Ime kvalifikacije Gastronomsko-turistični tehnik/gastronomsko-turistična tehnica Dodaj v primerjalnik [1]
Tip kvalifikacije Srednja strokovna izobrazba
Vrsta kvalifikacije Izobrazba
Vrsta izobraževanja Srednje strokovno izobraževanje
Trajanje izobraževanja
1 leto
Kreditne točke 60 kreditnih točk
Vstopni pogoji

V izobraževalni program se lahko vpiše, kdor je uspešno zaključil:

  • četrti letnik gimnazije ali
  • zaključni letnik izobraževalnega programa za pridobitev srednje strokovne izobrazbe.
ISCED področje ISCED področje
Transport, varnost, gostinstvo in turizem, osebne storitve
ISCED podpodročje isced podpodročje interdisciplinarne izobraževalne aktivnosti/izidi, pretežno transport, varnost, gostinstvo in turizem, osebne storitve
Raven kvalifikacije

SOK 5
EOK 4

Imetnik spričevala je usposobljen za:  

  • prilagoditev gostinske in turistične ponudbe različnim ciljnim skupinam;  
  • osnovne postopke priprave in postrežbe obrokov;  
  • izvajanje gostinske in hotelske dejavnosti skladno s predpisi in za povečanje premoženja podjetja; 
  • komuniciranje v poslovni situacij v slovenskem in dveh tujih jezikih;  
  • uporabo sodobnega programskega orodja IKT; 
  • predstavitev in posredovanje informacij o naravni in kulturni dediščini Slovenije;  
  • sestavo, oblikovanje in pripravo menijev, jedilnih listov, vinskih list in cenikov pijač;  
  • posredovanje in prodajo storitev gostinskega obrata.

Izbirno:  

  • pripravo jedi iz vseh skupin živil in vključitev v menije za redne obroke;  
  • načrtovanje, organiziranje in izvedbo rednih in izrednih obrokov; 
  • pripravo slovenskih narodnih jedi, jedi drugih narodov, jedi za različne oblike alternativnega prehranjevanja in za osnovne diete;  
  • pripravljalna in zaključna dela strežbe ter pripravo pisne ponudbe;  
  • postrežbo jedi, obrokov, pijač in napitkov na različne načine v različnih vrstah gostinskih obratov;  
  • načrtovanje, organiziranje in postrežbo zahtevnejših izrednih obrokov v gostinskih obratih in izven njih;  
  • pripravo jedi in mešanih pijač pred gostom in vključevanje v gostinsko ponudbo ter priporočanje pijač k jedem in menijem;  
  • izvedbo nalog turističnega spremljanja, vodenja in informiranja;  
  • prodajo turističnih produktov, načrtovanje paketnih programov, iskanje informacij, izvedbo postopkov rezervacij in plačil;  
  • iskanje, ovrednotenje podatkov ter posredovanje informacij v več tujih jezikih o turističnih programih;  
  • opravljanje receptorskih storitev, posredovanje informacij in povezovanje dela med oddelki; 
  • pripravo jedilnikov za diete v sodelovanju z dietetikom;  
  • izbor dovoljenih živil in primernih tehnoloških postopkov, pripravo jedi in napitkov za različne vrste diet ter postrežbo;  
  • sprejem naročila, izdelavo ponudbe, organiziranje, vodenje in izvedbo cateringa;  
  • dekorativno oblikovanje različnih živil in kontroliranje kakovosti surovin in izdelkov z različnimi metodami;  
  • pripravo značilnih jedi na tradicionalen in sodoben način ter za primerno postrežbo;  
  • organiziranje, ovrednotenje in izvedbo zahtevnejših, atraktivnih, specialnih zvrsti animacije;  
  • sestavo pavšalnih programov tržno zanimivih destinacij s spremljajočo dokumentacijo in z izračunom uspešnosti ter poročilom izvedbe aranžmaja;  
  • organizacijo, vodenje in nadzorovanje dopolnilnih dejavnosti v hotelu;  
  • spodbujanje, koordiniranje in povezovanje posameznih turističnih subjektov znotraj turistične destinacije;  
  • pripravo narodnih, zahtevnejših restavracijskih sladic in sladic tujih kuhinj;  
  • pripravo jedi in mešanih pijač pred gostom in vključevanje v gostinsko ponudbo.

Imetnik spričevala je ključna poklicna znanja in zmožnosti nadgradil tudi s ključnimi splošnimi znanji v skladu z nacionalnimi standardi.

S preverjanjem in ocenjevanjem ugotavlja, kako dijak obvladuje poklicne zmožnosti, spretnosti in veščine in kako izpolnjuje pogoje za doseganje kreditnih točk v skladu z izobraževalnim programom. Pri ocenjevanju dijaka se upošteva tudi neformalno pridobljeno znanje, ki mora biti ustrezno dokazano. Učenci so ocenjeni z ocenami od 5 (odlično) do 1 (nezadostno).

Maturitetni/poklicni tečaj, višje strokovno izobraževanje (SOK, raven 6), visoko strokovno izobraževanje (SOK, raven 7) in univerzitetno izobraževanje (SOK, raven 7)

Dijak mora uspešno opraviti (s pozitivnimi ocenami) splošnoizobraževalne predmete, obvezne in izbirne strokovne module ter odprti del kurikula. Poleg tega mora opraviti tudi interesne dejavnosti, obveznosti pri praktičnem usposabljanju z delom ter poklicno maturo.

Poklicna matura obsega obvezni del (pisni in ustni izpit iz slovenščine ter gastronomije in turizma s podjetništvom) ter izbirni del (pisni in ustni izpit iz tujega jezika ali matematike ter izdelek oz. storitev in zagovor).

Srednje poklicne, tehniške in strokovne šole ter ljudske univerze.

URL