Ime kvalifikacije | Pečarski mojster/pečarska mojstricaDodaj v primerjalnik [1] |
---|---|
Tip kvalifikacije | Mojster |
Vrsta kvalifikacije | Izobrazba |
Vrsta izobraževanja | Srednje strokovno izobraževanje |
Vstopni pogoji |
Izpolnjevanje enega izmed naslednjih pogojev:
|
ISCED področje |
Tehnika, proizvodne tehnologije in gradbeništvo
|
ISCED podpodročje | |
Raven kvalifikacije |
SOK 5 |
Mojster:
- organizira in vodi delovni proces,
- zagotavlja kakovost izdelkov in storitev,
- pripravlja poslovni načrt in analizo rezultatov dela,
- sprejema stranke in svetuje,
- vodi nabavo in prodajo izdelkov oz. storitev,
- racionalno in ekonomično posluje (kadri, normativi in kalkulacija storitev),
- izdeluje predloge za nagrajevanje sodelavcev ter skrbi za pozitivno delovno ozračje,
- zaposluje delavce in načrtuje njihov razvoj,
- izvaja ekološke predpise, predpise o varstvu pri delu, požarnem varstvu in varovanju okolja,
- prenaša znanje, spretnosti, izkušnje in novosti s področja stroke na vajence, dijake in sodelavce,
- izdeluje vse vrste zahtevnih klasičnih peči, kaminov in zidanih štedilnikov,
- izdeluje krušne peči,
- izdeluje ležalni kamin,
- izdeluje prostostoječi kamin,
- izdeluje zidani štedilnik,
- izdeluje kamin z odprtim kuriščem z in brez pečnic,
- izdeluje peč s pečnicami, kuriščnimi vložki in toplozračnimi kamini.
So člani izpitnih odborov za vsako izpitno enoto posebej. Imenuje jih minister, pristojen za šolstvo. Imenovanje se lahko obnovi vsaka 4 leta.
Kandidat opravlja mojstrski izpit, ki vsebuje 4 enote:
- praktični del,
- strokovno teoretični del,
- poslovodno ekonomski del,
- pedagoško andragoški del.
Kandidat mora za pridobitev naziva mojster opraviti vse (štiri) izpitne enote mojstrskega izpita.