Ime kvalifikacije Pečarski mojster/pečarska mojstricaDodaj v primerjalnik [1]
Tip kvalifikacije Mojster
Vrsta kvalifikacije Izobrazba
Vrsta izobraževanja Srednje strokovno izobraževanje
Vstopni pogoji

Izpolnjevanje enega izmed naslednjih pogojev:

  • kandidat je pridobil srednjo poklicno izobrazbo (katerekoli smeri) in ima vsaj tri leta izkušenj s strokovnega področja,
  • kandidat je pridobil srednjo strokovno izobrazbo (katerekoli smeri) in ima vsaj dve leti izkušenj s strokovnega področja,
  • kandidat je pridobil višjo ali visoko strokovno izobrazbo (katerekoli smeri) in ima vsaj eno leto izkušenj s strokovnega področja.
ISCED področje ISCED področje
Tehnika, proizvodne tehnologije in gradbeništvo
ISCED podpodročje isced podpodročje gradbeništvo
Raven kvalifikacije

SOK 5
EOK 4

Kandidat je zmožen:

  • načrtovati, pripraviti, izvesti in kontrolirati lastno delo ter pri tem skrbeti za vodenje ustrezne dokumentacije,
  • zagotavljati kakovost in s tem tudi finančno uspešnost svojega dela in izdelkov ter pri tem upoštevati načela racionalne rabe energije, časa in materiala,
  • izdelovati delavniške načrte za različne izvedbe lončenih peči, zidanih štedilnikov in kaminov,
  • postavljati toplozračne in vse ostale vrste lončenih peči, zidane štedilnike, odprte kamine in kamine s kaminskimi vložki,
  • oblagati zidane štedilnike s keramičnimi ploščicami ter zidati kamine in lončene peči skladno z osnovnimi pravili oblikovanja in barvnimi sestavami,
  • priključiti lončene peči, zidane štedilnike in kamine na dimnike,
  • pripraviti navodila za čiščenje in vzdrževanje lončenih peči, kaminov, zidanih štedilnikov,
  • izvajati vzdrževalna dela in popravila na lončenih pečeh, kaminih, zidanih štedilnikih,
  • načrtovati in izvajati praktično izobraževanje dijakov in uvajanje novih sodelavcev v podjetju (vsebinsko, metodično, didaktično in tehnično),
  • samostojno organizirati in voditi sodelavce v svoji poslovni enoti ob upoštevanju predpisov s področja delovnopravne zakonodaje, pravil timskega dela in veščin vodenja,
  • samostojno komunicirati s sodelavci in poslovnimi partnerji ob upoštevanju načel uspešne komunikacije in poslovnega bontona z uporabo sodobne informacijsko-komunikacijske tehnologije,
  • celovito in odgovorno voditi in spremljati izvajanje predpisov in standardov glede varnosti in zdravja pri delu ter okoljevarstvenih načel v svoji poslovni enoti,
  • nadzorovati procese dela v svoji poslovni enoti za doseganje standardov kakovosti in izvajati ukrepe za izboljševanje le-teh skladno s standardi kakovosti in strategijo poslovne enote,
  • zagotavljati rentabilnost poslovanja poslovne enote v sodelovanju z drugimi službami ob upoštevanju zakonitosti poslovnega okolja in predpisov s finančnoekonomskega področja.

So člani izpitnih odborov za vsako izpitno enoto posebej. Imenuje jih minister, pristojen za šolstvo. Imenovanje se lahko obnovi vsaka 4 leta.

Kandidat opravlja mojstrski izpit, ki vsebuje 4 enote:

  • praktični del,
  • strokovno teoretični del,
  • poslovodno ekonomski del,
  • pedagoško andragoški del.

Kandidat mora za pridobitev naziva mojster opraviti vse (štiri) izpitne enote mojstrskega izpita.

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije

URL