Ime kvalifikacije Mesarski mojster/mesarska mojstricaDodaj v primerjalnik [1]
Tip kvalifikacije Mojster
Vrsta kvalifikacije Izobrazba
Vrsta izobraževanja Srednje strokovno izobraževanje
Vstopni pogoji

Izpolnjevanje enega izmed naslednjih pogojev:

  • kandidat je pridobil srednjo poklicno izobrazbo (katerekoli smeri) in ima vsaj tri leta izkušenj s strokovnega področja,
  • kandidat je pridobil srednjo strokovno izobrazbo (katerekoli smeri) in ima vsaj dve leti izkušenj s strokovnega področja,
  • kandidat je pridobil višjo ali visoko strokovno izobrazbo (katerekoli smeri) in ima vsaj eno leto izkušenj s strokovnega področja.
ISCED področje ISCED področje
Tehnika, proizvodne tehnologije in gradbeništvo
ISCED podpodročje isced podpodročje živilska tehnologija
Raven kvalifikacije

SOK 5
EOK 4

           Kandidat/ka je zmožen/zmožna:

  • odgovorno načrtovati, organizirati in nadzirati delovne procese zaposlenih ter letni načrt v poslovni enoti;
  • odgovorno in ekonomično uporabljati pripomočke, materiale, energijo in čas pri izvajanju storitev poslovne enote;
  • sprejeti  in prepoznati  kakovost mesnih polovic in poskrbeti za pravilno hlajenje in zamrzovanje ter skladiščenje;
  • razsekati, izkoščevati, obdelati in kategorizirati meso;
  • izdelati presne mesnine/mesne pripravke, izdelke iz osnovnih mesnih kosov, presne mesnine, sušene in sterilizirane mesne izdelke;
  • razvijati nove mesne izdelke;
  • ohlajati, hladiti in zamrzovati mesne izdelke;
  • skladiščiti in pakirati meso in  mesne izdelke ter jih prodati;
  • organizirati in voditi sodelavce v svoji poslovni enoti ob upoštevanju predpisov s področja delovnopravne zakonodaje, pravil timskega dela in veščin vodenja;
  • komunicirati s sodelavci in poslovnimi partnerji na področju mesarstva ob upoštevanju načel uspešne poslovne komunikacije in bontona ter z uporabo sodobne informacijsko-komunikacijske tehnologije;
  • celovito in odgovorno voditi in spremljati izvajanje predpisov in standardov glede varnosti in zdravja pri delu ter okoljevarstvenih načel v svoji poslovni enoti;
  • nadzorovati procese dela v svoji poslovni enoti za doseganje standardov kakovosti in izvajati ukrepe za izboljševanje kakovosti skladno s standardi kakovosti in strategijo mesarske  poslovne enote;
  • zagotavljati rentabilnost poslovanja poslovne enote v sodelovanju z drugimi službami ob upoštevanju zakonitosti poslovnega okolja in predpisov s finančno-ekonomskega področja;
  • načrtovati in izvajati praktično usposabljanje dijakov in uvajanje novih sodelavcev v podjetju (vsebinsko, metodično, didaktično in tehnično).

So člani izpitnih odborov za vsako izpitno enoto posebej. Imenuje jih minister, pristojen za šolstvo. Imenovanje se lahko obnovi vsaka 4 leta.

Kandidat opravlja mojstrski izpit, ki vsebuje 4 enote:

  • praktični del,
  • strokovno teoretični del,
  • poslovodno ekonomski del,
  • pedagoško andragoški del.

Kandidat mora za pridobitev naziva mojster opraviti vse (štiri) izpitne enote mojstrskega izpita.

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije

URL