Ime kvalifikacije | Magister varne prehrane/magistrica varne prehraneDodaj v primerjalnik [1] |
---|---|
Tip kvalifikacije | Diploma druge stopnje |
Vrsta kvalifikacije | Izobrazba |
Vrsta izobraževanja | Magistrsko izobraževanje |
Trajanje izobraževanja |
2 leti
|
Kreditne točke | 120 kreditnih točk |
Vstopni pogoji |
|
ISCED področje |
Kmetijstvo, gozdarstvo, ribištvo in veterinarstvo
|
ISCED podpodročje | |
Raven kvalifikacije |
SOK 8 |
- konceptualno mišljenje in pravilno implementacijo v aplikacijo temeljnih znanj s področja znanstvenih dognanj in laboratorijskih metod,
- izgradnjo pozitivne samopodobe,
- poznavanje metodologij za spodbujanje iniciativnosti, vztrajnosti ter čustvene stabilnosti,
- iskanje informacij in znanja o varni hrani v prehrambni verigi ter vplivu na zdravje potrošnika,
- obvladovanje laboratorijskih metod in orodij, potrebnih za celovit pristop k varnosti hrane v prehrambni verigi,
- spodbujanje k timskemu delu in sodelovanju,
- usmerjanje na uporabnika,
- razvijanje komunikativnosti tveganja v nacionalnem in mednarodnem okolju,
- komunikacije z javnostmi, tudi v kriznih razmerah,
- sprejemanje odločitev in prilagoditev spreminjajočim se potrebam,
- izrabo in koordinacijo virov,
- predvidevanje in planiranje,
- razumevanje, analizo, evalvacijo in preprečevanje nihanj v kakovosti in varnosti prehrambnih surovin ter izdelkov in določanje potencialnih dejavnikov tveganja za potrošnika in pridelovalca oziroma predelovalca, ki so lahko vključeni v novih načinih pridelave hrane, produkcijskih tehnologijah in procesiranju,
- poznavanje metodologij in metod, potrebnih za ustvarjalno reševanje problemov zagotavljanja varne hrane v prehrambni verigi,
- zagotavljanje kakovosti, urejenosti in natančnosti,
- preučevanje etične razsežnosti in obravnavo teorij morale v zagotavljanju varne hrane v prehrambni verigi,
- veščine in spretnosti v uporabi znanja na področju varnosti hrane v prehrambni verige,
- razumevanje in uporabo metod kritične analize v reševanju konkretnih delovnih problemov,
- razvoj HACCP v celotni prehrambni verigi,
- napredna znanja iz prehrane za zdravje,
- razumevanje interakcij med pridelavo hrane, predelavo hrane, okoljem in zdravjem človeka,
- uspešno komuniciranje z javnostmi in menedžmenta tveganja.
Uspeh na izpitu se ocenjuje z ocenami: 10 (odlično); 9 (prav dobro: nadpovprečno znanje, vendar z nekaj napakami); 8 (prav dobro: solidni rezultati); 7 (dobro); 6 (zadostno: znanje ustreza minimalnim kriterijem); 5–1 (nezadostno). Kandidat uspešno opravi izpit, če dobi oceno od zadostno (6) do odlično (10).
Študent se lahko vpiše v višji letnik, če je do izteka študijskega leta opravil vse obveznosti za vpis v višji letnik, določene s študijskim programom.
Doktorski študijski programi 3. stopnje (SOK: raven 10)
Za dokončanje študija mora študent opraviti vse s študijskim programom predpisane obveznosti.
Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede, Medicinska fakulteta
URL