Ime kvalifikacije | Diplomirani inženir živilstva in prehrane (un)/diplomirana inženirka živilstva in prehrane (un)Dodaj v primerjalnik [1] |
---|---|
Tip kvalifikacije | Diploma prve stopnje (UN) |
Vrsta kvalifikacije | Izobrazba |
Vrsta izobraževanja | Visokošolsko univerzitetno izobraževanje |
Trajanje izobraževanja |
3 leta
|
Kreditne točke | 180 kreditnih točk |
Vstopni pogoji |
|
ISCED področje |
Tehnika, proizvodne tehnologije in gradbeništvo
|
ISCED podpodročje | |
Raven kvalifikacije |
SOK 7 |
Imetnik/imetnica kvalifikacije je zmožen/zmožna:
(splošne kompetence)
- obvladanja temeljnega naravoslovnega in biotehniškega znanja,
- dela v interdisciplinarnem timu,
- obvladanja strokovnega znanja pridobljenega s študijem teoretičnih in praktičnih primerov,
- koherentne uporabe pridobljenega znanja v praksi,
- prenosa, kritične presoje in uporabe teoretičnega in praktičnega znanja v praksi in reševanja problemov, zlasti z iskanjem novih virov znanja, sposobnostjo interdisciplinarnega dela in uporabo znanstvenih metod,
- sprejemanja novosti,
- reševanja problemov in sprejemanja odločitev v praksi,
- komunikacijske odprtosti, obvladovanja informacijskih tehnologij,
- funkcionalne pismenosti na strokovnem področju,
- vseživljenjskega učenja,
- samostojnosti ter samokritičnosti,
- profesionalne etične odgovornosti,
(predmetnospecifične kompetence)
- naravoslovnega mišljenja,
- obvladanja teoretičnih in praktičnih znanj iz splošnih vsebin: matematike in uporabne statistike, fizike, kemije z osnovami fizikalne kemije, biokemije, biologije, mikrobiologije, analize živil, informatike, anatomije in fiziologije človeka, prehrane,
- obvladanja teoretičnih in praktičnih znanj iz specifičnih vsebin živilstva: živilske kemije, procesnega inženirstva, živilske mikrobiologije, senzorike, poznavanje surovin za živilsko industrijo in tehnologij proizvodnje živil, metode konzerviranja in skladiščenja, metode kontrole kakovosti in varnosti živil ter upravljanje z vsemi procesi,
- obvladanja potrebnih teoretičnih in praktičnih znanj iz specifičnih znanj o prehrani: znanosti o prehrani in njihova uporabnost, mikrobiologija hrane, toksikologija, sociologija in psihologija prehrane, prehranske potrebe specifičnih skupin, organizirana prehrana, ocena in načrtovanje prehrane, senzorična analiza hrane, poznavanje novih dosežkov, tehnik in metod na področju prehrane, catering, prehrana in zdravje, zakonodaja o hrani, higiena in sanitacija, uporaba računalništva v prehrani,
- poznavanja ekonomike poslovanja ter zakonodaje o hrani in prehrani,
- poznavanja in optimiranja vseh temeljnih procesov v živilstvu in prehrani s prenosom teoretičnih znanj v prakso in doseganja večje kakovosti končnih proizvodov in prehranskih dejavnosti,
- razumevanja in uporabe tekoče znanstvene in strokovne literature.
Znanje študentov se ocenjuje z vajami, seminarskimi nalogami, lahko pa tudi z izdelki, projektnimi deli, nastopi, storitvami in drugače ter z izpiti. Uspeh na izpitu se ocenjuje z ocenami: 10 (odlično); 9 (prav dobro: nadpovprečno znanje, vendar z nekaj napakami); 8 (prav dobro: solidni rezultati); 7 (dobro); 6 (zadostno: znanje ustreza minimalnim kriterijem); 5–1 (nezadostno). Kandidat uspešno opravi izpit, če dobi oceno od zadostno (6) do odlično (10).
Za napredovanje v drugi letnik študija mora študent v celoti opraviti obveznosti, predpisane s predmetnikom in učnimi načrti za prvi letnik v skupnem obsegu 60 kreditnih točk.
Za napredovanje v tretji letnik študija mora študent v celoti opraviti obveznosti, predpisane s predmetnikom in učnimi načrti za drugi letnik v skupnem obsegu 60 kreditnih točk, kar skupaj z obveznostmi prvega letnika pomeni zbranih 120 kreditnih točk.
Magistrski študijski programi 2. stopnje (SOK: raven 8)
Za dokončanje študija mora študent opraviti vse obveznosti, ki jih določajo študijski program in učni načrti predmetov, v skupnem obsegu 180 kreditnih točk. Študent mora pripraviti in pridobiti pozitivno oceno diplomskega seminarja, ki ga pripravi v okviru izbirnega predmeta.