Ime kvalifikacije Magister inženir kmetijstva/magistrica inženirka kmetijstvaDodaj v primerjalnik [1]
Tip kvalifikacije Diploma druge stopnje
Vrsta kvalifikacije Izobrazba
Vrsta izobraževanja Magistrsko izobraževanje
Trajanje izobraževanja
2 leti
Kreditne točke 120 kreditnih točk
Vstopni pogoji
  • Zaključen študijski program 1. stopnje z ustreznega strokovnega področja ali
  • zaključen študijski program 1. stopnje z drugih strokovnih področij, če kandidat pred vpisom opravi študijske obveznosti, ki so bistvene za nadaljevanje študija, ali
  • zaključen visokošolski strokovni študijski program, sprejet pred 11. 6. 2004, z ustreznega strokovnega področja ali
  • zaključen visokošolski strokovni študijski program, sprejet pred 11. 6. 2004, z drugih strokovnih področij, če kandidat opravi študijske obveznosti, ki so bistvene za nadaljevanje študija.
ISCED področje ISCED področje
Kmetijstvo, gozdarstvo, ribištvo in veterinarstvo
ISCED podpodročje isced podpodročje interdisciplinarne izobraževalne aktivnosti/izidi, pretežno kmetijstvo, gozdarstvo, ribištvo in veterinarstvo
Raven kvalifikacije

SOK 8
EOK 7
Druga stopnja

Imetnik/imetnica kvalifikacije je usposobljen/-a za:
(splošne kompetence)
  • celostni in poglobljen pogled na razvoj sodobnega sredozemskega kmetijstva z upoštevanjem načela trajnosti,
  • poglobljeno naravoslovno in strokovno znanje na področju trajnostne sredozemske pridelave in predelave,
  • analitsko reševanje problemov z uporabo različnih virov in interdisciplinarnim pristopom ter prenos znanj iz teorije v prakso,
  • avtonomnost za opravljanje raziskovalnega dela na področju naravoslovja in kmetijstva,
  • komunikacijo s poznavanjem uporabe sodobnih komunikacijskih sistemov,
  • kritično in samokritično presojo in oblikovanje samostojnih besedil (člankov, referatov, presoj, razprav …),
  • kritično preverjanje informacij in predvidevanje rešitev in posledic,
  • uporabo teoretskih in praktičnih raziskovalnih metod, različnih postopkov in tehnologij,
  • zavezanost etiki in razvit občutek profesionalnosti,
(predmetno specifične kompetence)
  • poglobljeno poznavanje rasti, razvoja in izvora sredozemskih kultur,
  • poglobljeno poznavanje specifičnih in ekoloških zahtev posameznih sredozemskih vrst,
  • poglobljena znanja možnosti izboljšav in vzgoje novih sort s ciljno usmerjenim žlahtnjenjem rastlin ter poglobljeno znanje metod v biotehnologiji,
  • poglobljeno poznavanje ekoloških principov pri reji živali,
  • poglobljeno poznavanje dejavnikov, ki vplivajo in usmerjajo rejo živali v sredozemskem prostoru vključno z visokogorsko rejo,
  • poglobljeno poznavanje avtohtonih pasem živali, selekcije in populacijske genetike živali,
  • načrtovanje predelave mleka v mlečne izdelke in predelave mesa,
  • načrtovanje razvoja tipičnega kmetijskega pridelka,
  • temeljito poznavanje elementov za načrtovanje in razvoj trajnostnega sredozemskega kmetijstva,
  • poglobljena znanja sledljivosti kmetijskih pridelkov in živil za zagotavljanje kakovosti,
  • poglobljena znanja ohranjanja genetske raznolikosti generativno in vegetativno razmnoževanih rastlin ter upravljanje z genskimi viri,
  • interdisciplinarno povezovanje znanj naravoslovnih področij,
  • poglobljeno znanje sodobnih biotehnoloških metod in klasičnih metod razmnoževanja kmetijskih rastlin,
  • poglobljeno znanje genetike kmetijskih rastlin, poznavanje sodobnih biotehnoloških metod za ciljno žlahtnjenje rastlin, ki so prilagojene za gojenje v specifičnem klimatu – Sredozemlju,
  • poglobljeno poznavanje specifičnosti in problematik sredozemskega ruralnega okolja,
  • umeščanje novih raziskovalnih, znanstvenih in strokovnih izsledkov, informacij ter interpretacij v kontekst temeljne agronomske discipline,
  • prepoznavanje in reševanje konkretnih problemov, ki se nanašajo na trajnostno pridelavo in predelavo z uporabo ustreznih znanstvenih metod in postopkov,
  • inovacije in razvoj novih tehnoloških postopkov v pridelovalnih procesih sredozemskih kultur ob upoštevanju posebnosti pridelovalnega okolja,
  • pridelovanje zdravih in sledljivih sredozemskih kultur,
  • razvoj veščin in spretnosti v uporabi znanj na strokovnem področju, obvladovanje metod pridelave v kmetijskem sektorju, predelavo, distribucijo in trženje pridelkov.

Uspeh na izpitu se ocenjuje z ocenami: 10 (odlično); 9 (prav dobro: nadpovprečno znanje, vendar z nekaj napakami); 8 (prav dobro: solidni rezultati); 7 (dobro); 6 (zadostno: znanje ustreza minimalnim kriterijem); 5–1 (nezadostno). Kandidat uspešno opravi izpit, če dobi oceno od zadostno (6) do odlično (10). 
 

Študent se lahko vpiše v višji letnik, če je do izteka študijskega leta opravil vse obveznosti, določene s študijskim programom za vpis v višji letnik.

Doktorski študijski programi 3. stopnje (SOK: raven 10)

Za dokončanje študija mora študent opraviti vse s študijskim programom predpisane obveznosti.

Univerza na Primorskem, Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije

URL