Ime kvalifikacije Diplomirani inženir vinogradništva, vinarstva in sadjarstva (vs)/diplomirana inženirka vinogradništva, vinarstva in sadjarstva (vs)Dodaj v primerjalnik [1]
Tip kvalifikacije Diploma prve stopnje (VS)
Vrsta kvalifikacije Izobrazba
Vrsta izobraževanja Višje strokovno izobraževanje
Trajanje izobraževanja
3 leta
Kreditne točke 180 kreditnih točk
Vstopni pogoji
  • Matura ali
  • poklicna matura ali
  • zaključni izpit (pred 1. junijem 1995) po kateremkoli štiriletnem srednješolskem programu.
ISCED področje ISCED področje
Kmetijstvo, gozdarstvo, ribištvo in veterinarstvo
ISCED podpodročje isced podpodročje interdisciplinarne izobraževalne aktivnosti/izidi, pretežno kmetijstvo, gozdarstvo, ribištvo in veterinarstvo
Raven kvalifikacije

SOK 7
EOK 6
Prva stopnja

Imetnik/imetnica kvalifikacije je usposobljen/-a za:

 

(splošne kompetence) 

  • analizo, sintezo, predvsem pa aplikacijo bazičnih znanj v konkretnih situacijah v vinogradništvu, vinarstvu in sadjarstvu,
  • kritično presojo in predvidevanje rešitev s prenosom tujih izkušenj v specifične razmere našega okolja,
  • komuniciranje v mednarodnem okolju in tudi kooperativno sodelovanje v delovnih in raziskovalnih skupinah ter sodelovanje v strokovnih združenjih,
  • avtonomno presojanje novih tehnologij, ki bodo omogočale hitrejše prilagajanje vinogradništva in sadjarstva potrebam tržišča ter večjo konkurenčnost na evropskem in svetovnem trgu,
  • interdisciplinarno in k praksi orientirano delo, projektno delo in delo v skupini,
  • odgovorno sprejemanje odločitev in poklicno etičnost,
  • uporabo informacijsko-komunikacijskih tehnologij in sistemov na področju vinogradništva, vinarstva in sadjarstva ter na področju predelave grozdja in sadja,

(predmetno specifične kompetence)

  • uporabo in kritično oceno metodologij znotraj posameznih disciplin,
  • vpogled v jedro posameznih disciplin, teorij, metodoloških konceptov znotraj področij svojega poklica,
  • dokumentiranje, analizo in ocenjevanje različnih tipov disciplin v praksi,
  • uporabo in razvoj praktičnih znanj,
  • samostojno obvladovanje vseh potrebnih poklicnih veščin in prevzem vseh delovnih nalog ob nastopu dela, ki so povezane z njegovim predhodnim poklicnim izobraževanjem,
  • pravilne odločitve, ki so povezane s področjem njegovega poklicnega izobraževanja,
  • osebno integriteto in delovanje v okvirih poklicne etike,
  • sodelovanje in delo z drugimi sodelavci tako znotraj kot tudi izven svoje discipline,
  • sodelovanje pri razvojnem delu.

Znanje študentov se ocenjuje z vajami, s seminarskimi nalogami, lahko pa tudi z izdelki, s projektnimi deli, z nastopi, s storitvami in drugače ter z izpiti. Uspeh na izpitu se ocenjuje z ocenami: 10 (odlično); 9 (prav dobro: nadpovprečno znanje, vendar z nekaj napakami); 8 (prav dobro: solidni rezultati); 7 (dobro); 6 (zadostno: znanje ustreza minimalnim kriterijem); 5–1 (nezadostno). Kandidat uspešno opravi izpit, če dobi oceno od zadostno (6) do odlično (10).

Pogoj za vpis v 2. letnik so opravljene študijske obveznosti in vaje ter izpiti v vrednosti 45 od skupno 60 KT (75 %). Pri tem mora študent za napredovanje v 2. letnik obvezno opraviti izpit Ekosistemi trajnih nasadov in dva od naslednjih izpitov: Matematika in statistika, Biologija, Kemija. Pogoj za vpis v 3. letnik so opravljene vse obveznosti iz 1. letnika (60 KT) in vsaj obveznosti v velikosti 45 KT iz 2. letnika.

Magistrski študijski programi 2. stopnje (SOK: raven 8)

Študent zaključi študij, ko opravi vse predpisane izpite oziroma zbere najmanj 180 KT in uspešno zagovarja izdelano diplomsko delo.

Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede

URL