Ime kvalifikacije Izdelovalec/izdelovalka kruha, potic, peciva in testenin na tradicionalen načinDodaj v primerjalnik [1]
Tip kvalifikacije Nacionalna poklicna kvalifikacija, SOK raven 3
Vrsta kvalifikacije Poklicna kvalifikacija
Vstopni pogoji

Zaključena osnovna šola.

ISCED področje ISCED področje
Tehnika, proizvodne tehnologije in gradbeništvo
ISCED podpodročje isced podpodročje živilska tehnologija
Raven kvalifikacije

SOK 3
EOK 3

Kandidat:

  • načrtuje, pripravi, izvede in kontrolira lastno delo,
  • racionalno rabi energijo, material in čas,
  • varuje zdravje in okolje,
  • komunicira s strankami,
  • pripravi krušno peč oziroma pečico za peko,
  • pripravi testo in nadev ter peče kruh in potico,
  • pripravi testo in nadev ter peče pecivo,
  • pripravi testo in oblikuje testenine,
  • pakira in shranjuje kruh, potico, pecivo in testenine,
  • trži svoje izdelke.

Preverjanje in ocenjevanje izvajajo komisije za preverjanje in potrjevanje NPK, ki jih imenuje Državni izpitni center (RIC). Člani komisije morajo imeti licenco RIC. Najdemo jih tukaj [2].

POTRJEVANJE

V postopku svetovanja kandidat pripravi osebno zbirno mapo, ki jo komisija ovrednoti in prizna vsebine kataloga delno ali v celoti. Če komisija ne more priznati vseh vsebin kataloga, kandidatu določi naloge za preverjanje.

NAČIN PREVERJANJA

Storitev z zagovorom.

Kandidat dokaže, da dosega znanja, spretnosti in kompetence, določene v katalogu standardov strokovnih znanj in spretnosti.

Izvajalci postopkov za ugotavljanje in potrjevanje NPK so vpisani v register izvajalcev, ki se vodi v zbirki nacionalnega informacijskega središča za poklicne kvalifikacije. To so: poklicne šole, podjetja, medpodjetniški izobraževalni centri, šole za izobraževanje odraslih, gospodarske zbornice. 

URL