Ime kvalifikacije | Svetovalec sirov/svetovalka sirov/sommelier za sireDodaj v primerjalnik [1] |
---|---|
Tip kvalifikacije | Nacionalna poklicna kvalifikacija, SOK raven 5 |
Vrsta kvalifikacije | Poklicna kvalifikacija |
Vstopni pogoji |
Vsaj srednja poklicna izobrazba ter opravljeni moduli srednjega poklicnega izobraževalnega programa Gastronomske in hotelske storitve: osnove v gostinstvu, komuniciranje in poslovanje, postrežba rednih obrokov. |
ISCED področje |
Transport, varnost, gostinstvo in turizem, osebne storitve
|
ISCED podpodročje | |
Raven kvalifikacije |
SOK 5 |
Kandidat:
- načrtuje, pripravi, izvede in kontrolira lastno delo,
- racionalno rabi energijo, material in čas,
- varuje zdravje in okolje,
- komunicira s strokovnimi službami in strankami v slovenskem jeziku in enem tujem jeziku na osnovnem nivoju,
- razvija podjetne lastnosti, spretnosti in vedenje,
- nabavi sire na podlagi senzorične ocene,
- pripravi sire za strežbo,
- vključi sire v pripravljenih jedeh,
- priporoča sire gostom,
- streže sire gostom.
Preverjanje in ocenjevanje izvajajo komisije za preverjanje in potrjevanje NPK, ki jih imenuje Državni izpitni center (RIC). Člani komisije morajo imeti licenco RIC. Najdemo jih tukaj [2].
POTRJEVANJE
V postopku svetovanja kandidat pripravi osebno zbirno mapo, ki jo komisija ovrednoti in prizna vsebine kataloga delno ali v celoti. Če komisija ne more priznati vseh vsebin kataloga, kandidatu določi naloge za preverjanje.
NAČIN PREVERJANJA
Storitev z zagovorom.
Kandidat dokaže, da dosega znanja, spretnosti in kompetence, določene v katalogu standardov strokovnih znanj in spretnosti.
Izvajalci postopkov za ugotavljanje in potrjevanje NPK so vpisani v register izvajalcev, ki se vodi v zbirki nacionalnega informacijskega središča za poklicne kvalifikacije. To so: poklicne šole, podjetja, medpodjetniški izobraževalni centri, šole za izobraževanje odraslih, gospodarske zbornice. Podrobneje: za to kvalifikacijo ni vpisanih izvajalcev.
URL