Ime kvalifikacije Ime kvalifikacije: Diplomirani inženir vinogradništva, vinarstva in sadjarstva (vs)/diplomirana inženirka vinogradništva, vinarstva in sadjarstva (vs)Dodaj v primerjalnik
Tip kvalifikacije Tip kvalifikacije: Diploma prve stopnje (VS)
Vrsta kvalifikacije Vrsta kvalifikacije: Izobrazba
Vrsta izobraževanja Vrsta izobraževanja: Višje strokovno izobraževanje
Trajanje izobraževanja Trajanje izobraževanja:
3 leta
Kreditne točke Kreditne točke: 180 kreditnih točk
Vstopni pogoji Pogoji za vključitev:
  • Matura ali
  • poklicna matura ali
  • zaključni izpit (pred 1. junijem 1995) po kateremkoli štiriletnem srednješolskem programu.
ISCED področje ISCED področje:
Kmetijstvo, gozdarstvo, ribištvo in veterinarstvo
ISCED podpodročje isced podpodročje: interdisciplinarne izobraževalne aktivnosti/izidi, pretežno kmetijstvo, gozdarstvo, ribištvo in veterinarstvo
Raven kvalifikacije

Raven SOK: SOK 7
Raven EOK: EOK 6
Raven EOVK: Prva stopnja

Učni izidi:

Imetnik/imetnica kvalifikacije je usposobljen/-a za:

 

(splošne kompetence) 

  • analizo, sintezo, predvsem pa aplikacijo bazičnih znanj v konkretnih situacijah v vinogradništvu, vinarstvu in sadjarstvu,
  • kritično presojo in predvidevanje rešitev s prenosom tujih izkušenj v specifične razmere našega okolja,
  • komuniciranje v mednarodnem okolju in tudi kooperativno sodelovanje v delovnih in raziskovalnih skupinah ter sodelovanje v strokovnih združenjih,
  • avtonomno presojanje novih tehnologij, ki bodo omogočale hitrejše prilagajanje vinogradništva in sadjarstva potrebam tržišča ter večjo konkurenčnost na evropskem in svetovnem trgu,
  • interdisciplinarno in k praksi orientirano delo, projektno delo in delo v skupini,
  • odgovorno sprejemanje odločitev in poklicno etičnost,
  • uporabo informacijsko-komunikacijskih tehnologij in sistemov na področju vinogradništva, vinarstva in sadjarstva ter na področju predelave grozdja in sadja,

(predmetno specifične kompetence)

  • uporabo in kritično oceno metodologij znotraj posameznih disciplin,
  • vpogled v jedro posameznih disciplin, teorij, metodoloških konceptov znotraj področij svojega poklica,
  • dokumentiranje, analizo in ocenjevanje različnih tipov disciplin v praksi,
  • uporabo in razvoj praktičnih znanj,
  • samostojno obvladovanje vseh potrebnih poklicnih veščin in prevzem vseh delovnih nalog ob nastopu dela, ki so povezane z njegovim predhodnim poklicnim izobraževanjem,
  • pravilne odločitve, ki so povezane s področjem njegovega poklicnega izobraževanja,
  • osebno integriteto in delovanje v okvirih poklicne etike,
  • sodelovanje in delo z drugimi sodelavci tako znotraj kot tudi izven svoje discipline,
  • sodelovanje pri razvojnem delu.

Ocenjevanje in zaključevanje:

Znanje študentov se ocenjuje z vajami, s seminarskimi nalogami, lahko pa tudi z izdelki, s projektnimi deli, z nastopi, s storitvami in drugače ter z izpiti. Uspeh na izpitu se ocenjuje z ocenami: 10 (odlično); 9 (prav dobro: nadpovprečno znanje, vendar z nekaj napakami); 8 (prav dobro: solidni rezultati); 7 (dobro); 6 (zadostno: znanje ustreza minimalnim kriterijem); 5–1 (nezadostno). Kandidat uspešno opravi izpit, če dobi oceno od zadostno (6) do odlično (10).

Napredovanje:

Pogoj za vpis v 2. letnik so opravljene študijske obveznosti in vaje ter izpiti v vrednosti 45 od skupno 60 KT (75 %). Pri tem mora študent za napredovanje v 2. letnik obvezno opraviti izpit Ekosistemi trajnih nasadov in dva od naslednjih izpitov: Matematika in statistika, Biologija, Kemija. Pogoj za vpis v 3. letnik so opravljene vse obveznosti iz 1. letnika (60 KT) in vsaj obveznosti v velikosti 45 KT iz 2. letnika.

Diplomirani inženir vinogradništva, vinarstva in sadjarstva (vs)/diplomirana inženirka vinogradništva, vinarstva in sadjarstva (vs)

SOK 7

EOK 6

V zavihku Karierna pot je prikazana možna karierna pot znotraj področja izbrane kvalifikacije, ki ni edina in ni obvezujoča. Dejanska prehodnost med kvalifikacijami, ki je določena z zakonodajo je opredeljena v zavihku Prehodnost.

SOK 8 / EOK 7

Prehodnost:

Magistrski študijski programi 2. stopnje (SOK: raven 8)

Pogoji za pridobitev javne listine:

Študent zaključi študij, ko opravi vse predpisane izpite oziroma zbere najmanj 180 KT in uspešno zagovarja izdelano diplomsko delo.

Izvajalci:

Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede

URL

URL izvajalca: