Ime kvalifikacije | Diplomirani inženir agronomije (vs)/diplomirana inženirka agronomije (vs)Dodaj v primerjalnik [1] |
---|---|
Tip kvalifikacije | Diploma prve stopnje (VS) |
Vrsta kvalifikacije | Izobrazba |
Vrsta izobraževanja | Visokošolsko strokovno izobraževanje |
Trajanje izobraževanja |
3 leta
|
Kreditne točke | 180 kreditnih točk |
Vstopni pogoji |
|
ISCED področje |
Kmetijstvo, gozdarstvo, ribištvo in veterinarstvo
|
ISCED podpodročje | |
Raven kvalifikacije |
SOK 7 |
- samostojno iskanje optimalnih rešitev problemov na svojem strokovnem področju z analiziranjem stanja, s povezovanjem teorije in prakse,
- obvladanje osnovnih raziskovalnih pristopov in posebnosti raziskovanja v tovrstni rastlinski pridelavi,
- etično ravnanje in zavezanost profesionalni etiki,
- samoiniciativno in avtonomno strokovno odločanje,
- obvladanje komunikacijskih spretnosti,
- medsebojno sodelovanje pri reševanju problemov in nalog,
- poznavanje pomena odgovornosti posameznika za uspešno skupinsko delo,
- kritično in samokritično presojo,
- snovanje, razvijanje in uporabo sodobnih proizvodnih tehnologij v vrtnarstvu in poljedelstvu,
- vodenje obstoječih proizvodnih postopkov in tehnologij v vrtnarstvu in poljedelstvu,
- organiziranje in upravljanje proizvodnega procesa,
- obvladovanje računalniško integrirane proizvodnje,
- zagotavljanje ustrezne kakovosti izdelkov z izvajanjem ustreznih meritev in kontrole kakovosti,
- interdisciplinarno razumevanje dejavnosti v proizvodnih sistemih,
- razvoj novih tehnologij pridelave s sočasnim obvladovanjem tako tehniško-tehnoloških kot tudi ekonomsko-poslovnih vidikov,
- stalno razvijanje veščin in spretnosti pri uporabi znanja na določenem strokovnem področju,
- uporabo sodobne računalniške, informacijske in komunikacijske tehnologije in sistemov na strokovnem področju,
- obvladovanje temeljnih vprašanj s področja ekonomije, organizacije, marketinga, računovodstva in menedžmenta,
- temeljno tržno razmišljanje v svojem inženirskem okolju,
- obvladovanje projektov in projektne metodologije,
- razumevanje vsebine temeljnih računovodskih izkazov,
- razumevanje temeljnih principov, po katerih deluje sodobno kmetijsko gospodarstvo ali podjetje,
- delovanje po načelih etičnega in družbeno odgovornega ravnanja.
Znanje študentov se ocenjuje z vajami, s seminarskimi nalogami, lahko pa tudi z izdelki, s projektnimi deli, z nastopi, s storitvami in drugače ter z izpiti. Uspeh na izpitu se ocenjuje z ocenami: 10 (odlično); 9 (prav dobro: nadpovprečno znanje, vendar z nekaj napakami); 8 (prav dobro: solidni rezultati); 7 (dobro); 6 (zadostno: znanje ustreza minimalnim kriterijem); 5–1 (nezadostno). Kandidat uspešno opravi izpit, če dobi oceno od zadostno (6) do odlično (10).
Za prehod iz 1. v 2. letnik so zahtevane opravljene študijske obveznosti in vaje ter izpiti v vrednosti 45 od skupno 60 KT (75 %). Pri tem mora študent za napredovanje v 2. letnik obvezno opraviti naslednje izpite: Osnove rastlinske pridelave ter še dva izmed naštetih: Matematika in statistika, Botanika, Kemija. Za prehod iz 2. v 3. letnik mora študent opraviti vse obveznosti iz 1. letnika (60 KT) ter zbrati vsaj 45 KT iz 2. letnika, iz tega mora obvezno opraviti naslednje izpite: Osnove genetike, Ekologija in razvoj poljščin ter zelenjadnic ter Pridelava okrasnih rastlin.
Magistrski študijski programi 2. stopnje (SOK: raven 8)
Študent zaključi študij, ko opravi vse predpisane izpite, praktično usposabljanje oziroma zbere najmanj 180 KT in uspešno zagovarja izdelano zaključno nalogo.
Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
URL