Ime kvalifikacije Magister mikrobiologije/magistrica mikrobiologijeDodaj v primerjalnik [1]
Tip kvalifikacije Diploma druge stopnje
Vrsta kvalifikacije Izobrazba
Vrsta izobraževanja Magistrsko izobraževanje
Trajanje izobraževanja
2 leti
Kreditne točke 120 kreditnih točk
Vstopni pogoji
  • Zaključen študijski program prve stopnje Mikrobiologija ali primerljiv študijski program prve stopnje s področja mikrobiologije na fakultetah v Sloveniji ali v tujini ali
  • zaključen študijski program prve stopnje ostalih področij fakultet iz Slovenije ali tujine, če kandidat dodatno opravi 10 - 60 kreditnih točk iz nabora predmetov univerzitetnega študijskega programa prve stopnje Mikrobiologija; te obveznosti se določijo glede na različnost strokovnega področja in jih za vsakega posameznika posebej določi pristojna študijska komisija, kandidat mora te dodatne izpite opraviti pred vpisom v magistrski študij ali
  • zaključen star visokošolski strokovni študijski program s področja mikrobiologije na fakultetah v Sloveniji ali v tujini ali
  • zaključen star visokošolski strokovni študijski program ostalih področij, če kandidat dodatno opravi 10 - 60 kreditnih točk iz nabora predmetov univerzitetnega prvostopenjskega študijskega programa Mikrobiologija; te obveznosti se določijo glede na različnost strokovnega področja in jih za vsakega posameznika posebej določi pristojna študijska komisija, kandidat mora te dodatne izpite opraviti pred vpisom v magistrski študij.
ISCED področje ISCED področje
Naravoslovje, matematika in statistika
ISCED podpodročje isced podpodročje biologija
Raven kvalifikacije

SOK 8
EOK 7
Druga stopnja

Imetnik/imetnica kvalifikacije je zmožen/zmožna:

(splošne kompetence)

  • obvladanja komunikacijskih spretnosti (pisnih in verbalnih),
  • uporabe sodobnih informacijskih virov,
  • timskega dela,
  • kritične ocene hipotez, jih izraziti in preveriti v laboratoriju,
  • učinkovite organizacije svojega časa,
  • zavedanja pomena odgovornega obnašanja na delovnem mestu,
  • dela znotraj heterogenih skupin,

(predmetnospecifične kompetence)

  • razumevanja pomena mikrobiologije, pozitivnih in negativnih vplivov mikrobov v ekologiji, mikrobni biotehnologiji in medicinsko sanitarni mikrobiologiji,
  • razumevanja organizacije in delovanja strukturnih komponent mikrobne celice in virusa,
  • razumevanja poteka bioloških procesov pri mikroorganizmih (metabolizma, transporta, celičnega cikla, signaliziranja, odzivov na stresne dejavnike okolja, uravnavanja izrašanja genov, proteinov in uravnavanja encimskih aktivnosti na molekularni ravni),
  • razumevanja ekoloških procesov, kjer sodelujejo mikrobi,
  • samostojnega in kritičnega vrednotenja strokovne in znanstvene literature na različnih področjih mikrobiologije,
  • poznavanja principov znanstvenega dela,
  • samostojnega zasnovanja mikrobioloških eksperimentov,
  • reševanja kompleksnejših vprašanj s področja molekularne mikrobiologije (npr. kvantifikacija ekspresije genov, mutageneza, vrednotenje regulatornih regij z bioinformacijskimi orodji) s pomočjo eksperimentalnega pristopa in informacijskih virov,
  • poznavanja teoretičnih in praktičnih osnov ključnih metodologij, ki se uporabljajo v mikrobni biokemiji,
  • razumevanja osnov modeliranja in izvedbe enostavnejših simulacij,
  • vodenja dnevnika raziskovalnega dela, priprave laboratorijskega poročila in zaključnega poročila in tudi ustnega poročanja o svojem delu,
  • poznavanja poglobljenega znanja dobre laboratorijske prakse,
  • poiskati pomembne informacije ter o njih poročati v pisni in ustni obliki,
  • poznavanja fizikalno kemijskih lastnosti različnih ekosistemov in vloge mikroorganizmov v različnih ekosistemih (tla, voda, sedimenti prebavila) na poglobljeni ravni,
  • poznavanja glavnih biogeokemijskih procesov in vplivov mikroba na kroženje snovi in globalne spremembe na Zemlji,
  • obvladanja znanja o razširjenosti, aktivnosti in pomenu talnih mikroorganizmov za ohranjanje kvalitete tal,
  • sledenja in uravnavanja biogenih procesov v tleh,
  • obvladanja znanj o razširjenosti, aktivnosti, interakcijah in pomenu mikroorganizmov v kopenskih, vodnih in morskih ekosistemih,
  • ovrednotenja mikrobne onesnaženosti voda in se zaveda problematike izpustov GSO v okolje,
  • poznavanja biološke evolucijske teorije in osnov populacijske genetike,
  • poznavanja molekulske osnove variabilnosti živih bitij, molekularne filogenije in evolucije genov, genskih družin in genomov,
  • uporabe klasičnih metod v mikrobni ekologiji: vzorčenja, spremljanja metabolnih aktivnosti mikroorganizmov, ugotavljanja števila in izolacije mikroorganizmov iz kompleksnih okoljskih vzorcev,
  • poznavanja metod molekularne mikrobne ekologije kot so izolacija DNA iz okoljskih vzorcev, kloniranje, sekvenciranje, bioinformatski pristopi za filogenetsko uvrščanje in ugotavljanje pestrosti mikroorganizmov v različnih ekosistemih, spremljanje izražanja genov v okolju in v čistih kulturah, in sicer na poglobljeni ravni,
  • poznavanja ključnih biotehnoloških procesov, poznavanja in uporabe biotehnološko pomembnih mikroorganizmov v agroživilstvu, farmaciji in naravovarstveni biotehnologiji,
  • obvladanja osnovnega znanja ravnanja z opremo in napravami pri obvladovanju sodobnih biotehnoloških postopkov v industriji in naravovarstveni biotehnologiji,
  • razumevanja načinov pridobivanja primarnih in sekundarnih metabolitov ter proizvodnje heterolognih bioloških učinkovin z mikroorganizmi,
  • spremljanja mikrobioloških dogajanj na poti hrane od pridelave, predelave do potrošnika,
  • sodelovanja pri reševanju okoljskih problemov z biotehnološkimi postopki,
  • poznavanja etičnih dilem pri uporabi biotehnoloških postopkov,
  • poznavanja različnih tehnologij in sistemov za pripravo protiteles v medicinski diagnostiki in terapiji,
  • razumevanja in obvladovanja elementov varnosti v biotehnološki proizvodnji,
  • poznavanja temeljnih načel in terminologije ekonomike in podjetništva,
  • obvladanja osnovnih znanj iz anatomije, fiziologije in patofiziologije človeka s poudarkom na nalezljivih boleznih,
  • poznavanja in razumevanja mehanizmov patogeneze, ki privedejo do viroz, bakterioz, mikoz in parazitoz in načinov širjenja teh infekcijskih bolezni na poglobljenem nivoju,
  • razumevanja delovanja protimikrobnih sredstev in ukrepov za preprečevanje okužb s patogenimi mikrobi,
  • poznavanja laboratorijske diagnostike v medicinski bakteriologiji, mikologiji, parazitologiji, virologiji,
  • poznavanja pojavljanja, gibanja in porazdelitve bolezni v populaciji,
  • obvladanja znanj o oblikah in načinih izvedbe epidemioloških raziskav ter o epidemiološki statistiki,
  • poznavanja sanitarnih vidikov mikrobiologije in njenega pomena za kakovost življenja,
  • poznavanja principov varnega dela v kliničnih in sanitarnih laboratorijih,
  • poznavanja principov HACCP‐a, nadzora nad zagotavljanjem kakovostnega in varnega dela v prehrambenih obratih in laboratorijih,
  • poznavanja problemov z GSO.

Uspeh na izpitu se ocenjuje z ocenami: 10 (odlično); 9 (prav dobro: nadpovprečno znanje, vendar z nekaj napakami); 8 (prav dobro: solidni rezultati); 7 (dobro); 6 (zadostno: znanje ustreza minimalnim kriterijem); 5–1 (nezadostno). Kandidat uspešno opravi izpit, če dobi oceno od zadostno (6) do odlično (10).

Študent se lahko vpiše v višji letnik, če je do izteka študijskega leta opravil vse z učnimi načrti predpisane obveznosti in je zbral 60 kreditnih točk.

Doktorski študijski programi 3. stopnje (SOK, raven 10) 

Študent konča študij, ko opravi vse predpisane obveznosti v obsegu 120 kreditnih točk.

Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta

URL