Ime kvalifikacije Pivovar/pivovarkaDodaj v primerjalnik [1]
Tip kvalifikacije Nacionalna poklicna kvalifikacija, SOK raven 4
Vrsta kvalifikacije Poklicna kvalifikacija
Vstopni pogoji
  • končana osnovna šola
ISCED področje ISCED področje
Tehnika, proizvodne tehnologije in gradbeništvo
ISCED podpodročje isced podpodročje živilska tehnologija
Raven kvalifikacije

SOK 4
EOK 4

Kandidat je zmožen:

  • samostojno načrtovati in organizirati lastno delo,
  • zagotavljati kakovost in uspešnost lastnega dela v delovnem okolju v skladu s standardi,
  • pri svojem delu upoštevati načela racionalne rabe energije, materiala in časa,
  • opravljati delo tako, da ne ogroža sebe, drugih, lastnine in okolja,
  • odgovorno, podjetno in etično se obnašati,
  • sporazumevati se z različnimi deležniki ter pri tem uporabljati sodobno informacijsko-komunikacijsko tehnologijo,
  • samostojno zvariti pivino,
  • samostojno prevreti pivino,
  • samostojno zoriti in filtrirati pivo,
  • samostojno polniti in pasterizirati pivo,
  • zagotavljati sledljivost in voditi ustrezno (pripadajočo) dokumentacijo.

Preverjanje in ocenjevanje izvajajo komisije za preverjanje in potrjevanje NPK, ki jih imenuje Državni izpitni center (RIC). Člani komisije morajo imeti licenco RIC. Najdemo jih tukaj [2].

POTRJEVANJE

V postopku svetovanja kandidat pripravi osebno zbirno mapo, ko jo komisija ovrednoti in vsebine kataloga prizna delno ali v celoti. Če komisija ne more priznati vseh vsebin kataloga, kandidatu določi naloge za preverjanje.

NAČINI PREVERJANJA

Praktično preverjanje z zagovorom.

Kandidat dokaže, da dosega znanja, spretnosti in kompetence, določene v katalogu standardov strokovnih znanj in spretnosti.

Izvajalci postopkov za ugotavljanje in potrjevanje NPK so vpisani v register izvajalcev, ki se vodi v zbirki nacionalnega informacijskega središča za poklicne kvalifikacije. To so: poklicne šole, podjetja, medpodjetniški izobraževalni centri, šole za izobraževanje odraslih, gospodarske zbornice.

URL