Ime kvalifikacije | Mesarski mojster/mesarska mojstricaDodaj v primerjalnik [1] |
---|---|
Tip kvalifikacije | Mojster |
Vrsta kvalifikacije | Izobrazba |
Vrsta izobraževanja | Srednje strokovno izobraževanje |
Vstopni pogoji |
Izpolnjevanje enega izmed naslednjih pogojev:
|
ISCED področje |
Tehnika, proizvodne tehnologije in gradbeništvo
|
ISCED podpodročje | |
Raven kvalifikacije |
SOK 5 |
Mojster:
- opravlja strokovna dela mesarja na mojstrskem nivoju (nakupuje klavno živino in perutnino in jo transportira, vrši zakol, izdeluje različne polproizvode in mesne izdelke ter jih prodaja),
- vodi poslovanje obratovalnice,
- pripravlja in vodi strategijo razvoja obratovalnice,
- obvlada metode in tehnike za zagotavljanje kakovosti izdelkov,
- obvlada tehnologijo, ki vodi k višji produktivnosti in optimiranju stroškov,
- ugotavlja tržne razmere,
- izdeluje kalkulacije in predračune,
- določa tehnološko pripravo dela,
- obvladuje vodenje delovnega procesa,
- zaposluje delavce in planira njihov razvoj,
- usposablja vajence in zna nanje prenašati znanje in spretnosti,
- izvaja predpise s pomočjo varstva pri delu, zdravstvenega varstva, ekologije ipd.,
- motivira sodelavce za delo in razvija ustvarjalno klimo.
So člani izpitnih odborov za vsako izpitno enoto posebej. Imenuje jih minister, pristojen za šolstvo. Imenovanje se lahko obnovi vsaka 4 leta.
Kandidat opravlja mojstrski izpit, ki vsebuje 4 enote:
- praktični del,
- strokovno teoretični del,
- poslovodno ekonomski del,
- pedagoško andragoški del.
Kandidat mora za pridobitev naziva mojster opraviti vse (štiri) izpitne enote mojstrskega izpita.