Ime kvalifikacije | Magister inženir živilstva/magistrica inženirka živilstvaDodaj v primerjalnik [1] |
---|---|
Tip kvalifikacije | Diploma druge stopnje |
Vrsta kvalifikacije | Izobrazba |
Vrsta izobraževanja | Magistrsko izobraževanje |
Trajanje izobraževanja |
2 leti
|
Kreditne točke | 120 kreditnih točk |
Vstopni pogoji |
|
ISCED področje |
Tehnika, proizvodne tehnologije in gradbeništvo
|
ISCED podpodročje | |
Raven kvalifikacije |
SOK 8 |
- temeljno naravoslovno in biotehniško znanje,
- delo v interdisciplinarnem timu,
- strokovno znanje, pridobljeno s študijem teoretičnih in praktičnih primerov,
- koherentno uporabo pridobljenega znanja v praksi,
- raziskovanje in intuicijo,
- prenos, kritično presojo in uporabo teoretičnega znanja v praksi in reševanje problemov, zlasti z iskanjem novih virov znanja, s sposobnostjo interdisciplinarnega dela in z uporabo znanstvenih metod.
- generiranje novih idej,
- reševanje problemov in sprejemanje odločitev v praksi,
- sprejemanje odločitev v kompleksnih in nepredvidljivih situacijah,
- komunikacijska odprtost, obvladovanje informacijskih tehnologij,
- vseživljenjsko učenje,
- posredovanje različnih miselnih konceptov,
- samostojnost ter samokritičnost,
- profesionalno etično odgovornost,
(predmetno specifične kompetence)
- za naravoslovno mišljenje,
- poglobljena teoretična in praktična znanja iz specifičnih vsebin kemije, biokemije, mikrobiologije in senzorike živil, dobro obvladovanje vseh analitičnih metod, potrebnih v kontroli živil, numeričnih metod in načrtovanja procesnega inženirstva,
- podrobna znanja o surovinah za živilsko industrijo, tehnoloških procesih proizvodnje vseh pomembnih skupin živil, metodah konzerviranja, skladiščenja, procesni kontroli proizvodnje in končni kontroli kakovosti, o specialni mikrobiologiji živil in mikrobiološki analizi, senzorični analizi, varnosti, toksikologiji in kontaminaciji živil in o zakonodaji, ki vsa ta področja ureja,
- razširjena inženirska znanja: o prenosu snovi in energije v različnih procesih obdelave živil, o tehnoloških procesih hlajenja, zmrzovanja, termične obdelave, dehidracije, koncentriranja, obsevanja in pakiranja živilskih izdelkov; o projektiranju tehnoloških procesov in linij; o upravljanju s kakovostjo s težiščem na higieni in varnosti hrane (HACCP), o kreiranju in razvoju novih izdelkov, o odpadnih vodah oziroma okoljskem menedžmentu v živilstvu in o dobri proizvodni praksi (GMP),
- znanstveno poglobljen vpogled v nove tehnike in tehnologije na področju živilskega inženirstva (uporaba visokega tlaka, ultrazvoka, mikrovalov; nanotehnologija; nova živila, gensko spremenjena hrana, funkcionalna živila, ekološka in avtohtona živila),
- načrtovanje, projektiranje, vodenje in upravljanje z novimi tehnološkimi procesi ter znanja iz ekonomike poslovanja, podjetništva in upravljanja,
- raziskovalno delo, za delo v kontrolno-analitičnih laboratorijih in inšpekcijskih službah.
- razumevanje in uporabo tekoče znanstvene in strokovne literature.
Uspeh na izpitu se ocenjuje z ocenami: 10 (odlično); 9 (prav dobro: nadpovprečno znanje, vendar z nekaj napakami); 8 (prav dobro: solidni rezultati); 7 (dobro); 6 (zadostno: znanje ustreza minimalnim kriterijem); 5–1 (nezadostno). Kandidat uspešno opravi izpit, če dobi oceno od zadostno (6) do odlično (10).
Študent se lahko vpiše v višji letnik, če je do izteka študijskega leta opravil vse z učnimi načrti predpisane obveznosti in dosegel najmanj 48 KT.
Doktorski študijski programi 3. stopnje (SOK: raven 10)
Študent konča študij, ko uspešno zaključi (opravi) vse s študijskim programom predpisane obveznosti v obsegu 120 KT. Študent mora izdelati magistrsko nalogo, ki mora biti pozitivno ocenjena in ki jo mora uspešno javno predstaviti in zagovarjati.