (vključno z vajami, s seminarskimi nalogami, projekti, izpiti …) 1. letnika v obsegu najmanj 45 KT; pri tem mora v celoti opraviti obveznosti iz vaj in praktičnega izobraževanja.

Prehodnost:
Študijski programi 1. stopnje (SOK: raven 7)

Pogoji za pridobitev javne listine:

Diploma se izda študentu, ko opravi vse obvezne module in predmete v obsegu 67 KT, izbirna modula v obsegu 18 KT in 25 KT, prostoizbirni predmet (5 KT) ter diplomsko delo (5 KT).

Izvajalci:

Višja strokovna šola v sodelovanju z delodajalci, ki izvajajo praktični del izobraževanja.

URL

URL izvajalca: