Ime kvalifikacije | Magister mikrobiologije/magistrica mikrobiologijeDodaj v primerjalnik [1] |
---|---|
Tip kvalifikacije | Diploma druge stopnje |
Vrsta kvalifikacije | Izobrazba |
Vrsta izobraževanja | Magistrsko izobraževanje |
Trajanje izobraževanja |
2 leti
|
Kreditne točke | 120 kreditnih točk |
Vstopni pogoji |
|
ISCED področje |
Naravoslovje, matematika in statistika
|
ISCED podpodročje | |
Raven kvalifikacije |
SOK 8 |
Imetnik/imetnica kvalifikacije je zmožen/zmožna:
(splošne kompetence)
- obvladanja komunikacijskih spretnosti (pisnih in verbalnih),
- uporabe sodobnih informacijskih virov,
- timskega dela,
- kritične ocene hipotez, jih izraziti in preveriti v laboratoriju,
- učinkovite organizacije svojega časa,
- zavedanja pomena odgovornega obnašanja na delovnem mestu,
- dela znotraj heterogenih skupin,
(predmetnospecifične kompetence)
- razumevanja pomena mikrobiologije, pozitivnih in negativnih vplivov mikrobov v ekologiji, mikrobni biotehnologiji in medicinsko sanitarni mikrobiologiji,
- razumevanja organizacije in delovanja strukturnih komponent mikrobne celice in virusa,
- razumevanja poteka bioloških procesov pri mikroorganizmih (metabolizma, transporta, celičnega cikla, signaliziranja, odzivov na stresne dejavnike okolja, uravnavanja izrašanja genov, proteinov in uravnavanja encimskih aktivnosti na molekularni ravni),
- razumevanja ekoloških procesov, kjer sodelujejo mikrobi,
- samostojnega in kritičnega vrednotenja strokovne in znanstvene literature na različnih področjih mikrobiologije,
- poznavanja principov znanstvenega dela,
- samostojnega zasnovanja mikrobioloških eksperimentov,
- reševanja kompleksnejših vprašanj s področja molekularne mikrobiologije (npr. kvantifikacija ekspresije genov, mutageneza, vrednotenje regulatornih regij z bioinformacijskimi orodji) s pomočjo eksperimentalnega pristopa in informacijskih virov,
- poznavanja teoretičnih in praktičnih osnov ključnih metodologij, ki se uporabljajo v mikrobni biokemiji,
- razumevanja osnov modeliranja in izvedbe enostavnejših simulacij,
- vodenja dnevnika raziskovalnega dela, priprave laboratorijskega poročila in zaključnega poročila in tudi ustnega poročanja o svojem delu,
- poznavanja poglobljenega znanja dobre laboratorijske prakse,
- poiskati pomembne informacije ter o njih poročati v pisni in ustni obliki,
- poznavanja fizikalno kemijskih lastnosti različnih ekosistemov in vloge mikroorganizmov v različnih ekosistemih (tla, voda, sedimenti prebavila) na poglobljeni ravni,
- poznavanja glavnih biogeokemijskih procesov in vplivov mikroba na kroženje snovi in globalne spremembe na Zemlji,
- obvladanja znanja o razširjenosti, aktivnosti in pomenu talnih mikroorganizmov za ohranjanje kvalitete tal,
- sledenja in uravnavanja biogenih procesov v tleh,
- obvladanja znanj o razširjenosti, aktivnosti, interakcijah in pomenu mikroorganizmov v kopenskih, vodnih in morskih ekosistemih,
- ovrednotenja mikrobne onesnaženosti voda in se zaveda problematike izpustov GSO v okolje,
- poznavanja biološke evolucijske teorije in osnov populacijske genetike,
- poznavanja molekulske osnove variabilnosti živih bitij, molekularne filogenije in evolucije genov, genskih družin in genomov,
- uporabe klasičnih metod v mikrobni ekologiji: vzorčenja, spremljanja metabolnih aktivnosti mikroorganizmov, ugotavljanja števila in izolacije mikroorganizmov iz kompleksnih okoljskih vzorcev,
- poznavanja metod molekularne mikrobne ekologije kot so izolacija DNA iz okoljskih vzorcev, kloniranje, sekvenciranje, bioinformatski pristopi za filogenetsko uvrščanje in ugotavljanje pestrosti mikroorganizmov v različnih ekosistemih, spremljanje izražanja genov v okolju in v čistih kulturah, in sicer na poglobljeni ravni,
- poznavanja ključnih biotehnoloških procesov, poznavanja in uporabe biotehnološko pomembnih mikroorganizmov v agroživilstvu, farmaciji in naravovarstveni biotehnologiji,
- obvladanja osnovnega znanja ravnanja z opremo in napravami pri obvladovanju sodobnih biotehnoloških postopkov v industriji in naravovarstveni biotehnologiji,
- razumevanja načinov pridobivanja primarnih in sekundarnih metabolitov ter proizvodnje heterolognih bioloških učinkovin z mikroorganizmi,
- spremljanja mikrobioloških dogajanj na poti hrane od pridelave, predelave do potrošnika,
- sodelovanja pri reševanju okoljskih problemov z biotehnološkimi postopki,
- poznavanja etičnih dilem pri uporabi biotehnoloških postopkov,
- poznavanja različnih tehnologij in sistemov za pripravo protiteles v medicinski diagnostiki in terapiji,
- razumevanja in obvladovanja elementov varnosti v biotehnološki proizvodnji,
- poznavanja temeljnih načel in terminologije ekonomike in podjetništva,
- obvladanja osnovnih znanj iz anatomije, fiziologije in patofiziologije človeka s poudarkom na nalezljivih boleznih,
- poznavanja in razumevanja mehanizmov patogeneze, ki privedejo do viroz, bakterioz, mikoz in parazitoz in načinov širjenja teh infekcijskih bolezni na poglobljenem nivoju,
- razumevanja delovanja protimikrobnih sredstev in ukrepov za preprečevanje okužb s patogenimi mikrobi,
- poznavanja laboratorijske diagnostike v medicinski bakteriologiji, mikologiji, parazitologiji, virologiji,
- poznavanja pojavljanja, gibanja in porazdelitve bolezni v populaciji,
- obvladanja znanj o oblikah in načinih izvedbe epidemioloških raziskav ter o epidemiološki statistiki,
- poznavanja sanitarnih vidikov mikrobiologije in njenega pomena za kakovost življenja,
- poznavanja principov varnega dela v kliničnih in sanitarnih laboratorijih,
- poznavanja principov HACCP‐a, nadzora nad zagotavljanjem kakovostnega in varnega dela v prehrambenih obratih in laboratorijih,
- poznavanja problemov z GSO.
Uspeh na izpitu se ocenjuje z ocenami: 10 (odlično); 9 (prav dobro: nadpovprečno znanje, vendar z nekaj napakami); 8 (prav dobro: solidni rezultati); 7 (dobro); 6 (zadostno: znanje ustreza minimalnim kriterijem); 5–1 (nezadostno). Kandidat uspešno opravi izpit, če dobi oceno od zadostno (6) do odlično (10).
Študent se lahko vpiše v višji letnik, če je do izteka študijskega leta opravil vse z učnimi načrti predpisane obveznosti in je zbral 60 kreditnih točk.
Doktorski študijski programi 3. stopnje (SOK, raven 10)
Študent konča študij, ko opravi vse predpisane obveznosti v obsegu 120 kreditnih točk.