Ime kvalifikacije | Pečarski mojster/pečarska mojstricaDodaj v primerjalnik [1] |
---|---|
Tip kvalifikacije | Mojster |
Vrsta kvalifikacije | Izobrazba |
Vrsta izobraževanja | Srednje strokovno izobraževanje |
Vstopni pogoji |
Izpolnjevanje enega izmed naslednjih pogojev:
|
ISCED področje |
Tehnika, proizvodne tehnologije in gradbeništvo
|
ISCED podpodročje | |
Raven kvalifikacije |
SOK 5 |
Kandidat je zmožen:
- načrtovati, pripraviti, izvesti in kontrolirati lastno delo ter pri tem skrbeti za vodenje ustrezne dokumentacije,
- zagotavljati kakovost in s tem tudi finančno uspešnost svojega dela in izdelkov ter pri tem upoštevati načela racionalne rabe energije, časa in materiala,
- izdelovati delavniške načrte za različne izvedbe lončenih peči, zidanih štedilnikov in kaminov,
- postavljati toplozračne in vse ostale vrste lončenih peči, zidane štedilnike, odprte kamine in kamine s kaminskimi vložki,
- oblagati zidane štedilnike s keramičnimi ploščicami ter zidati kamine in lončene peči skladno z osnovnimi pravili oblikovanja in barvnimi sestavami,
- priključiti lončene peči, zidane štedilnike in kamine na dimnike,
- pripraviti navodila za čiščenje in vzdrževanje lončenih peči, kaminov, zidanih štedilnikov,
- izvajati vzdrževalna dela in popravila na lončenih pečeh, kaminih, zidanih štedilnikih,
- načrtovati in izvajati praktično izobraževanje dijakov in uvajanje novih sodelavcev v podjetju (vsebinsko, metodično, didaktično in tehnično),
- samostojno organizirati in voditi sodelavce v svoji poslovni enoti ob upoštevanju predpisov s področja delovnopravne zakonodaje, pravil timskega dela in veščin vodenja,
- samostojno komunicirati s sodelavci in poslovnimi partnerji ob upoštevanju načel uspešne komunikacije in poslovnega bontona z uporabo sodobne informacijsko-komunikacijske tehnologije,
- celovito in odgovorno voditi in spremljati izvajanje predpisov in standardov glede varnosti in zdravja pri delu ter okoljevarstvenih načel v svoji poslovni enoti,
- nadzorovati procese dela v svoji poslovni enoti za doseganje standardov kakovosti in izvajati ukrepe za izboljševanje le-teh skladno s standardi kakovosti in strategijo poslovne enote,
- zagotavljati rentabilnost poslovanja poslovne enote v sodelovanju z drugimi službami ob upoštevanju zakonitosti poslovnega okolja in predpisov s finančnoekonomskega področja.
So člani izpitnih odborov za vsako izpitno enoto posebej. Imenuje jih minister, pristojen za šolstvo. Imenovanje se lahko obnovi vsaka 4 leta.
Kandidat opravlja mojstrski izpit, ki vsebuje 4 enote:
- praktični del,
- strokovno teoretični del,
- poslovodno ekonomski del,
- pedagoško andragoški del.
Kandidat mora za pridobitev naziva mojster opraviti vse (štiri) izpitne enote mojstrskega izpita.