Ime kvalifikacije Diplomirani inženir agronomije (vs)/diplomirana inženirka agronomije (vs)Dodaj v primerjalnik [1]
Tip kvalifikacije Diploma prve stopnje (VS)
Vrsta kvalifikacije Izobrazba
Vrsta izobraževanja Visokošolsko strokovno izobraževanje
Trajanje izobraževanja
3 leta
Kreditne točke 180 kreditnih točk
Vstopni pogoji
  • Matura ali
  • poklicna matura ali
  • zaključni izpit (pred 1. junijem 1995) po kateremkoli štiriletnem srednješolskem programu.
ISCED področje ISCED področje
Kmetijstvo, gozdarstvo, ribištvo in veterinarstvo
ISCED podpodročje isced podpodročje interdisciplinarne izobraževalne aktivnosti/izidi, pretežno kmetijstvo, gozdarstvo, ribištvo in veterinarstvo
Raven kvalifikacije

SOK 7
EOK 6
Prva stopnja

Imetnik/imetnica kvalifikacije je usposobljen/-a za:
(splošne kompetence)
  • samostojno iskanje optimalnih rešitev problemov na svojem strokovnem področju z analiziranjem stanja, s povezovanjem teorije in prakse,
  • obvladanje osnovnih raziskovalnih pristopov in posebnosti raziskovanja v tovrstni rastlinski pridelavi,
  • etično ravnanje in zavezanost profesionalni etiki,
  • samoiniciativno in avtonomno strokovno odločanje,
  • obvladanje komunikacijskih spretnosti,
  • medsebojno sodelovanje pri reševanju problemov in nalog,
  • poznavanje pomena odgovornosti posameznika za uspešno skupinsko delo,
  • kritično in samokritično presojo,
(predmetno specifične kompetence)
  • snovanje, razvijanje in uporabo sodobnih proizvodnih tehnologij v vrtnarstvu in poljedelstvu,
  • vodenje obstoječih proizvodnih postopkov in tehnologij v vrtnarstvu in poljedelstvu,
  • organiziranje in upravljanje proizvodnega procesa,
  • obvladovanje računalniško integrirane proizvodnje,
  • zagotavljanje ustrezne kakovosti izdelkov z izvajanjem ustreznih meritev in kontrole kakovosti,
  • interdisciplinarno razumevanje dejavnosti v proizvodnih sistemih,
  • razvoj novih tehnologij pridelave s sočasnim obvladovanjem tako tehniško-tehnoloških kot tudi ekonomsko-poslovnih vidikov,
  • stalno razvijanje veščin in spretnosti pri uporabi znanja na določenem strokovnem področju,
  • uporabo sodobne računalniške, informacijske in komunikacijske tehnologije in sistemov na strokovnem področju,
  • obvladovanje temeljnih vprašanj s področja ekonomije, organizacije, marketinga, računovodstva in menedžmenta,
  • temeljno tržno razmišljanje v svojem inženirskem okolju,
  • obvladovanje projektov in projektne metodologije,
  • razumevanje vsebine temeljnih računovodskih izkazov,
  • razumevanje temeljnih principov, po katerih deluje sodobno kmetijsko gospodarstvo ali podjetje,
  • delovanje po načelih etičnega in družbeno odgovornega ravnanja.

Znanje študentov se ocenjuje z vajami, s seminarskimi nalogami, lahko pa tudi z izdelki, s projektnimi deli, z nastopi, s storitvami in drugače ter z izpiti. Uspeh na izpitu se ocenjuje z ocenami: 10 (odlično); 9 (prav dobro: nadpovprečno znanje, vendar z nekaj napakami); 8 (prav dobro: solidni rezultati); 7 (dobro); 6 (zadostno: znanje ustreza minimalnim kriterijem); 5–1 (nezadostno). Kandidat uspešno opravi izpit, če dobi oceno od zadostno (6) do odlično (10).

Za prehod iz 1. v 2. letnik so zahtevane opravljene študijske obveznosti in vaje ter izpiti v vrednosti 45 od skupno 60 KT (75 %). Pri tem mora študent za napredovanje v 2. letnik obvezno opraviti naslednje izpite: Osnove rastlinske pridelave ter še dva izmed naštetih: Matematika in statistika, Botanika, Kemija. Za prehod iz 2. v 3. letnik mora študent opraviti vse obveznosti iz 1. letnika (60 KT) ter zbrati vsaj 45 KT iz 2. letnika, iz tega mora obvezno opraviti naslednje izpite: Osnove genetike, Ekologija in razvoj poljščin ter zelenjadnic ter Pridelava okrasnih rastlin.

Magistrski študijski programi 2. stopnje (SOK: raven 8)

Študent zaključi študij, ko opravi vse predpisane izpite, praktično usposabljanje oziroma zbere najmanj 180 KT in uspešno zagovarja izdelano zaključno nalogo.

Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede

URL