Ime kvalifikacije Magister kmetijstva/magistrica kmetijstvaDodaj v primerjalnik [1]
Tip kvalifikacije Diploma druge stopnje
Vrsta kvalifikacije Izobrazba
Vrsta izobraževanja Magistrsko izobraževanje
Trajanje izobraževanja
2 leti
Kreditne točke 120 kreditnih točk
Vstopni pogoji
  • Študijski program 1. stopnje s strokovnih področij kmetijstva ali
  • študijski program 1. stopnje s strokovnih področij biologija, kemija, biotehniške, tehniške, medicinske in ekonomske vede, če je kandidat pred vpisom v študijski program opravil študijske obveznosti, bistvene za nadaljevanje študija, v obsegu 30 KT, ki jih pridobi z izpolnitvijo obveznosti pri naslednjih predmetih iz univerzitetnega študijskega programa Kmetijstvo: Sadjarstvo, Vinogradništvo, Vrtnarstvo, Kmetijska tehnika, Reja domačih živali I in Genetika ali
  • visokošolski strokovni študijski program, sprejet pred 11. 6. 2004, s strokovnih področij kmetijstva ali
  • visokošolski strokovni študijski program, sprejet pred 11. 6. 2004, s strokovnih področij biologija, kemija, biotehniške, tehniške, medicinske in ekonomske vede, če je kandidat pred vpisom v študijski program opravil študijske obveznosti, bistvene za nadaljevanje študija, v obsegu 30 KT, ki jih pridobi z izpolnitvijo obveznosti pri naslednjih predmetih iz univerzitetnega študijskega programa Kmetijstvo: Sadjarstvo, Vinogradništvo, Vrtnarstvo, Kmetijska tehnika, Reja domačih živali I in Genetika.
ISCED področje ISCED področje
Kmetijstvo, gozdarstvo, ribištvo in veterinarstvo
ISCED podpodročje isced podpodročje interdisciplinarne izobraževalne aktivnosti/izidi, pretežno kmetijstvo, gozdarstvo, ribištvo in veterinarstvo
Raven kvalifikacije

SOK 8
EOK 7
Druga stopnja

Imetnik/imetnica kvalifikacije je usposobljen/-a za:
(splošne kompetence)
  • splošno obvladanje raziskovalnih metod, postopkov in procesov v kmetijstvu,
  • kritično presojo uporabljenih teoretičnih izsledkov v praksi,
  • kritično ovrednotenje uporabnosti eksaktnih znanstvenih metod in njihovih rezultatov,
  • analizo, sintezo in predvidevanje posledic reševanja problemov, razvoj kritične in samokritične presoje,
  • koherentno obvladanje temeljnega znanja, povezovanje znanja z različnih področij in njihovo aplikacijo,
  • avtonomnost v raziskovalnem in strokovnem delu,
  • razvoj komunikacijskih sposobnosti in spretnosti, posebej komunikacije v mednarodnem okolju,
  • etično refleksijo in zavezanost profesionalni etiki,
  • kooperativnost, delo v skupini (in v mednarodnem okolju),
  • vključevanje organizacijskih znanj v podporo uspešnih poslovnih odločitev,
  • analizo, vrednotenje in dokumentiranje različnih tehnoloških rešitev,
  • načrtovanje, izvajanje in nadzor tehnoloških odločitev,
(predmetno specifične kompetence)
  • izvajanje raziskovalnega dela,
  • razvoj novih tehnologij varstva rastlin pred škodljivimi organizmi in izdelavo strokovnih ekspertiz pri ekoloških študijah za razvijanje zakonodaje, povezane s kmetijsko pridelavo,
  • razumevanje temeljne discipline Biosistemsko inženirstvo ter njene povezanosti s poddisciplinami: Strojništvo, Gradiva, Obdelava materiala … kot tudi s sorodnimi disciplinami: GPS, GIS, Informatika, Avtomatizacija proizvodnih procesov, Vizualizacija bioloških procesov …,
  • reševanje konkretnih problemov s področja biosistemskega inženirstva z uporabo znanstvenih metod in postopkov,
  • poznavanje, razumevanje zgodovinskega razvoja biosistemskega inženirstva,
  • umeščanje novih informacij in interpretacij v kontekst biosistemskega inženirstva,
  • poznavanje in razumevanje ključnih problemov v raziskovalnem in razvojnem področju pridelovanja okrasnih rastlin, zelenjadnic in poljščin, namenjenih predvsem za pridelovanje hrane in humano potrošnjo,
  • trženje okrasnih rastlin, zelenjadnic in alternativnih poljščin,
  • samostojno, ustvarjalno in profesionalno reševanje zahtevnih tehnološko razvojnih problemov v sadjarstvu in vinogradništvu,
  • samostojno koordiniranje zahtevnih tehnoloških projektov v sadjarstvu in vinogradništvu,
  • prenašanje teoretičnih izsledkov v sadjarsko in vinogradniško prakso,
  • samostojno iskanje optimalnih rešitev problemov na svojem strokovnem področju z analiziranjem stanja, povezovanjem teorije in prakse,
  • obvladanje raziskovalnih pristopov in posebnosti raziskovanja v ekološkem kmetijstvu,
  • etičnost in zavezanost profesionalni etiki, 
  • znanja s področij metodologij znanstvenega raziskovalnega dela, statističnih in biometričnih metod pri raziskovalnem delu, informatike ter projektnega menedžmenta,
  • analitično, kritično in samostojno reševanje problemov na področju živinoreje,
  • vodenje dela in povezovanje znanj s področja živinoreje s širšim kmetijstvom kot gospodarsko panogo,
  • odgovorno delo z živalmi upoštevajoč vse zakonske in etične kriterije.

Uspeh na izpitu se ocenjuje z ocenami: 10 (odlično); 9 (prav dobro: nadpovprečno znanje, vendar z nekaj napakami); 8 (prav dobro: solidni rezultati); 7 (dobro); 6 (zadostno: znanje ustreza minimalnim kriterijem); 5–1 (nezadostno). Kandidat uspešno opravi izpit, če dobi oceno od zadostno (6) do odlično (10). 
 

Za napredovanje v 2. letnik mora študent opraviti študijske obveznosti v obsegu 45 KT iz 1. letnika.

Doktorski študijski programi 3. stopnje (SOK: raven 10)

Študent konča študij, ko opravi vse s študijskim programom predpisane obveznosti, napiše in uspešno zagovarja magistrsko delo ter tako zbere skupno vsaj 120 KT.

Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede

URL