Ime kvalifikacije | Mesarski mojster/mesarska mojstricaDodaj v primerjalnik [1] |
---|---|
Tip kvalifikacije | Mojster |
Vrsta kvalifikacije | Izobrazba |
Vrsta izobraževanja | Srednje strokovno izobraževanje |
Vstopni pogoji |
Izpolnjevanje enega izmed naslednjih pogojev:
|
ISCED področje |
Tehnika, proizvodne tehnologije in gradbeništvo
|
ISCED podpodročje | |
Raven kvalifikacije |
SOK 5 |
Kandidat/ka je zmožen/zmožna:
- odgovorno načrtovati, organizirati in nadzirati delovne procese zaposlenih ter letni načrt v poslovni enoti;
- odgovorno in ekonomično uporabljati pripomočke, materiale, energijo in čas pri izvajanju storitev poslovne enote;
- sprejeti in prepoznati kakovost mesnih polovic in poskrbeti za pravilno hlajenje in zamrzovanje ter skladiščenje;
- razsekati, izkoščevati, obdelati in kategorizirati meso;
- izdelati presne mesnine/mesne pripravke, izdelke iz osnovnih mesnih kosov, presne mesnine, sušene in sterilizirane mesne izdelke;
- razvijati nove mesne izdelke;
- ohlajati, hladiti in zamrzovati mesne izdelke;
- skladiščiti in pakirati meso in mesne izdelke ter jih prodati;
- organizirati in voditi sodelavce v svoji poslovni enoti ob upoštevanju predpisov s področja delovnopravne zakonodaje, pravil timskega dela in veščin vodenja;
- komunicirati s sodelavci in poslovnimi partnerji na področju mesarstva ob upoštevanju načel uspešne poslovne komunikacije in bontona ter z uporabo sodobne informacijsko-komunikacijske tehnologije;
- celovito in odgovorno voditi in spremljati izvajanje predpisov in standardov glede varnosti in zdravja pri delu ter okoljevarstvenih načel v svoji poslovni enoti;
- nadzorovati procese dela v svoji poslovni enoti za doseganje standardov kakovosti in izvajati ukrepe za izboljševanje kakovosti skladno s standardi kakovosti in strategijo mesarske poslovne enote;
- zagotavljati rentabilnost poslovanja poslovne enote v sodelovanju z drugimi službami ob upoštevanju zakonitosti poslovnega okolja in predpisov s finančno-ekonomskega področja;
- načrtovati in izvajati praktično usposabljanje dijakov in uvajanje novih sodelavcev v podjetju (vsebinsko, metodično, didaktično in tehnično).
So člani izpitnih odborov za vsako izpitno enoto posebej. Imenuje jih minister, pristojen za šolstvo. Imenovanje se lahko obnovi vsaka 4 leta.
Kandidat opravlja mojstrski izpit, ki vsebuje 4 enote:
- praktični del,
- strokovno teoretični del,
- poslovodno ekonomski del,
- pedagoško andragoški del.
Kandidat mora za pridobitev naziva mojster opraviti vse (štiri) izpitne enote mojstrskega izpita.