Ime kvalifikacije Inženir živilstva in prehrane/inženirka živilstva in prehraneDodaj v primerjalnik [1]
Tip kvalifikacije Višja strokovna izobrazba
Vrsta kvalifikacije Izobrazba
Vrsta izobraževanja Višje strokovno izobraževanje
Trajanje izobraževanja
2 leti
Kreditne točke 120 kreditnih točk
Vstopni pogoji
  • Matura ali poklicna matura (prej zaključni izpit) ali
  • mojstrski, delovodski ali poslovodski izpit, tri leta delovnih izkušenj in opravljen preizkus znanja iz splošnoizobraževalnih predmetov v obsegu, ki je določen za poklicno maturo v srednjem strokovnem izobraževanju.
ISCED področje ISCED področje
Tehnika, proizvodne tehnologije in gradbeništvo
ISCED podpodročje isced podpodročje živilska tehnologija
Raven kvalifikacije

SOK 6
EOK 5
Kratki cikel

Študent/študentka je zmožen/zmožna:

(splošne kompetence)

  • moralnega in etičnega delovanja – to je za poštenost, natančnost in vestnost pri delu,
  • sodelovanja pri razvoju stroke in prevzemanja pobud za uvajanje novosti v stroko,
  • vodenja, načrtovanja, organiziranja in nadziranja tehnoloških in proizvodnih celot,
  • organiziranja in vodenja delovnih procesov v sodelovanju s stroko na področju vzdrževanja in varstva okolja,
  • uporabe tujega jezika za spremljanje strokovnih novosti v tujini in za komunikacije v strokovni terminologiji,
  • uporabe izbranih statističnih metod obdelovanja podatkov,
  • uporabljanja znanj iz ekonomije, organizacije in vodenja podjetij ter trženja v živilstvu in prehranski stroki,
  • poslovnega sporazumevanja in dogovarjanja,
  • razvijanja in krepitve estetskega videza produktov,
  • suverenega odločanja v poslovnih in strokovnih zadevah ter reševanja konkretne strokovne problematike,

(poklicno-specifične kompetence)

  • tehnološkega in prehranskega dela ter pridobivanja znanja na področju kakovosti živil in hrane ter specializacije na posameznem področju,
  • vodenja tehnoloških postopkov ter organiziranja priprave varne in zdrave hrane,
  • samostojnega odločanja za izbiro in uporabo surovin in materialov v proizvodnji,
  • zagotavljanja kakovosti proizvodnih procesov in proizvodov v živilstvu ter pri organizaciji prehrane,
  • sodelovanja pri izboljšavi prehranjevalnih navad različnih skupin populacije,
  • tehnološkega in ekonomskega analiziranja proizvodnih in tehnoloških parametrov,
  • neposredne uporabe svojih teoretičnih znanj iz strokovnih področij živilske tehnologije, prehrane in varne hrane v praksi pri reševanju praktičnih primerov v delovnem okolju,
  • sodelovanja pri odločanju, izbiranju in uporabi ustreznih metod za zagotavljanje ustrezne sestave in kakovosti živil in hrane,
  • sodelovanja pri odločanju, izbiri in uporabi surovin v proizvodnji živil ter pri pripravi hrane.

Znanje študentov se ocenjuje z vajami, seminarskimi nalogami, lahko pa tudi z izdelki, projektnimi deli, nastopi, storitvami in drugače ter z izpiti. Uspeh na izpitu se ocenjuje z ocenami: 10 (odlično); 9 (prav dobro: nadpovprečno znanje, vendar z nekaj napakami); 8 (prav dobro: solidni rezultati); 7 (dobro); 6 (zadostno: znanje ustreza minimalnim kriterijem); 5–1 (nezadostno). Kandidat uspešno opravi izpit, če dobi oceno od zadostno (6) do odlično (10). 

V 2. letnik lahko napreduje študent, če je uspešno opravil obveznosti modulov, predmetov in praktičnega izobraževanja (vključno z vajami, s seminarskimi nalogami, projekti, izpiti …) 1. letnika v obsegu najmanj 45 KT; pri tem mora v celoti opraviti obveznosti iz vaj in praktičnega izobraževanja.

Študijski programi 1. stopnje (SOK: raven 7)

Za končanje študijskega programa mora študent opraviti vse študijske obveznosti programa (izpite, vaje, seminarske naloge ...) in sicer: vse obvezne module/predmete v obsegu 54 kreditnih točk, enega od izbirnih modulov/predmetov v obsegu 20 KT, izbirne module/predmete v obsegu 10 kreditnih točk, prosto izbirni modul v obsegu 5 KT, praktično izobraževanje v obsegu 26 KT ter diplomski izpit v obsegu 5 KT.